Vuonna 2030 älykkäät kiinteistöt suunnitellaan yhteisellä tiedolla
1.3.2019 – Digitaaliset ja älykkäät ratkaisut muuttavat rakennus- ja kiinteistöalaa. Miltä ala mahdollisesti näyttää tulevaisuudessa?
Tulevaisuuden älykkäiden digitaalisten ratkaisujen ja tekoälyn vaikutukset kiinteistön käyttäjien hyvinvointiin ovat merkittäviä. Kuinka voimme palvella tilan käyttäjiä ja tiloissa tapahtuvaa toimintaa tehokkaammin ja miellyttävämmin? Älykkyydellä voidaan parantaa kiinteistöjen käyttöasteita, pienentää hiilijalanjälkeä ja tuottaa parempia sisäolosuhteita. Hyvinvointiin vaikuttavat älykkäät ratkaisut pitää kuitenkin osata tuotteistaa, jotta kuluttajat innostuvat asiasta.
Todellista läpimurtoa älykkäiden kiinteistöjen toteuttamiselle Suomessa tai kansainvälisesti ei ole vielä tapahtunut. Syitä on monia, kuten älykkäiden sovellusten pirstaleinen valikoima, yhteensopivuuden puute ja hyötyjen hankala todentaminen.
Tulevaisuuden ennustaminen on haastavaa, mutta samalla innostavaa. Erilaisia skenaarioita voidaan luoda loputtomasti. Granlund on omassa innovaatiostrategiatyössään kehittänyt erilaisia tulevaisuusmalleja. Granlund on myös mukana Aalto-yliopiston vetämässä Building 2030 -hankkeessa, jossa kehitetään rakennusalan yhteistä tulevaisuuden visiota. Hankkeessa on keskitytty pääosin rakentamisen tuotantoketjuun ja sen kehittämiseen. Tämän lisäksi tarvitaan myös kiinteistön ja siihen liittyvän teknologian kehittämistä.
Yhteinen ekosysteemi kaikkien käytössä
Vuonna 2030 kiinteistöalalle on muodostunut yhteinen ja yleinen digitaalinen ekosysteemi, joka perustuu muutamaan globaaliin standardiin. Erityisen potentiaalisina voidaan nähdä esimerkiksi GoogleBuilding tai AmazonBuilding sekä tietysti Platform of Trust -alustat. Ne tarjoavat mahdollisuuden tuottaa yleiskäyttöiseen standardisoituun ympäristöön myös kiinteistöihin liittyvää dataa jo suunnitteluvaiheesta alkaen.
Suunnittelu tehdään suoraan pilveen
Suunnittelussa luodut tietomallit ja niitä tukevat muut datavarastot yhdistyvät suoraan osaksi digitaalista ekosysteemiä. Koska käytössä on yhteinen standardisoitu alusta, rakentajat hyödyntävät yhteensopivilla sovelluksillaan alustasta löytyvää kaikille yhteistä suunnittelutietoa.
Suurin osa rakentamisen tekniikkaratkaisuista tehdään massaräätälöidyillä tuotteilla, jotka kootaan sopiviksi kokonaisuuksiksi tehtaissa. Työmaa on tehtaan jatke, jossa lopullinen rakennus muodostuu tehtaasta tulevista ”jättilegopalikoista”.
Yhteisten alustojen käyttöön houkuttelevat niistä ladattavat ilmaiset sovellukset, kuten CAD-, laskenta- ja hankintaohjelmistot. Ohjelmistojen käyttö on ilmasta, kun data luovutetaan alustan käyttöön. Samat alustatoimittajat pyörittävät e-kauppoja, joista komponentteja hankitaan. VR- ja AR-teknologia ovat arkipäivää asennustöissä, ja ihmiset käyttävät niitä robottien ohjaamiseen ja vähäisten fyysisten työsuoritusten ennakkosuunnitteluun.
Digitaalinen kaksonen seuraa rakennuksen elinkaarta
Taloteknisiin järjestelmiin – ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja sähköön – liittyen laiteteollisuus suunnittelee ja tuottaa laitteensa kyseiseen ekosysteemiin yhteensopivaksi. Jokainen laite saa jo valmistusvaiheessa tunnisteen ja tarvittaessa IoT-anturoinnin. Samalla kun työmaa etenee, tieto täydentyy jo suunnitteluvaiheessa tuotettuun virtuaaliseen kiinteistöön eli digitaaliseen kaksoseen. Teknisten järjestelmien käyttöönotto ja yhdistäminen tehdään yksinkertaisilla mobiilisovelluksilla.
Rakennuksien sisällä on siirrytty myös talotekniikassa täysin langattomaan tiedonsiirtoon, joka perustuu uuteen XG-standardiin. Kyseisen uuden G-teknologian myötä on mahdollista tuottaa käyttöenergiaa laitteille, jolloin yksittäisten pilveen kytkettyjen laitteiden ylläpidon ongelmakin on ratkaistu. Ylläpidon ja huollon prosessit ovat täysin digitalisoituja. Laitteet ja niihin liitetyt älykkäät automaatiojärjestelmät osaavat itse analysoida huolto- ja korjaustarpeensa. Huoltotoiminta perustuu tarpeenmukaisuuteen ja ennakoituvuuteen kehittyneen tekoälyn ohjaamana. Fyysisen huoltoihmisen vierailu rakennuksessa on harvinaista.
Mittakaavaltaan suurin ja merkittävin vaikutus uudella ekosysteemillä ja sen sovelluksilla pitää olla kiinteistön käyttäjälle. Seuraavassa osassa visioimme, miltä työntekijän päivä toimistolla voisi näyttää vuonna 2030 ja kuka selviytyy kiinteistöalan muuttuvassa markkinassa voittajana.
Skenaarion kirjoittajina Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi ja rakennusautomaation osastonjohtaja Jukka Karhu.
Tutustu myös:
Datakeskus tai toimisto – tekoäly on osa rakennusalan tulevaisuutta
Virtuaalinen kiinteistö tuo tietomallit kiinteistöjen ylläpitoon
Haluatko kuulla lisää?
Jukka Karhu
Granlund Lux Helsingin kumppanina
18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26…
- Vastuullisuus
Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella
04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.
- Granlund
- Nimitykset
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund