
Liiketoiminta ja asiakkaat
Granlundin liiketoiminta-alueita ovat suunnittelu, rakennuttaminen ja valvonta, konsultointi ja palvelut, ohjelmistot sekä isännöinti. Yhtiö toimii pääosin Suomessa yli 1 500 asiantuntijan voimin. Lisäksi toimipisteitä löytyy Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.
Katsaus liiketoimintaan
Vuosi 2024 meni Granlundin liiketoiminnoissa kokonaisuudessaan hyvin. Merkittävintä kasvua oli datakeskussektorilla, rakennuttamisessa ja valvonnassa sekä kiinteistöohjelmistoissa. Myös suunnittelupalveluille oli kysyntää, vaikka suunnittelualoittain oli hieman vaihtelua. Talotekniikkasuunnittelussa pidimme markkinajohtajan asemamme.
Asiakastyytyväisyys- ja bränditutkimuksen tulokset olivat ilahduttavia. Keskiarvomme asiakastyytyväisyydessä kasvoi vuodesta 2022 ollen 2024 vuonna 4,08 asteikolla 1-5.
Granlundin suurimpia asiakkuuksia 2024
- Helsingin kaupunki
- Kesko Oyj
- Senaatti-kiinteistöt
- Datakeskushankkeet
- S-Ryhmä
- Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
- YIT Oyj
- Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Pirkanmaan hyvinvointialue
Liiketoiminta-alueemme
Suunnittelu | Palvelut ja konsultointi | Rakennuttaminen ja valvonta | Ohjelmistot | Isännöinti |
---|---|---|---|---|
Olemme taloteknisen suunnittelun markkinajohtaja Suomessa. Kasvamme lisäksi arkkitehti- ja rakennesuunnittelussa. Talotekninen suunnittelu on yhtiömme suurin liiketoiminta-alue. Olemme laajentaneet palveluitamme viime vuosina myös arkkitehti- ja rakennesuunnitteluun, jotta voimme tarjota asiakkaillemme myös kokonaispalveluita. Lue lisää | Tarjoamme kiinteistö-, energia- ja vastuullisuuskonsultointia niin olemassa oleviin kiinteistöihin kuin rakennushankkeisiin. Toimimme asiakkaidemme tukena vihreässä siirtymässä, ja autamme heitä saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa. Kiinteistöjohtamisen konsulttimme toimivat apuna kiinteistön teknisen elinkaaren hallinnassa. Lue lisää | Rakennuttaminen on yksi vahvimpia kasvualueitamme. Osaamisemme kattaa niin rakennuttamisen, valvonnan kuin projektinjohdon palvelut. Autamme myös toiminnanvarmistuksessa ja käyttöönotossa hankkeiden valmistumisen kynnyksellä. Lisäksi tarjoamme kustannusohjauksen ja -laskennan palveluita sekä 4D-suunnittelua aikataulutuksen tueksi. Lue lisää | Päätuotteemme ohjelmistoissa on Granlund Manager – Suomen käytetyin kiinteistöjohtamisen ohjelmisto, jonka avulla voi seurata mm. kiinteistön ylläpitoa ja energiankulutusta. Ohjelmisto keskittää yhteen kaikki olennaiset kiinteistön tiedot. Granlund Designer on työkalu rakennusalan tiedon vakioimiseen ja hallintaan. Se tuo läpinäkyvyyttä rakennushankkeisiin. Lue lisää | Tarjoamme isännöintipalveluja pääkaupunkiseudulla Granlund Isännöinti -yrityksen kautta. Palveluumme sisältyy taloyhtiön vastuuisännöitsijä, taloushallinnon palvelut sekä tekninen isännöinti. Lisäksi tarjoamme asiantuntijapalveluita tueksi taloyhtiön korjaustoimenpiteiden suunnitteluun. Lue lisää |
Asiakassegmenttimme
Granlundin asiakassegementit pysyivät 2024 pääosin samoina verrattuna vuoteen 2023. Datakeskussektorin voimakas kasvu näkyy kuitenkin selkeästi informaatio- ja viestintäsegmentin kasvussa.
Suunnitteluliiketoiminta

