
Vastuullisuus
Vastuullisuus näkyy Granlundin liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä, asiakasprojekteissa, sisäisissä toimintatavoissa ja Granlundin laajemmassa roolissa kiinteistö- ja rakennusalan kestävyyden suunnannäyttäjänä. Vastuullisuus on yksi Granlundin strategisista tavoitteista. Vastuullisuustyötä ohjataan vastuullisuusohjelmalla, jonka tavoitteita ja toimenpiteitä edistetään useissa strategiaprojekteissa.
Näin luomme kestävää liiketoimintaa
Granlund vaikuttaa kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuuteen ja sen kautta yhteiskunnallisten tavoitteiden toteutumiseen. Granlund on kiinteistö- ja rakennusalalla arvostettu vastuullisuusasiantuntija ja koko arvoketjun vastuullisuuden monipuolinen kehittäjä.
Granlund osallistuu vahvasti toimialan vastuullisuuden kehittämiseen esimerkiksi lainsäädäntötyön asiantuntijana ja alan verkostoissa. Granlund haluaa näyttää suuntaa kiinteistö- ja rakennusalan vihreässä siirtymässä ja vastuullisuudessa.

Granlund vaikuttaa välillisesti suureen joukkoon tilojen käyttäjiä tarjoamalla terveellisiä ja turvallisia kiinteistöjä. Granlund kehittää aktiivisesti uusia ratkaisuja alan toimijoiden kanssa. Granlundin asiantuntijat auttavat asiakkaita ratkaisemaan vastuullisuushaasteitaan. Granlund voi sekä omalla toiminnallaan että asiakastyössä vaikuttaa merkittävästi ympäristön hyvinvointiin.
Omat työntekijät ovat yksi Granlundin tärkeimmistä sidosryhmistä. Granlundin tavoitteena on olla paras työpaikka, jossa panostetaan hyvään johtamiseen, reiluun ja tasapuoliseen kohteluun sekä osaamisen kehittämiseen. Hyvinvoiva, osaava ja motivoitunut henkilöstö on avainasemassa tarjoamassa asiakkaille laadukasta, asiantuntevaa ja joustavaa palvelua.
Vastuullisuusohjelma: hyvinvointia rakennuksille, ympäristölle ja ihmisille
Granlundin vastuullisuustyötä ohjaa missio luoda hyvinvointia ihmisille, rakennuksille ja ympäristölle. Vastuullisuusohjelma rakentuu mission ympärille. Vastuullisuustyön taustalla ovat strategiatyössä tunnistetut muutokseen vaikuttavat voimat: kestävä kasvu, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, digitalisaatio ja kaupungistuminen. Ne ohjaavat myös innovaatio- ja kehitystoimintaa.
Granlund raportoi vastuullisuustyöstä CSRD-raportointivaatimusten mukaisesti vuodesta 2025 alkaen. Olennaisuusanalyysi hyväksyttiin Granlund Oy:n hallituksessa joulukuussa 2024. Olennaisuusanalyysissä nousseet tärkeimmät aihealueet – ilmastonmuutos, oma työvoima ja liiketoiminnan harjoittaminen – ovat hyvin linjassa Granlundin mission ja vastuullisuusohjelman kanssa.

Hyvinvointia ihmisille
Tilojen käyttäjistä huolehdimme suunnittelemalla kestäviä, älykkäitä, terveellisiä ja turvallisia olosuhteita yhteisiin tiloihin, kuten esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin, museoihin ja liikekiinteistöihin. Ihmiset voivat hyvin terveissä ja turvallisissa kiinteistöissä, jotka suunnitellaan ja joita ylläpidetään kestävillä ja energiatehokkailla ratkaisuilla.
Sisäisen vastuullisuustyön pääpaino oli vuoden aikana sosiaalisessa vastuussa ja Granlundin työntekijöiden hyvinvoinnissa. Monimuotoisuus ja osallisuus -työ jatkui tietoisuuden lisäämisellä koko henkilöstölle järjestetyn verkkokoulutuksen ja viestinnän avulla. Monimuotoisuus- ja työyhteisön kehittämissuunnitelma valmistui. Neuromoninaisuuden huomioivaa työelämää tuettiin vertaisryhmällä ja esihenkilöiden ja työyhteisön verkkokoulutuksilla.
Vastuullisuusohjelman teema | Hyvinvointia ihmisille |
---|---|
Päätavoite | Meillä päähenkilönä on ihminen – niin työntekijänä kuin tilojen käyttäjänäkin |
Mittari ja toteuma 2024 | Henkilöstötyytyväisyys eNPS: 49 (2023: 50) Lähtövaihtuvuus (Granlund Oy, vakituinen henkilöstö): 4,5 % (2023: 5,2 %) Koulutuksen määrän kehitys: kasvussa |


Valaistussuunnittelulla hyvinvointia potilaille
Laakson yhteissairaalan suunnittelussa potilaiden ja työntekijöiden hyvinvointi huomioidaan esimerkiksi laadukkaalla valaistuksella, jota käyttäjät pystyvät itse säätämään tilanteen mukaan. Psykiatrisen puolen potilashuoneiden kattovalaisimen tuottamasta valosta on poistettu siniset aallonpituudet, joiden tiedetään valvottavan ihmisiä.
Palliatiivisen hoidon potilashuoneiden valaistuksen väriä voi säätää tarpeen mukaan, millä pyritään helpottamaan vakavasti sairaiden potilaiden oloa elämänsä viimeisinä aikoina. Potilaiden oleskeluun tarkoitettujen päivähuoneiden valaistuksen värilämpötila ja kirkkaus mukailee vuorokauden ajankohtia.

Päiväkotilasten sairastumiset vähenivät 18 %
Sisäilman puhtautta ja terveysturvallisuutta tutkineen laajan E3-kehityshankkeen tulokset julkaistiin lokakuussa. Granlund vastasi ilman kautta leviävien virusinfektioiden leviämistä päiväkodissa tutkineen osahankkeen ilmanpuhdistimien toiminnasta ja etävalvonnasta.
“Päiväkotilasten sairastuvuutta voitiin vähentää sisäilman puhdistamisella noin 18 %. Ilmanpuhdistimet pitää sijoittaa ja mitoittaa tilan käytön kannalta oikein”, kertoo kehitysjohtaja Piia Sormunen.
Hyvinvointia rakennuksille
Granlundin suunnittelu-, konsultointi- ja ohjelmistopalvelut vaikuttavat kiinteistöjen vastuullisuuteen koko elinkaaren aikana. Digitaalisten ratkaisujen ja datalähtöisen suunnittelun avulla tuetaan rakennusten vähähiilisyyttä, energia- ja materiaalitehokkuutta sekä sisäolosuhteita.
Granlundin asiantuntijat ovat mukana luomassa alalle uusia standardeja, tukemassa alan tutkimusta ja valmistelemassa ja konsultoimassa lainsäädäntöä. Granlund osallistui sekä rakentamislain ilmastoselvityksen konsultointiin ja säädösten valmisteluun että EPBD-direktiivin kansallisen implementoinnin valmisteluun.
Lisäksi asiantuntijat vaikuttavat kiinteistö- ja rakennusalan yhteiskehittämishankkeissa, työryhmissä ja innovaatiohankkeissa sekä pitävät puheenvuoroja alan seminaareissa ja koulutuksissa. Vuoden aikana Granlund järjesti Energia– ja Vastuullisuus -seminaarit, ja julkaisi Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen -raportin sekä Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimuksen.
Granlund oli vuoden aikana mukana Green Building Council Finlandin (FIGBC) vastuullisuusohjausryhmien toiminnassa sekä toteutti FIGBC:n kanssa kansallisen arvion korjausrakentamisen hiilijalanjälkivaikutuksista.
Granlundilla on myös edustus Suunnittelu- ja konsultointialan yritysten toimialajärjestö SKOLin eri työryhmissä.
Digitaalisten ratkaisujen ja datalähtöisen suunnittelun avulla tuetaan rakennusten vähähiilisyyttä, energia- ja materiaalitehokkuutta sekä sisäolosuhteita.

Vastuullisuusohjelman teema | Hyvinvointia rakennuksille |
---|---|
Päätavoite | Panostamme innovaatiotoimintaan, tuemme alan koulutusta ja tutkimustyötä sekä tuotamme arvoa kiinteistön omistajalle |
Mittari ja toteuma 2024 | Asiakastyytyväisyys NPS: 65 (2023: 68) Innovaatiotoiminnan ulkoisen rahoituksen kehitys: kasvussa Innovaatio- ja kehitystoiminnan volyymin kehitys: kasvussa |

Miten kiinteistöala näkee vastuullisuuden merkityksen?
Granlund tutki yhdessä JLL:n kanssa kiinteistöalan ammattilaisten näkemyksiä vastuullisuudesta Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimuksessa. Tutkimus avaa alan toimijoiden näkemyksiä ja kertoo vastuullisuuden todellisista vaikutuksista kiinteistöissä. Sen mukaan vastuullisuuden merkitys kasvaa, mitä kansainvälisempi toimija on kyseessä ja mitä pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan.

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen
Granlund laati kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille suunnatun raportin, jossa avataan, miten teknologia saadaan palvelemaan vastuullisuustyötä tarkoituksenmukaisella tavalla.
“Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä hyödytään vielä tulevinakin vuosina”, rohkaisee raportin koonnut Chief Data Officer Ken Dooley.
Hyvinvointia ympäristölle
Granlund tarjoaa kiinteistö- ja rakennusalalle osaamista ja konkreettisia keinoja vaikuttaa rakentamisen hiilijalanjälkeen ja muihin ympäristövaikutuksiin. Energiatehokas ja vähähiilinen rakentaminen ja kiinteistönpito tukevat alan toimijoiden vastuullisuustavoitteita ja EU-taksonomiakelpoisuutta. Granlundin palveluilla edistetään kiertotalouden mukaisia toimintatapoja ja luonnon monimuotoisuuden suojelua.
Vuoden aikana julkaistiin useita uusia kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuutta edistäviä palveluita, kuten rakentamisen ja kiinteistöjen ylläpidon biodiversiteettipalvelut, CSRD-raportointi sekä Granlund Managerin laajennukset vedenkulutustietoihin ja jäteraportointiin.
Sisäisessä Granlund Akatemia -koulutusjärjestelmässä järjestettiin vähähiilisen suunnittelun ja rakentamisen koulutuksia. Lähes puolet valmistuneista opinnäytetöistä käsitteli kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuuden edistämistä. Näistä yksi, LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa käsittelevä työ, palkittiin vuoden parhaana opinnäytetyönä.
Granlund toimii vetäjänä uudessa Talotekniikan kiertotalous -yhteishankkeessa, jonka tavoitteena on tuottaa käytännönläheiset ohjeet alan toimijoille kiertotalouden edistämiseksi. Lisäksi aloitettiin Luontojalanjälki-yhteishanke, jossa tullaan kehittämään metodologiaa koko talotekniikka-alan arvoketjun luontovaikutusten laskemiselle.
Granlund-konserni on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), ja vuoden aikana Granlund toimitti SBTi-tavoitteet arvioitaviksi. Granlundin suurin päästölähde on töihin matkustaminen, jonka hiilijalanjälki oli 604 t CO2e (660 t CO2e vuonna 2023). Granlundin positiiviset ilmastovaikutukset eli hiilikädenjälki ovat suuremmat kuin negatiiviset vaikutukset, koska suunnittelu- ja konsultointipalveluilla edistetään energiatehokasta ja vähähiilistä rakentamista.

Vastuullisuusohjelman teema | Hyvinvointia ympäristölle |
---|---|
Päätavoite | Näytämme suuntaa alan energiatehokkuudessa ja hiilineutraaliuden edistämisessä |
Mittari ja toteuma 2024 | Hiilijalanjälki (scope 1, 2 ja 3): 1 419 t CO2e (2023: 1 585 t CO2e) |
Talotekniikan materiaalien hiilijalanjäljen osuus voi olla rakentamislain mukaisessa ilmastoselvityksessä 30 %.

Talotekniikan uusiokäytössä paljon potentiaalia
Talotekniikan laitteiden ja osien kiertotaloudessa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, joka auttaisi pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä ja parantamaan materiaalitehokkuutta tilamuutoshankkeissa. Granlundin vetämässä hankkeessa selvitetään, miten kiertotalous onnistuu käytännössä.
“Esimerkiksi ilmanvaihdon kanavistot ja päätelaitteet sekä valaisimet ovat talotekniikkaa, jonka uudelleenkäyttöä voidaan lisätä”, Granlundin kestävän rakentamisen johtava asiantuntija Charlotte Nyholm arvioi.

Rakentamisen vaikutuksia luontokatoon mitattiin pilottihankkeessa
Merkittävä osa rakentamisen vaikutuksista luonnon moninaisuuteen tapahtuu jo ennen työmaan porttien avautumista. Pilottihankkeessamme testasimme vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
“Kun vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen lasketaan rakennuksen koko elinkaaren ajalta, voimme vertailla eri suunnitteluratkaisujen ja vaikkapa materiaalivalintojen vaikutuksia. Kestävässä rakentamisessa luonnon monimuotoisuus huomioidaan ja suunnittelupöydällä”, sanoo ympäristöasiantuntija Emma Väliaho.
Esimerkkejä asiakastyön ja liiketoiminnan vastuullisuusteoista 2024
Suunnittelupalveluissa tehtiin useita talotekniikan vastuullisuutta edistäviä hankkeita ja tutkimuksia. Suunnittelupalveluiden vastuullisuutta ohjataan vähähiilisyys suunnittelussa -strategiaprojektin kautta. Talotekniikkajärjestelmien ja rakennusten elinkaaren ilmastovaikutuksia ohjataan jo suunnittelun ja rakentamisen aikana. Talotekniikkajärjestelmät mahdollistavat energiankierrätyksen ja hukkaenergioiden hyötykäytön. Rakennesuunnittelulla voidaan optimoida materiaalitehokkuutta.
Taltekan kanssa toteutettava talotekniikan kiertotalous -hanke on ensimmäinen, jossa selvitetään mahdollisuuksia talotekniikan osien uudelleenkäyttöön yhdessä johtavien valmistajien ja talotekniikan arvoketjun kanssa. Vuoden opinnäytetyönä palkitussa työssä tutkittiin talotekniikan hiilijalanjälkeä. Granlund tuotti ympäristöministeriölle päivitetyt versiot talotekniikan hiilijalanjäljen oletusarvoista.
Energia- ja vastuullisuuskonsultit edistivät asiakkaiden vastuullisuutta rakennushankkeissa ja kiinteistöliiketoiminnassa ja osallistuivat alan strategiseen kehittämiseen esimerkiksi lainsäädäntötyössä.
Vuoden aikana lanseerattiin uusia palveluita, kuten CSRD-palvelu, kiertotalouspalvelu ja biodiversiteettipalvelu.
Konsultointipalveluissa toteutettiin useita opinnäytetöitä, joissa käsiteltiin muun muassa biodiversiteettiä, kiertotaloutta ja CSRD-raportointia. Vuoden aikana järjestettiin myös Vastuullisuus- ja Energia-seminaarit sekä rinnakkaisseminaari Kiinteistöalan vuosiseminaarissa.
Rakennuttamisessa ja valvonnassa vastuullisuus valittiin yhdeksi uudistettavan strategian teemoista. Vähähiilistä rakentamista tuetaan vahvalla korjausrakennushankkeiden projektinjohto-osaamisella.
Datavetoiset palvelut, kuten kustannusohjaus, avaavat mahdollisuuksia digitaalisen määrädatan hyödyntämiseen laajemmin hankkeiden ohjaamisessa, kuten talotekniikan hiilijalanjälkilaskennassa.
Ohjelmistotuotteilla helpotettiin asiakkaiden energia- ja vastuullisuusraportointia, kuten hiilijalanjälkilaskentaa ja jäteraportoinnin integraatioita.
Granlundin datastrategiaa päivitettiin, mikä tukee datan hyödyntämistä kiinteistöjen vastuullisuuden ja rakentamisen tuottavuuden parantamisessa.
Granlundin oma ilmastotyö keskittyy liikkumisen päästöihin
Granlund-konserni on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi).
Granlundin suurin päästölähde on töihin matkustaminen. Henkilöstölle toteutettiin vuoden aikana työmatkakysely, jonka perusteella laskettiin töihin matkustamisen hiilijalanjälki. Se on laskusuunnassa ja tällä hetkellä 604 t CO2e (660 t CO2e vuonna 2023).
Työmatkojen kulkeminen pyörällä on kasvanut. Lisäksi työsuhdepolkupyörien käyttäjien määrä on lisääntynyt 22 prosenttia.
Työsuhdematkalippujen käyttäjien määrä kasvoi 25 prosenttia sen jälkeen, kun työmatkasaldon arvo nostettiin vuoden alussa 300 eurosta 400 euroon. Työsuhdeautoista jo 72 % on sähköautoja.
Granlundin omissa kiinteistöissä käytetään uusiutuvaa sähköä ja vihreää kaukolämpöä. Osassa toimistoista tuotetaan myös aurinkoenergiaa.

Töihin matkustamisen päästöt ovat laskeneet absoluuttisesti 8 % ja henkilöä kohti 18 %.
Granlundin hiilikädenjälki
Granlundin positiivinen ilmastovaikutus, eli hiilikädenjälki, on suurempi kuin negatiivinen vaikutus, koska suunnittelu- ja konsultointipalveluilla edistetään energiatehokasta ja vähähiilistä rakentamista.
Vuonna 2024 hiilikädenjälki laskettiin neljästä eri palvelukategoriasta ja 82 projektista. Näiden perusteella Granlundin asiakastyön toteutunut kädenjälki vuodelle 2024 oli 54 397 t CO2e ja potentiaalinen kädenjälki vuodelle 2024 oli 807 801 t CO2e, eli yhteensä 862 198 t CO2e.

Vastuullisuuden johtaminen
Vastuullisuudesta vastaavat Granlundilla konserniyhtiöiden hallitukset ja toimitusjohtajat. Heidän tehtävänään on varmistaa, että vastuullisuuden liiketoimintamahdollisuudet ja riskit on huomioitu lyhyellä ja pitkällä aikavälillä myös yrityksen strategiassa. Lisäksi yritysjohdon vastuulla on varmistaa, että työntekijät tuntevat ulkoiset ja sisäiset velvoitteet sekä noudattavat niitä.
Vuonna 2024 vastuullisuustyön ohjaamiseen perustettiin vastuullisuuden kehitysryhmä, jossa on edustus kaikilta liiketoiminta-alueilta. Ryhmän tarkoituksena on integroida vastuullisuus entistä vahvemmin osaksi koko organisaation toimintaa ja tunnistaa suurimpia liiketoiminta-alueiden vaikuttamismahdollisuuksia.
Tavoitteena on auttaa asiakkaita huomioimaan projekteissa yhä laajentuvat vastuullisuustavoitteet ja -vaatimukset.
Tavoitteena on auttaa asiakkaita huomioimaan projekteissa yhä laajentuvat vastuullisuustavoitteet ja -vaatimukset. Aihepiiriä käsiteltiin aikaisemmin Laatu, vastuullisuus ja riskit -ohjausryhmässä, joka muuttui vuonna 2024 Laatu ja riskit -ohjausryhmäksi.
Sisäistä yritysvastuutyötä johtaa laatu- ja vastuullisuusjohtaja, joka nimitettiin Granlundin hallitukseen syksyllä 2024, sekä hänen tukenaan vastuullisuuspäällikkö. Asiakastyön ja vastuullisuuteen liittyvän liiketoiminnan kehityksestä vastaa vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja.
Granlund on sitoutunut täyttämään toimintaympäristön ja sidosryhmien asettamat vaatimukset. Kaikessa toiminnassa noudatetaan Granlundin arvoja ja eettisiä periaatteita sekä voimassa olevia lakeja ja sääntöjä.
Hyvä Hallintotapa on Granlund-konsernin hallintojärjestelmä, jolla organisaatiota johdetaan ja valvotaan. Eettiset pelisäännöt -koulutus on pakollinen koko henkilöstölle. Henkilöstön suhteen noudatetaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteita, eikä minkäänlaista syrjintää sallita.
Käytössä on myös whistleblowing-ilmoituskanava, jonka kautta voi ilmoittaa anonyymisti liiketoimintaan liittyvistä väärinkäytöksistä. Kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti ja riippumattomasti.
Granlundin ympäristöjärjestelmä on ISO 14001 -sertifioitu, ja laatujärjestelmällä on ISO 9001 -sertifiointi.
Neuromoninaisuus mukaan monimuotoisuustyöhön

Granlundin monimuotoisuus- ja osallisuustyön vuoden pääteemana oli lisätä tietoisuutta monimuotoisuudesta ja osallisuudesta. Keinoina olivat kaikille tarkoitettu verkkokoulutus sekä sisäinen viestintä. Vuoden aikana perustettiin neuromoninaisuuden työryhmä ja vertaisryhmä sekä luotiin Monimuotoisuus- ja työyhteisön kehittämissuunnitelma.
CSRD-raportointi ja olennaisuusanalyysi
Vuoden 2024 aikana päivitettiin Granlundin olennaisuusanalyysiä vastaamaan EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) vaatimuksia. Granlundin omistajille, joista suurin osa on Granlundin työntekijöitä, toteutettiin kaksi laajaa kyselyä. Lisäksi erillinen kysely toteutettiin toimittajille, ja asiakkaiden näkemyksiä kartoitettiin avainasiakashaastatteluilla. Olennaisuusanalyysi hyväksyttiin Granlund Oy:n hallituksessa joulukuussa 2024.
Olennaisuusanalyysissa esiin nousseet vastuullisuuden tärkeimmät aihealueet ovat hyvin linjassa Granlundin mission ja vastuullisuusohjelman kanssa. Olennaisimmat aihealueet ovat ilmastonmuutos, oma työvoima ja liiketoiminnan harjoittaminen:
Ilmastonmuutos pitää sisällään energian sekä ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen. Asiakastyön kautta Granlund vaikuttaa näihin kaikkiin positiivisesti. Nämä luovat myös liiketoimintamahdollisuuksia. Oman toiminnan negatiivinen jalanjälkivaikutus on verrattain pieni, eikä siihen liity merkittäviä riskejä.

Omaan työvoimaan liittyvät merkittävimmät aiheet olennaisuusanalyysin perusteella ovat koulutus ja taitojen kehittäminen sekä terveys ja turvallisuus. Nämä ovat olennaisia nimenomaan positiivisten vaikutustensa kautta.
Samalla tavoin tärkeitä aiheita, juuri positiivisen vaikutuksen kautta, ovat toimenpiteet työpaikalla esiintyvän väkivallan ja häirinnän torjumiseksi, sukupuolten tasa-arvo ja sama palkka samanarvoisesta työstä sekä työ- ja yksityiselämän tasapaino. Työ- ja yksityiselämän tasapainoon olennaisuusanalyysin tulokset näyttävät myös pienen negatiivisen vaikutuksen.
Liiketoiminnan harjoittamisessa yrityskulttuurin positiivinen vaikutus nostaa sen tärkeimpien olennaisten aiheiden joukkoon.