Tanssin talo oli suunnittelijan unelmakohde
28.2.2022 – Niina Erkkilä vastasi uuden Tanssin talon ilmanvaihdon suunnittelusta. Ainutlaatuinen rakennuskohde kuuluu tähänastisen työuran kohokohtiin.
Helsingissä ei ole ollut aiemmin tanssille omistettua tapahtuma- ja esitystilaa, mutta nyt puutteen korjaa Kaapelitehtaan viereen Ruoholahteen noussut Tanssin talo.
Granlundin ryhmäpäällikkö Niina Erkkilä oli tiiviisti mukana historiallisessa rakennushankkeessa. Hän vastasi ilmanvaihdon suunnittelusta, mutta hankkeen edetessä hän otti lisää vastuuta toimimalla myös vastuullisen LVI-suunnittelijan varahenkilönä.
“Tällaiset erikoiset kohteet ovat kaikkein antoisimpia työtehtäviä. Niissä joutuu oikeasti miettimään, mitkä ovat sopivimpia ratkaisuja. Vastaavaa ei tule varmasti omalla työuralla vastaan. Kohde on sananmukaisesti ainutlaatuinen”, Erkkilä toteaa.
Vastaavaa ei tule varmasti omalla työuralla vastaan. Kohde on sananmukaisesti ainutlaatuinen.
Niina Erkkilä
Tanssin talo oli rakennushankkeena haasteellinen muun muassa siksi, että kiinteistössä on paljon korkeita tiloja. Hyvä esimerkki on 700-paikkainen pääsali, jonka ilmanvaihdon on toimittava optimaalisesti yleisömäärästä riippumatta. Tästä huolehtivat edistynyt automatiikkajärjestelmä ja sisäilman lämpötilaa ja hiilidioksidimäärää aistivat anturit.
“Myös akustiikka on otettava tarkasti huomioon esitystilassa. Ilmanvaihtokoneesta ei saa kantautua saliin hurinaa, joka häiritsisi esitysten seuraamista.”
Tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa
Niina Erkkilän työ lähti käyntiin yleissuunnittelusta, jossa määriteltiin karkeasti Tanssin talon ilmanvaihdon pääreitit. Sen jälkeen oli vuorossa yksityiskohtaiset piirustukset ja työselosteet sisältävä toteutussuunnittelu.
Suunnittelijan työ ei pääty piirustusten valmistumiseen, vaan hän on mukana myös rakennusvaiheessa. Tanssin talossa oman haasteensa työhön toi, että osa tiloista sijaitsee vanhassa Kaapelitehtaassa.
“Vanhalla puolella tuli välillä vastaan yllätyksiä, kun rakenteita purettiin. Silloin suunnitelmia jouduttiin muuttamaan.”
Työnsä parhaisiin puoliin Erkkilä laskee tiiviin yhteistyön rakennushankkeen muiden osapuolten kesken. Läheisimpiä kumppaneita olivat LVI-, sähkö- ja palosammutusjärjestelmien suunnittelusta vastaavat henkilöt. Myös projektijohdon sekä arkkitehti- ja rakennesuunnittelijan kanssa tehtiin paljon yhteistyötä.
“Yhteydenpito ei rajoitu vain kokouksiin. Itse asiassa suurin osa asioista käydään läpi pienemmissä palavereissa eri alojen suunnittelijoiden kanssa.”
Yhteydenpito ei rajoitu vain kokouksiin.
Parasta työssä monipuolisuus ja hyvä työporukka
Niina Erkkilä opiskeli diplomi-insinööriksi Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä. Granlundille LVI-tekniikan opiskelija tuli suunnitteluharjoittelijaksi jo ennen valmistumistaan.
“Itse asiassa tutustuin Granlundiin jo yläasteen TET-harjoittelussa. Isäni oli silloin töissä yrityksessä.”
Itse asiassa tutustuin Granlundiin jo yläasteen TET-harjoittelussa. Isäni oli silloin töissä yrityksessä.
Uransa aikana Erkkilä on suunnitellut LVI-järjestelmiä muun muassa toimisto-, virasto- ja kauppakeskuskiinteistöihin.
“On kiinnostavaa päästä tekemään hyvin erilaisia kohteita. Hienoa, että työssä pääsee eteenpäin ja oppii koko ajan uutta.”
Pian 16 vuotta Granlundilla viihtynyt Erkkilä pitää tärkeänä, että työnantaja kannustaa kouluttautumaan ja oman osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.
“Ja tietysti hyvä työporukka on aivan oleellinen juttu, sillä se auttaa päivittäisessä jaksamisessa. Teemme työpäivän ulkopuolellakin asioita yhdessä.”
Katso, millaisia uramahdollisuuksia tarjoamme
Tutustu avoimiin työpaikoihimme
Lue Granlundilaisten uratarinoita