Granlundin palveluihin kuuluvat talotekniikka-, rakenne- ja arkkitehtisuunnittelu. Yhtiön erikoistumisalueita ovat mm. teknisesti vaativat hankkeet kuten sairaalat ja datakeskukset. Lisäksi palveluja tarjotaan useilla erikoissuunnittelualoilla.
Markkinatilanteen vuoksi suunnittelun kysyntä vaihteli paljon eri liiketoimintayksiköissä ja alueilla. Pohjanmaalla koko vuosi oli kiireinen, mutta esimerkiksi Lahdessa ja Oulussa oli haastavampaa. Hankkeita käynnistyi julkisella puolella yksityistä sektoria enemmän. Talotekniikkasuunnittelussa säilytettiin markkinajohtajan asema, ja sairaalasuunnittelussa korostuivat edelleen suuret hankkeet.
Tärkeimpiä onnistumisia olivat pitkäaikaisten vakioasiakkuuksien jatkuminen sekä hyvä asiakaspalaute. Datakeskushankkeiden volyymi tuplaantui, teollisuuden suunnittelussa saatiin joitakin uusia avauksia, ja rakenne- ja arkkitehtisuunnittelu kasvoivat uudempina liiketoimintoina tavoitteiden mukaisesti.
Granlundin vahvuutena markkinatilanteessa oli erityisosaaminen sekä lisäarvon tuottaminen rakennusten koko elinkaarelle. Korjausrakentamisen osuus koko liiketoiminnasta pysyi vakaana. Laadukkaan suunnitteludatan ja datalähtöisten palvelujen kysyntä on selvästi kasvussa.
Talotekniikkasuunnittelu on Granlundin suurin liiketoiminta-alue, ja yhtiö on alalla markkinajohtaja. Vuonna 2024 liiketoiminnan kannattavuus säilyi hyvänä, mutta kilpailu koveni vuoden aikana selvästi.
Yhteiskunnan sähköistyminen lisäsi sähkösuunnittelun kysyntää suhteessa LVI-suunnitteluun. Vuoden aikana suunniteltiin paljon erilaisia sähköpohjaisia energia- ja latausjärjestelmiä. Tiukentuvat energia- ja vastuullisuusraportointivaatimukset lisäsivät rakennusautomaatiosuunnittelun tarvetta. Automaatiojärjestelmien saneerauksia toteutettiin myös omina erillisinä hankkeinaan.
Vuoden merkittävimmistä hankkeista monet olivat alliansseja, jotka työllistivät talotekniikkasuunnittelijoita laajasti. Tärkeää työkantaa tarjosivat myös datakeskukset, teollisuuskiinteistöt ja turvaluokitellut kohteet.
Arkkitehtisuunnittelussa Granlund kehittyi vahvasti ja toiminnan volyymi kasvoi voimakkaasti. Granlundin arkkitehdit työllistyivät vuoden aikana esimerkiksi datakeskus-, teollisuus- ja kouluhankkeissa sekä muissa julkisissa hankkeissa.
Rekrytointien lisäksi tehtiin onnistuneita yrityskauppoja. Loppuvuodesta Raami Arkkitehtien liittyminen Granlundiin vahvisti sairaaloiden arkkitehtisuunnitteluosaamista. Samalla henkilöstön määrä kasvoi 40:stä noin 80:een. Kasvu mahdollistaa yhä suurempien kohteiden yhdessä suunnittelun ja vastaamisen alan koventuviin referenssivaatimuksiin.
Arkkitehtisuunnittelua tehdään nyt valtakunnallisesti kuudelta paikkakunnalta käsin. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kasvaa henkilömäärässä yhdeksi Suomen kolmesta suurimmasta arkkitehtitoimistosta.
Yleisestä markkinatilanteesta huolimatta Granlundin rakennesuunnittelijoilla riitti hyvin töitä kaupan alan ja teollisuuden korjausrakentamisessa, datakeskuksissa sekä tilamuutos- ja ylläpitohankkeissa.
Keväällä luodun strategian tavoitteena oli kasvu, ja rakennesuunnittelun erityisosaamisen tarjoaminen vaativiin kohteisiin yhdessä muiden suunnittelualojen kanssa. Henkilöstömäärä kolminkertaistui ja liiketoiminta laajeni Mikkelistä ja Lappeenrannasta Joensuuhun, Kuopioon, Tampereelle, Hämeenlinnaan, Espooseen ja Helsinkiin.
Rekrytoinneilla vahvistettiin erityisosaamista muun muassa puurakentamisessa, rakennusfysiikassa, hiilijalanjäljen optimoinnissa ja digitaalisissa teknologioissa, joiden tarve kasvaa rakentamislain uudistuessa.
Vuonna 2025 tavoitteena on jatkaa kasvua ja toteuttaa myös yritysjärjestelyjä.
Erikoissuunnittelun palvelut kattavat valaistuksen, AV- ja esitystekniikan, palotekniikan, tele- ja turvatekniikan, puhdastilojen, kylmätekniikan, sähkönjakelun varmentamisen, ammattikeittiöiden ja kiinteiden sairaalalaitteiden (KSL) suunnittelun.
Monipuolisuus osoittautui Granlundin vahvuudeksi. Ammattikeittiösuunnittelu kasvoi ja puhdastilasuunnittelussa painopiste siirtyi terveydenhuollosta teollisuuteen. Suurinta kysyntä oli sähkötekniikkaan liittyvissä palveluissa, kuten AV-, tele- ja valaistussuunnittelussa. Palonsammutusjärjestelmien suunnittelijoita työllistivät datakeskukset. Kylmätekniikassa ja KSL-suunnittelussa vuosi oli puolestaan haastavampi.
Nykyinen maailmantilanne lisäsi turvasuunnittelun tarvetta. Projekteissa korostuivat kautta linjan turvaluokitellut toimintatavat ja luottamuksellinen tietojenkäsittely.
Suomen sairaalasuunnittelun markkinassa näkyy, että suuri osa maan yliopistollisista ja keskussairaaloista on rakennettu. Suuret hankkeet jatkuvat vielä, mutta jatkossa rakentaminen keskittyy enemmänkin tilamuutos- ja peruskorjauskohteisiin, psykiatrisiin sairaaloihin sekä terveys- ja hyvinvointikeskuksiin.
Granlundin sairaalasuunnittelijoita työllisti vuoden aikana Laakson yhteissairaala -allianssi, jossa elettiin kiivastahtisinta vaihetta, ja TAYSin uudistamisohjelman käynnistyminen. Liiketoimintaan heijastui edelleen hyvinvointialueuudistus, ja hankkeissa tehtiin kokeiluja uusista toteutustavoista, kuten vuokrahankemallista.
Katsetta suunnataan vähitellen kansainvälisille markkinoille. Granlund on mukana suomalaisten sairaala-asiantuntijoiden IHDA-allianssissa, joka suunnittelee sairaalahankkeita myös kansainvälisesti.
Datakeskusrakentamisen vauhti oli vuoden aikana poikkeuksellinen. Tekoälykehitys siivitti Granlundin datakeskusliiketoiminnan kaikkien aikojen kasvuun, mikä vahvisti markkinajohtajan asemaa Pohjoismaissa.
Datakeskuspalveluissa korostuivat aikaisempaa enemmän esisuunnitteluvaiheen tehtävät, kuten kohdearvioinnit ja tontin Due diligence -selvitykset. Laadukas työ hankesuunnitteluvaiheessa tuotti lisätöitä datakeskusten kokonaissuunnittelussa sekä rakennuttamisessa ja valvonnassa.
Kasvuun vastattiin rekrytoimalla projektinjohtoon uusia osaajia sekä hyödyntämällä aikaisempaa laajemmin Granlundin eri liiketoimintojen suunnitteluresursseja ja alihankkijoita. Ruotsissa toteutui myös merkittävä yrityskauppa, kun K-Lab Projektering AB tuli osaksi Granlundia.
Jatkossa tavoitteena on säilyttää markkina-asema ja tekemisen laatu sekä jatkaa kestävää kasvua.
Energiatehokkuushankkeiden markkina oli edellisvuosia haastavampi. Kiinteistönomistajat toteuttivat vain pakolliset investoinnit, ja suurin osa energiatuista lakkautettiin.
Liiketoiminnassa kehitettiin palveluja ja luotiin uudenlaisia toteutuskonsepteja sähköenergian kulutusjoustoon ja älykkääseen sähkönhankintaan. Lisäksi palveluja laajennettiin suunnittelusta ja konsultoinnista kokonaistoimituksiin, joissa Granlund vastaa hankkeiden kokonaisuudesta aina hankekehityksestä ja teknisestä suunnittelusta toteutukseen ja toiminnanvarmistukseen.
Energiasuunnittelussa raportointia ja laskentaa automatisoitiin historiatiedolla ja datan hallinnalla. Ruotsiin tehtiin yksittäisiä hankekehitysvaiheen esiselvityksiä.
Vuonna 2025 kasvua odotetaan erityisesti asiakkaille selkeistä kokonaistoimituksista sekä uusista palvelukonsepteista.
Suunnittelun projekteja ja asiakkuuksia
- Laakson yhteissairaala -allianssi, Helsinki
- Datakeskushankkeet
- TAYS Uudistamisohjelma, Tampere
- Myllypohjan monitoimitalo -allianssi, Lahti
- Pasilan keskitornialue (Varma), Helsinki
- KYS Uusi sydän -allianssi, Kuopio
- Roihupellon kampus -elinkaarihanke, Helsinki
- Kokkolan urheilupuiston hybridiareena
- Hitachi Energy Park, Mustasaari
Suunnitteluliiketoiminnan projektejamme vuodelta 2024

Roihupellon kampukselle yksi Suomen suurimmista maalämpövoimaloista
Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiasuunnittelu, Vähähiilisyys, Ympäristösertifioinnit
Koulut ja oppilaitokset

Uuden tehdaslaajennuksen energiankierrätysjärjestelmä tukee Okmeticin vastuullisuustavoitteita
Energiasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto, Granlund Manager
Teollisuus

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen
Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu
Sairaalat ja terveydenhuolto
Rakennuttaminen ja valvonta

Kilpailu koveni rakennuttamisen markkinassa, mutta Granlundin liikevaihto kasvoi strategisten tavoitteiden mukaisesti. Rekrytoinnit onnistuivat, ja kymmeniä uusia tekijöitä palkattiin esimerkiksi Helsinkiin, Tampereelle, Lahteen, Pohjanmaalle ja Ouluun. Kasvua tuki Rakennuttajatoimisto Rantatuvan yrityskauppa Lahdessa.
Vuoden suurimpia onnistumisia olivat erinomainen asiakastyytyväisyys ja liiketoiminnan laajentuminen koko maahan. Jokaiseen Granlundin liiketoimintayksikköön perustettiin rakennuttajaorganisaatio. Myös Granlundin tunnettuus rakennuttajana parani strategian mukaisesti.
Korjausrakentaminen toimi liiketoiminnan kivijalkana, vaikka paikallisesti kysyntää oli myös uudisrakentamisessa, taloyhtiöissä ja teollisuudessa. Lisäksi rakennuttajakonsultteja ja valvojia työllistivät datakeskukset ja kansainväliset hankkeet, turvaluokitellut ja suojellut kohteet sekä Senaatti-kiinteistöjen Yhteiset työympäristöt -hankkeet.
Rakennuttamisen eri osa-alueilla Granlund pärjäsi hyvin vaativien kohteiden ja korjausrakentamisen rakennuttamisessa ja valvonnassa. Tutkimuspalveluissa oli hiljaisempi vuosi.
Kustannusohjauksen ja 4D-palvelujen liikevaihto kasvoi ja tuki datavetoista projektinhallintaa, joka on yksi rakennuttamisen strategisista tavoitteista. Määrä- ja kustannuslaskennassa keskitytään jatkossa kustannusohjaukseen sekä digitaalisen määrädatan jalostamiseen esimerkiksi hiilijalanjälkilaskentaa varten.
Vuonna 2025 jalkautetaan päivitettyä strategiaa, joka tähtää vahvaan ja kannattavaan kasvuun yhdessä asiakkaiden kanssa.
Korjausrakentamisen markkinaa kuvasi varovaisuus, mikä heijastui myös tutkimuspalvelujen kysyntään. Laajoja peruskorjauksia käynnistyi vähän, ja hankkeissa minimoitiin muutostöitä ja säästettiin rakennusosia. Hyvänä puolena oli kiertotalouden ja vähähiilisemmän rakentamisen tukeminen.
Granlund säilytti asemansa korjausrakentamisen suunnittelussa ja kasvoi sähkösuunnittelussa, rakennuttamisessa ja valvonnassa. Henkilöstön määrä nousi noin sataan. Asiakkaat arvostivat Granlundin kokonaispalvelua sekä vuosikymmenten kokemusta eri-ikäisten rakennusten PTS-korjauksista.
Vuonna 2025 tavoitteena on kasvattaa korjausrakentamisen liiketoimintaa kaikilla sektoreilla. Voimakkainta kasvua odotetaan rakennuttamisesta ja valvonnasta. Organisaatiomuutoksilla pyritään keskittämään eri osa-alueiden kehittämistä ja luomaan edellytykset kasvulle uuden osastojaon mukaisesti.
Granlundin datavetoisilla palveluilla tuetaan rakennushankevaiheen projektinjohdossa tilannekuvan seurantaa sekä budjetti- ja aikatauluohjausta.
Vuoden 2024 aikana 4D-suunnittelun tunnettuus lisääntyi alalla selvästi, ja liikevaihto kaksinkertaistui. Tietomallipohjaista aikataulusuunnittelua hyödynnettiin esimerkiksi datakeskus- ja teollisuushankkeissa sekä Laakson yhteissairaalan suunnittelun aikatauluttamisessa.
Kustannusohjauksen palvelut laajenivat uusiin asiakkuuksiin. Granlund pärjäsi hyvin julkisissa kilpailutuksissa ja sai merkittäviä uusia puitesopimuksia. Kasvua tuetaan edelleen perustamalla kustannusohjauksen palveluille oma osasto vuonna 2025. Tavoitteena on kehittää myös digitaalisen määrädatan hyödyntämistä rakennushankkeen ohjaamisessa.
Rakennuttamisen asiakkuuksia
- Senaatti-kiinteistöt
- Helsingin kaupunki
- Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
- Sponda Oy
- Okmetic Oy:n piikiekkotehdas, Vantaa
- Laakson yhteissairaala, Helsinki
- Prysmian Group Finland Oy: Pikkalan kaapelitehdas, Kirkkonummi
- Datakeskushankkeet
- Kansainväliset hankkeet
- Kaupanalan hankkeet
- Kuntasektori
Rakennuttamisen ja valvonnan projektejamme vuodelta 2024

Uudistunut Geologian tutkimuskeskus
GTK Mintecille valmistui Outokumpuun uudisrakennus, joka on osa kansainvälisesti merkittävää Geologian tutkimuskeskusta.

XAMK: puurakentamisen laboratorio
XAMK:in puurakentamisen laboratoriossa testaus- ja tutkimustoiminta toimii jatkossa erittäin korkealaatuisissa tiloissa.

XTX marketsin datakeskus rakentuu Kajaaniin
Brittiyhtiö XTX Markets rakennuttaa suurta datakeskuskokonaisuutta Kajaaniin, jonka ensimmäinen osa valmistuu 2026.
Konsultointi ja palvelut

Konsultointialalla oli vuoden 2024 aikana odottava tunnelma. Kiinteistökauppojen määrä jäi ennätyksellisen alhaiseksi, ja hintakilpailu oli kovaa. Markkinatilannetta virkistivät kuitenkin tulevat lainsäädäntömuutokset, jotka kannustivat tehostamaan tiedolla johtamista ja raportointia. Erityisesti julkisen sektorin toimijat havahtuivat datan merkitykseen kiinteistönpidossa, riskienhallinnassa ja resurssien käytössä.
Granlundin vastuullisuuskonsultoinnin palveluvalikoimaa laajennettiin ja kysyntä vilkastui loppuvuotta kohti. Rakennustuoteteollisuuden vastuullisuuspalvelujen kysyntä kasvoi selvästi. Energiakonsultoinnissa ja kiinteistöjohtamisessa ei päästy kaikilta osin kasvutavoitteisiin, mutta energia-asiantuntijoita työllistivät vakioasiakkaille tarjotut jatkuvat palvelut. Kiinteistöjohtamisessa korostuivat kiinteistönomistajien vastuullisuus- ja ilmastotavoitteet.
Kanta-asiakkuudet säilyivät vahvoina, ja lisäksi kaikilta sektoreilta aina kunnista ja seurakunnista teollisuuteen ja sijoittajiin saatiin useita kymmeniä uusia asiakkuuksia, joille Granlund toimii strategisena kumppanina. Etelä-Suomen lisäksi konsultointipalvelujen tarjonta on kasvanut Itä- ja Keski-Suomessa jo vuosia, ja nyt myös Pohjois- ja Länsi-Suomi ovat seuraamassa perässä. Granlundilla työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin 150 energia- ja vastuullisuuskonsulttia.
Vuonna 2025 kasvua odotetaan muun muassa strategisesta vastuullisuus-konsultoinnista ja datavetoisista palveluista, joilla parannetaan tiedolla johtamista ja tuottavuutta. Granlundin AI-tuoteperheestä löytyy jo useita valmiita työkaluja, joilla tuetaan niin vastuullisuusraportointia kuin kunnossapidon hallintaa.
Vaikka kiinteistöjohtamisen markkinaa leimasi epävarmuus, erityisesti julkisen sektorin toimijat pysyivät aktiivisina ja kehittivät konsulttien avulla tiedolla johtamisen käytäntöjään. Kunnossapidon hallintaa parannettiin esimerkiksi Granlundin AI-Capex-laskentatyökalulla.
Kiinteistöjohtamisen palveluissa korostui strateginen kumppanuus kanta-asiakkaiden kanssa. Vuoden aikana saatiin runsaasti uusia asiakkaita, joille tarjottiin kunnossapidon ja korjausvelan hallinnan palveluja. Kunnat tarvitsivat tukea myös sote-uudistukseen.
Vaikka kiinteistökauppoihin liittyviä selvityksiä tehtiin aikaisempaa vähemmän, kysyntää oli kiinteistöjen vastuullisuuteen liittyville palveluille ja tekniselle manageroinnille. Selvityksissä korostui kunnossapidon, energiatehokkuuden ja vastuullisuusnäkökulmien yhdistäminen.
Markkinatilanne oli vuoden aikana haastava ja hintakilpailu lisääntyi. Energiakonsultointi pärjäsi tilanteessa kiitettävästi, vaikka kasvu oli odotettua vaatimattomampaa. Kanta-asiakkuudet säilyivät, ja henkilöstön vaihtuvuus oli pientä. Rakennushankkeiden energiakonsultoinnissa tekeminen pysyi edellisvuoden tasolla.
Energiakonsultteja työllistivät vakioasiakkaille tarjotut jatkuvat palvelut, kuten talotekninen optimointi ja energiamanagerointi, jolla parannetaan energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. Pohjoismaissa tehtiin myös merkittäviä uusia asiakassopimuksia. Kiinnostus on lisääntymässä kulutusjoustoon ja alueellisiin energiaratkaisuihin.
Tulevaisuudessa kasvua odotetaan vaativien kohteiden ja kiinteistöportfolioiden datapohjaisista energialaskennan palveluista, joissa hyödynnetään tekoälytyökaluja, automaatiota ja analytiikkaa.
Granlund säilytti asemansa monipuolisena kiinteistö- ja rakennusalan teknisenä ja strategisena vastuullisuusasiantuntijana. Vuosi oli erityisen hyvä rakennushankkeiden ja rakennustuoteteollisuuden vastuullisuuspalveluissa. EPD-ympäristöselosteiden laatimiseen kehitettiin palveluratkaisu, jonka avulla tuotetaan asiakkaille kustannustehokkaasti tarkempaa dataa.
Granlundin vastuullisuuskonsultoinnin palveluvalikoima laajeni. Ympäristösertifikaattien, hiilijalanjälkilaskennan ja kiertotalouskonsultoinnin lisäksi kysyntää oli uusille palveluille liittyen esimerkiksi jäte- ja CSRD-raportointiin sekä luonnon monimuotoisuuteen. Asiantuntijoitamme toimi myös ulkoistettuina vastuullisuuspäälliköinä.
Asiakkailla on kasvava tarve strategiselle vastuullisuuskonsultoinnille niin kiinteistö- ja rakennusalalla kuin tuoteteollisuudessa sekä biodiversiteetin, hiilijalanjäljen ja vastuullisuustavoitteiden ohjaukselle suunnittelussa ja rakennuttamisessa.
Konsultoinnin ja palvelujen keskeisiä asiakkuuksia
- Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
- Helsingin kaupunki
- Citycon Oyj
- HUS
- Senaatti-kiinteistöt
- Sagax Finland Asset Management Oy
- Sähkötalo (Kamppi, Helsinki)
- Seurakunnat
Konsultoinnin ja palvelujen projektejamme vuodelta 2024

Vastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta
Vuosikertomus 2024 Liiketoiminta ja asiakkaat
Vuosikertomus 2024 Liiketoiminta ja asiakkaat

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen
Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu
Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu
Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu
Vuosikertomus 2024 Liiketoiminta ja asiakkaat
Ohjelmistoliiketoiminta

Kireä taloustilanne näkyi ohjelmistoliiketoiminnassa kahdella tavalla. Suuria kilpailutuksia ei tehty ja investointien päätöksentekoajat olivat pitkiä, mutta moni toimija näki ohjelmistoratkaisut myös keinona parantaa liiketoiminnan tuottavuutta.
Globaalit turvallisuusuhkat korostivat kyberturvallisuuden merkitystä, ja kysyntää oli pilvipalvelujen lisäksi vahvennetuille tietoturvaohjelmille. Granlundin ohjelmistoratkaisuja on kehitetty jo kauan myös turvaluokiteltuihin kohteisiin ja IT-ympäristöihin.
Kasvutavoitteet saavutettiin kaikissa ohjelmistotuotteissa, ja se mahdollisti tuotekehitysorganisaation ja myyntiprosessin uudistamisen. Kotimaan ja kansainvälisten hankkeiden myyntiorganisaatiot yhdistettiin, ja kansainvälisessä liiketoiminnassa keskityttiin Pohjoismaihin ja Baltiaan.
Ohjelmistojen kysynnän uskotaan kasvavan jatkossakin uuden rakentamislain sekä kiristyvän EU-lainsäädännön takia. Ohjelmistojen avulla kiinteistönomistajat tietävät, mitä rakennuksissa tapahtuu, ja pystyvät johtamaan toimintaansa tehokkaammin ja raportoimaan siitä eri sidosryhmille.
Granlund Manager säilytti asemansa Suomen suosituimpana kiinteistöjohtamisen ohjelmistona. Ruotsista saatiin tärkeitä uusia asiakkuuksia, ja ohjelmistosta luotiin ensimmäinen espanjankielinen versio. Suomessa ohjelmistopalveluja jalkautettiin asiakkuuksiin aktiivisesti aluetoimistojen kautta, ja ohjelmiston käyttö laajeni koko maassa.
Granlund Managerin otti käyttöön vuoden aikana yli 80 uutta asiakasta. Ohjelmistoa toimitettiin esimerkiksi seurakunnille ja hyvinvointialueille. Granlund Manager on saamassa jalansijaa myös teollisuuden kiinteistöjohtamisen työkaluna.
Granlund Manager -kumppanuusverkosto laajeni, ja yhteistyötä tiivistettiin nykyisten kumppanien kanssa. Lisäksi ohjelmistossa otettiin käyttöön ensimmäiset energiajohtamisen tekoälyominaisuudet.
Laitetiedon hallintaohjelmisto Granlund Designerin kysyntä kasvoi vuoden aikana. Taustalla vaikutti rakennusalan digitalisaatio, joka on ottamassa kiinni muiden toimialojen etumatkaa. Granlund Designer toimii suunnittelu- ja rakennusvaiheessa samantyyppisenä tiedonhallinnan työkaluna kuin Granlund Manager rakennuksen käytön aikana.
Granlund Designerin hyötyihin havahduttiin kiinteistöjen lisäksi erityisesti vaativissa teollisuushankkeissa. Ohjelmisto auttaa vastaamaan esimerkiksi uuden rakentamislain vaatimuksiin ja digitalisoi monia rakennushankkeen aikaisia tiedonhallinnan vaiheita.
Granlund Designeria ja Granlund Manageria tullaan jatkossa tuotteistamaan myös kokonaisuutena. Yhdessä ohjelmistotuotteet tarjoavat ratkaisun kiinteistön koko elinkaaren tiedonhallintaan.
Ohjelmistoliiketoiminnan asiakkuuksia
- Okmetic Oy, piikiekkotehdas, Vantaa
- Kanta-Hämeen hyvinvointialue (Oma Häme)
- Kirkkohallitus-puitesopimus
- Vöfab, Ruotsi
- Baltic Yachts, Pietarsaari
Ohjelmistoliiketoiminnan projektejamme vuodelta 2023

Baltic Yachts luottaa Granlundin osaamiseen
Granlund Manager, Huoltokirjakoordinointi, Vastuullisuuspalvelut
Teollisuus

Dynaaminen raportointi tukee kiinteistöjohtamista Järvenpäässä
Granlund Manager, Kiinteistöjohtaminen
Kunnat ja kaupungit

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen
Granlund Manager
Vuosikertomus 2024 Liiketoiminta ja asiakkaat
Isännöinti

Isännöinnin markkinassa tapahtui vuoden aikana poikkeuksellisen suuria yritysjärjestelyjä. Aikaisemmin yrityskaupat ovat keskittyneet alan pieniin ja keskisuuriin toimijoihin, mutta nyt niitä tekivät myös suurimmat. Se lisäsi asiakkaiden liikettä ja näkyi tarjouspyyntöjen määrässä.
Granlund sijoittuu isännöinnissä Suomen 20 suurimman yrityksen joukkoon. Liikevaihto ja kannattavuus paranivat strategisten tavoitteiden mukaisesti, ja uusasiakashankinnassa onnistuttiin. Asiakkaina on asunto-osakeyhtiöitä, kiinteistöosakeyhtiöitä ja parkkihalleja. Henkilöstömäärässä ei tapahtunut suuria muutoksia, vaan eläköitymiset korvattiin rekrytoinneilla ja uusien osaajien kouluttamisella.
Vuoden aikana valmistauduttiin Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmän toiseen vaiheeseen järjestelmäuudistuksilla ja projektiryhmän nimeämisellä. Kesällä 2025 aloitetaan asunto-osakeyhtiöiden taloustietojen sekä kunnossapito- ja muutostyödatan vieminen samaan tietokantaan omistustietojen kanssa.
Asiakastyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti
Asiakkaiden tyytyväisyyttä mitataan Granlundilla joka toinen vuosi asiakastyytyväisyystutkimuksella sekä säännöllisesti projektipalautekyselyillä. Syksyllä 2024 toteutettiin laaja asiakastyytyväisyystutkimus ja bränditutkimus.
Asiakkaiden tyytyväisyys Granlundin toimintaan parani kaikilla osa-alueilla. Vahvan pohjan hyville tuloksille loi laaja palveluvalikoima, pitkät asiakassuhteet ja asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen. Asiakkaat arvostavat erityisesti Granlundin laaja-alaista asiantuntemusta ja ammattitaitoa sekä paikallisia palveluja.
Asiakassuhdetutkimuksen tulokset
Granlundilla varauduttiin alan haastavaan taloustilanteeseen kehittämällä aktiivista myyntityötä. Asiakaskäynnit ja muut yhteydenotot lisääntyivät yli 30 prosenttia. Se tuotti tulosta, vaikka yhteydenottojen tavoitteena ei ollut suora myynti, vaan asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen. Lähestymistapa näkyi myös tutkimustuloksissa.
Koko Granlund-konsernin NPS-luku (Net Promoter Score) nousi 49:ään (44 vuonna 2022), ja kokonaistyytyväisyyttä kuvaava arvosana oli 4,08 (asteikko 1–5). Nousua oli joitakin prosentin kymmenyksiä. Kokonaistyytyväisyys parani kaikissa liiketoiminnoissa. Suurinta asiakastyytyväisyys oli jo toista kertaa peräkkäin rakennuttamisessa ja valvonnassa (4,27), ja toiseksi parhaan tuloksen sai talotekninen suunnittelu (4,15). Molempien tulos parani edellisestä tutkimuksesta.

Granlundin vahvuuksina mainittiin asiantuntemus, yhteyshenkilöiden tavoitettavuus, asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen, hinta-laatusuhde ja toiminta vastuullisena yrityksenä.

Granlundia suosittelisi 55 prosenttia asiakkaista. Eniten suosittelijoiden joukossa on asiakasyritysten johtoa.
Granlundin vahvuuksina mainittiin asiantuntemus, yhteyshenkilöiden tavoitettavuus, asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen, hinta-laatusuhde ja toiminta vastuullisena yrityksenä.
Asiakaspalautetta pyydetään säännöllisesti myös projektien päätyttyä. Projektipalautteiden NPS-luku oli 65 (vuonna 2023 luku oli 68).
Asiakkaat arvostivat erityisesti Granlundin asiantuntemusta sekä yhteistyön sujuvuutta. Viime vuosien aikana on pystytty parantamaan myös projektiaikatauluissa pysymistä.