Kiinteistösijoittaja – joko tunnet vuokrahankemallin mahdollisuudet sote-kiinteistöissä?
16.8.2024 – Yhä useampi sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistö toteutetaan vuokrahankemallilla. Asiantuntijakumppanina autamme huomioimaan sote-kiinteistöjen toiminnalliset ja tekniset kustannusvaikutukset jo tarjous- ja kehitysvaiheessa.
Vuokrahankemallilla toteutetussa rakennushankkeessa sote-kiinteistö rakennetaan kiinteistösijoittajan tai rakennusyhtiön taseeseen, ja hyvinvointialue toimii vain tilojen pääkäyttäjänä ja vuokralaisena.
“Samalla kiinteistösijoittajan on pystyttävä määrittelemään niin tulevan rakennushankkeen kuin käytön aikaiset kustannukset koko elinkaaren ajalta jo hankkeen alussa”, toteaa Granlundin liiketoimintajohtaja Tapani Idman.
Hänen mukaansa suurin haaste on, että sairaalat ja hyvinvointikeskukset ovat teknisesti monimutkaisempia ja käytön kannalta vaikeammin ennustettavia rakennuksia kuin esimerkiksi palveluasumisen kiinteistöt. Sairaalat sisältävät muun muassa monia energiaintensiivisiä järjestelmiä.
“Siksi vuokrahanketoteutuksissa vaaditaan sairaalakohteiden toiminnallista ja teknistä asiantuntemusta, jota kiinteistösijoittajan on helpointa saada Granlundin kaltaiselta kumppanilta.”
Voimme auttaa kiinteistösijoittajaa jo ennen suunnittelua tarjousaineiston laatimisessa sekä hankkeen budjetoinnissa, kustannuslaskennassa ja vastuurajojen määrittämisessä.
Tapani Idman, liiketoimintajohtaja, Granlund
Elinkaaririskejä karsitaan jo tarjousvaiheessa
Terveydenhuollon kiinteistöjen erityisosaamista tarvitaan jo kilpailutusvaiheessa. Hyvinvointialue saattaa esittää tarjouspyyntöaineiston ohessa tarveselvityksen, hankesuunnitelman tai laatutason määrittelyjä, mutta niiden oikeanlainen tulkinta vaatii erityisasiantuntemusta ja kokemusta.
“Voimme auttaa kiinteistösijoittajaa jo ennen suunnittelua tarjousaineiston laatimisessa sekä hankkeen budjetoinnissa, kustannuslaskennassa ja vastuurajojen määrittämisessä”, Idman toteaa.
Elinkaarikustannusten kannalta ratkaisevinta on hänestä oikean vuokratason ja vastuurajojen määrittely.
“Se vaatii tietoa muun muassa sairaaloiden monien erikoisjärjestelmien, kuten välinehuollon, toiminnasta ja energiankulutuksesta.”
Osa tiloista voidaan varata alusta lähtien muille toimijoille tai tiloja voidaan siirtää omaan tai muuhun käyttöön joustavasti, jos päävuokralaisen tarpeet muuttuvat.
Tapani Idman, liiketoimintajohtaja, Granlund
Muutostarpeita ennakoidaan käyttöjoustavilla tiloilla
Granlund voi toimia kiinteistösijoittajan kumppanina myös hankekehitysvaiheessa ja sote-kiinteistön suunnittelussa. Suunnittelunohjauksessa tärkeä näkökohta on Idmanin mukaan rakennuksen käyttö- ja muuntojousto. Hyvinvointikeskusta ei välttämättä kannata suunnitella vain hyvinvointialueen käyttöön.
“Osa tiloista voidaan varata alusta lähtien muille toimijoille tai tiloja voidaan siirtää omaan tai muuhun käyttöön joustavasti, jos päävuokralaisen tarpeet muuttuvat.”
Muuntojoustavat tilat ja järjestelmät lisäävät elinkaarikestävyyttä ja kustannustehokkuutta, mikä tukee myös kiinteistösijoittajan vastuullisuustavoitteita ja EU-taksonomianmukaisuutta. Hiilijalanjäljen ja ilmastoriskien lisäksi suunnittelussa voidaan huomioida muut ESG-tavoitteet.
“Huomioon voidaan ottaa esimerkiksi keskeisellä paikalla sijaitsevan sote-kiinteistön rooli pandemian kaltaisissa poikkeustilanteissa”, Idman sanoo.
Viimeisenä kriittisenä vaiheena hän pitää käytönaikaisten kustannusten ja riskien hallintaa toiminnan varmistamisella. Energiasäästöt voidaan todentaa energiaseurannalla.
“Energiankulutusta voidaan seurata esimerkiksi Granlund Manager -ohjelmistolla, joka mahdollistaa eri osapuolille myös havainnollisen ja reaaliaikaisen raportoinnin.”
Katso vuokrahankemallia esittelevä webinaarimme, jonka toteutimme Visonin kanssa!
Haluatko kuulla lisää?
Tapani Idman
Lisää uutisiamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.