Sairaalasuunnittelussa talotekniikka varmistaa tehokkaan hoidon ja potilasturvallisuuden
19.1.2016 – Granlund on mukana suunnittelemassa suurta osaa kotimaisista sairaaloista ja luomassa samalla yhä parempia terveydenhuollon palveluja.
Suomalaisten sairaaloiden peruskorjaus- ja uudisrakentaminen on ollut viime vuosina erittäin vilkasta, ja sama trendi jatkuu tulevaisuudessakin.
– Monet sairaalat on rakennettu 50-luvulla, eivätkä ne vastaa enää tiloiltaan, sisäilmanlaadultaan tai ilmanvaihdoltaan tämän päivän vaatimuksia, kertoo Granlundin sairaalasuunnittelun johtava asiantuntija Aila Puusaari.
Granlund on ollut kehittämässä suomalaisten sairaaloiden talotekniikkaa ja turvallisuutta perustamisestaan lähtien 1960-luvulla. Tällä hetkellä Granlund on sairaalasuunnittelun valtakunnallinen markkinajohtaja.
– Olemme suunnitelleet yli miljoona sairaalaneliötä ja osallistumme vuosittain pelkästään pääkaupunkiseudulla 50–100 sairaalahankkeeseen. Se ei olisi mahdollista ilman eri puolilla Suomea sijaitsevia tytäryhtiöitämme ja sairaalasuunnittelun sataa asiantuntijaamme.
Tulevaisuuden sairaalat ovat edeltäjiään suurempia
Sairaalahankkeiden koot ovat kasvaneet selvästi, mikä vaatii talotekniikan suunnittelijoilta monialaista osaamista.
– Esimerkiksi Turun uusi T3-sairaala on kooltaan 54 000 bruttoneliötä, jolla se pääsee uusien sairaaloiden keskiluokkaan. Viime vuonna valmistui myös 40 000 bruttoneliön Kuopion Kaarisairaala, ja tällä hetkellä olemme suunnittelemassa talotekniikkaa ja kiinteitä sairaalalaitteita Uuteen Lastensairaalaan, jossa on 75 000 bruttoneliötä. Kaikkien aikojen suurin suomalainen sairaalahanke on tähän asti ollut Keski-Suomen keskussairaala 100 000 bruttoneliöllä, Puusaari summaa suuria hankkeita.
Suurissa sairaaloissa ympäristö- ja energiatehokkuusasiat korostuvat.
– Energiasäädökset ovat tiukentuneet valtavasti, ja sairaaloissa kaivataan säästöjä erityisesti ilmanvaihtokuluihin, Puusaari kertoo. – Uusilla tekniikkaratkaisuilla samat olosuhteet saavutetaankin pienemmillä ilmavirroilla. Hyvä esimerkki talotekniikan mahdollisuuksista on Meilahden sairaalan potilastornin saneeraus, jossa lämmitysenergian kulutus laski noin 25 % ja sähköenergian kulutus viisi prosenttia.
Sairaaloissa puhtauden hallinta vaatii aina erityistä asiantuntemusta.
– Olemme mukana eurooppalaisessa standardointityöryhmässä ja tuomme nyt uusimmat leikkaussalien puhtauden varmistamisen ja mittaamisen kriteerit asiakkaidemme käyttöön julkaisemalla helmikuussa 2016 uuden leikkaussalien vaatimuksenmukaisuuden osoittamisen palvelun, Puusaari kertoo.
– Lisäksi meillä on tarjolla rakennushankkeen puhtaudenhallinnan palvelu. Granlundilla onkin vahvaa osaamista puhdastilasuunnittelusta, ja olemme muun muassa suunnitelleet suurimman osan suomalaisista sairaala-apteekeista, joiden puhtausvaatimukset ovat jopa leikkaussaleja suuremmat.
Suunnittelu ja urakointi yhä useammin yhtenä kokonaisuutena
Jotta suuret sairaalahankkeet valmistuisivat nopeasti, monialainen yhteistyö on välttämätöntä. Granlundin sähkösuunnittelun johtava asiantuntija Benjam Lytz kertookin tuoreiden toimintamallien olevan yhteistyössä tarpeen.
– Esimerkiksi Tampereen yliopistollisen sairaalan uudistuksessa saneerataan yhtä aikaa vanhoja rakennuksia sekä suunnitellaan ja rakennetaan uudisrakennuksia. Rakennuttajat kaipaavatkin tuoreita toimintamalleja, ja esimerkiksi Oulun uusi naisten- ja lastensairaala rakennetaan Tiernaryhmä-asiantuntijaporukan voimin. Granlundin lisäksi mukana on kuusi muuta urakointi- ja suunnittelutoimistoa. Yhteistyö hyödyttää kaikkia, ja me talotekniset suunnittelijat saamme rakennuttajilta ja arkkitehdeiltä elintärkeää tietoa oman työmme tueksi.
Lytz korostaa, että yhteistyö onnistuu myös kilpailijoiden kesken.
– Hieno esimerkki on Meilahden Siltasairaalan talotekninen suunnittelu: kaksi suurta suunnittelutoimistoa, Granlund ja Ramboll, suunnittelevat yhdessä 75 000 bruttoneliön trauma- ja syöpäsairaalan.
Sairaalasuunnittelua käyttäjien tarpeiden mukaan
Tulevaisuuden sairaaloiden suunnitteluun vaikuttavat terveyspalvelujen uudistukset, väestön ikääntyminen ja potilasmäärien kasvu. Yhä useammin samassa sairaalassa tarjotaan sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluja. Hoitotoimien on sujuttava tehokkaasti.
– Yhtälö saadaan toimimaan vain tutkimus- ja hoitolaitteiden sekä talotekniikan kehittämisellä, Benjam Lytz toteaa.
Tulevaisuudessa hoito- ja vastaanottotiloilta vaaditaan toimivuuden lisäksi viihtyisyyttä.
– Tilojen käyttäjäystävällisyyttä ja samalla monikäyttöisyyttä voidaan parantaa esimerkiksi valaistussuunnittelulla, jolloin hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnonvaloa, käytetään erityyppisiä valaisimia ja huolehditaan tarpeenmukaisesta valaistuksenohjauksesta.
Tekniikan tärkein tehtävä on yhä potilasturvallisuus.
– Kun vuodeosastoja vähennetään ja potilaita hoidetaan yhä enemmän kotona, hoidon laadusta ja turvallisuudesta on huolehdittava uusilla tavoilla, kuten langattomilla teknologioilla. Esimerkiksi älypuhelimella toimiva hoitajakutsujärjestelmä mahdollistaa, että puhelin vastaanottaa hälytyksiä suoraan potilaan lääkintälaitteilta. Hoitaja voi soittaa potilaalle ja kysyä lisätietoja.
Pitkällä tähtäimellä tilojen on säilyttävä muuntojoustavina.
– Jo suunnitteluvaiheessa huomioidaan, että tiloja pystytään käyttämään ja teknisesti päivittämään yhä vuosien kuluttua, Lytz korostaa. – Lisäksi koko sairaalaa on voitava peruskorjata modulaarisesti osa kerrallaan.
Lisätietoja:
Aila Puusaari, johtava asiantuntija, LVI
p. 010 759 2085
etunimi.sukunimi@granlund.fi
Benjam Lytz, johtava asiantuntija, sähkö
p. 050 402 9769
etunimi.sukunimi@granlund.fi
Haluatko kuulla lisää?
Aila Puusaari
Benjam Lytz
Granlund Lux Helsingin kumppanina
18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26…
- Vastuullisuus
Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella
04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.
- Granlund
- Nimitykset
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund