Profiilin nosto talotekniikalle – yhdessä äänemme kuuluu paremmin
22.8.2022 – Granlundin strategisena tavoitteena on talotekniikka-alan profiilin nosto. Emme kuitenkaan halua tai pysty tekemään sitä yksin. Yhdessä äänemme kuuluu paremmin.
Talotekniikan potentiaalilla voidaan ratkaista monia yhteiskunnallisia sekä samalla kiinteistö- ja rakennusalalle tuttuja haasteita, kuten tuottavuus, sisäilman laatu ja hiilijalanjälki. Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsin mukaan talotekniikka ei ole kuitenkaan saanut ansaitsemaansa arvostusta.
”Siksi alan suunnittelijoilla, urakoitsijoilla ja teknologiatoimittajilla on paljon käyttämätöntä osaamis- ja palvelupotentiaalia.”
Kehitystyöstä saadaan paljon enemmän irti, kun se tehdään yhdessä, ja talotekniikassa juuri tällä saralla on vielä parannettavaa. ”Kiinteistö- ja rakennusala on niin laaja ja monimuotoinen, että uusia rooleja löytyy kaikille talotekniikan sektoreille”, Metsi toteaa. ”Talotekniikan uusi rooli pitää kuitenkin aktiivisesti ottaa. Kilpailua ei pidä pelätä.”
Talotekniikan ja erityisesti siihen liittyvien automatiikka- ja digijärjestelmien kehitys on kovassa vauhdissa. ”Jatkossa niistä saadaan entistä enemmän hyötyä irti, esimerkiksi ylläpidon johtamisessa. Samalla tuottavuus kehittyy”, Metsi uskoo. Rakennusten omistajille ja käyttäjille kehitys näkyisi älykkäänä tekniikkana, energiatehokkaina järjestelminä ja laadukkaina sisäolosuhteina.
”Talotekniikka 2030” kokoaa alat toimijat yhteen
Granlundin tavoitteena on talotekniikka-alan profiilin nosto. ”Emme kuitenkaan saa muutosta aikaan yksin, ja siksi olimme aktiivisesti mukana ideoimassa Talotekniikka 2030 -kehityshanketta”, Metsi kertoo. Yrityskonsortiossa on jo mukana 11 alan yritystä ja tutkijakumppania sekä muun muassa Talotekniikkaliitto ja alan säätiöitä.
Mallia on otettu Building 2030 -hankkeesta, joka on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi yhdistää rakennusalan tutkimusta ja liiketoiminnan kehittämistä. ”Building 2030 on myös antanut hyviä syötteitä talotekniikkapuolelle, varsinkin tuottavuuden ja toteutusprosessien kehittämiseen.”
Tavoitteena onkin yhdistää talotekniikan sisällä kaksi hienoa voimavaraa ja tuoda tutkittuja tuloksia mahdollisimman tehokkaasti yritysten liiketoiminnan ja tuotekehityksen pohjaksi. Talotekniikka 2030 -hanke käynnistyy näillä näkymin syksyllä 2022. ”Mukaan mahtuu vielä lisää alan yrityksiä ja muita sidosryhmiä.”
Talotekniikan omassa tapahtumassa luodaan tulevaisuutta
Toinen konkreettinen teko talotekniikka-alan kehittämiseksi on ensi syyskuussa järjestettävä Talotekniikka NEXT -tapahtuma. Tutkimus- ja yritysmaailman toimijat sekä media kootaan yhteen pohtimaan alan tulevaisuutta ja esittelemään jo olemassa olevia ratkaisuja. ”Tavoitteena on tuoda esiin, mitä kaikkea talotekniikalla saadaan aikaan jo nyt, ja visioida tulevaisuuden mahdollisuuksia”, Metsi korostaa.
Talotekniikka on esimerkiksi kiinteistöalan vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. ”Toistaiseksi talotekniikka on kuitenkin alihyödynnetty resurssi, ja siksi toiveenamme on, että tapahtumasta saadaan vuotuinen seminaari. Yhtenä kantavana ajatuksena voisi olla Talotekniikka 2030 -ohjelman tulosten julkistaminen ja käytännön innovaatioiden esittely.”
Mitä mahdollisuuksia talotekniikka avaa lähitulevaisuudessa?
Pekka Metsin mukaan talotekniikka-alalla on suuria mahdollisuuksia ja potentiaalia hyödyntää teknisten järjestelmien dataa kiinteistöjen johtamisessa.
”Olemassa olevissa kiinteistöissä on joskus suuri into lisätä “kaikenlaisia IoT-härpäkkeitä”, vaikka parempaan lopputulokseen voitaisiin päästä – ja usein jopa kustannustehokkaammin – tekniikan kevyellä päivittämisellä ja datan tehokkaammalla prosessoinnilla. Tässä alan pitää katsoa peiliin. Emme ole vielä osanneet tuotteistaa kiinnostavia ratkaisuja.”
Laadullisesta näkökulmasta sisäolosuhteiden hallinta on ehkä kaikkein tärkein talotekniikan osa-alue. Olosuhteiden merkitys tulee esiin useista eri näkökulmista, kuten terveyden, tuottavuuden ja viihtyisyyden kannalta. Olosuhteiden hallinnan ympärille on paljon potentiaalia rakentaa erilaisia digitaalisia palveluja. ”Suomalaisissa teknologiayrityksissä on tehty jo pitkään tuotekehitystä sisäolosuhteiden alueella, joten siinä meillä on maailmalle paljon annettavaa.”
Teknologian ja palveluiden lisäksi talotekniikka-alalla on mahdollista kehittää uusia liiketoimintamalleja. ”Mitä jos rakennuttaja voisikin ostaa hissit, valaistuksen tai energiajärjestelmän palveluna investoinnin sijaan?” Metsi visioi. Tai olisiko teknologiatoimijoilla mahdollisuuksia ja intoa kehittää uusia liiketoimintamalleja omien tuotteidensa ympärille? ”Voisivatko esimerkiksi asuntojen tuottajat kehittää modulaarisia teknologiapaketteja, jolloin asunnonostajat saisivat valita kotiinsa erilaatuisia ratkaisuja, aivan kuten autoa hankittaessa?”
Talotekniikka NEXT -tapahtuma 29.9.2022
Tule kuulemaan alan asiantuntijoita ja osallistumaan keskusteluun Talotekniikka NEXT -tapahtumaan!