Rakennuttajakonsultti pitää koko projektin lankoja käsissään
15.5.2019 – Rakennuttajakonsultti on apuna tilaajan tavoitteiden toteuttamisessa. Eri osapuolten välillä luoviessa tarvitaan ihmissuhdetaitoja ja pelisilmää.
Rakennuksen peruskorjaus on projekti, jossa tarvitaan monien eri alojen osaamista ja yhteydenpitoa eri ammattilaisiin. Rakennuttamisprojektin onnistumisen varmistamiseksi onkin usein syytä ottaa mukaan rakennuttajakonsultti, joka pitää projektin langat hyppysissään. Ammattitaitoinen rakennuttajakonsultti toimii linkkinä työn tilaajan ja sen toteuttamisesta vastaavien eri tahojen kanssa.
Jos asiakkaalla ei ole omaa rakennuttajaorganisaatiota, rakennuttajakonsultti voi vastata koko projektista aina suunnittelijoiden keräämisestä ja hankkeen vetämisestä valvontaan ja takuutarkastukseen asti. Toki konsultti voi olla mukana kevyemmälläkin panoksella. Konsultin rooli määritellään aina asiakkaan tarpeisiin sopivan kokoiseksi.
”Tyypillinen tilanne on, että asiakkaalla on toive tai idea lopputuloksesta, muttei omaa rakennuttamisorganisaatiota. Silloin rakennuttajakonsultti vastaa hankesuunnittelusta ja kustannuslaskennasta ja kerää yhteen projektissa tarvittavat tekijät”, kertoo Granlund Oy:n projektipäällikkö Matti Tamminen.
Tammisella itsellään on pitkä kokemus rakennusalan tehtävistä esimerkiksi rakennusinsinöörinä, vastaavana mestarina ja valvojana. Hänen mukaansa rakennuttajakonsultin työssä pärjää esimerkiksi insinöörin tai rakennusmestarin koulutuksella. Myös käytännön kokemus työmailta on tärkeää.
”Miljöökokemusta pitää olla, koska työssä pitää ymmärtää, mitä työmaalla tapahtuu.”
Yllätyksistä selvitään
Rakennuttajakonsultti on tiimityön tekijä, jonka pitää tulla toimeen ihmisten kanssa. Tyypillisesti rakennuttajakonsultti on tilaajan lisäksi yhteydessä suunnittelijoihin, kustannuslaskentaan ja urakoitsijoihin sekä myös rakennuksen loppukäyttäjiin.
Vaikeita tilanteita työssä tulee Tammisen mukaan eteen erityisesti silloin, kun aika ja raha ovat kortilla. Jos kummastakaan ei voida joustaa, realististen vaihtoehtojen löytymiseksi joudutaan näkemään vaivaa.
”Kun modernisoidaan vanhoja rakennuksia, yllätykset ovat tavallisia. Voi tulla eteen tilanteita, joissa budjetti on vaarassa ylittyä rutkasti. Silloin yritetään löytää yhdessä suunnittelijoiden kanssa kestävä vaihtoehto, jonka kanssa tilaaja voi elää ja joka ei romuta budjettia”, Tamminen kuvailee.
Työ ei olekaan pelkkää yksin puurtamista, vaan yhteistyötä tehdään tiiviisti talon sisällä.
Osaamista jaetaan
Tavallinen tie rakennuttajakonsultiksi kulkee usein valvojan tai avustavan rakennuttajakonsultin tehtävien kautta. Kokeneiden rakennuttajakonsulttien lisäksi Granlundille palkataan uransa alussa olevia tekijöitä, jotka voivat isossa organisaatiossa kehittää itseään eri tehtävissä.
Granlundilla kaikki korjausrakentamisen tehtävät on jaettu kaksi vuotta sitten perustetun Korjausrakentamisen yksikön alle, jossa toimii ammattilaisia monissa eri rooleissa. Vaikka korjausrakentamisen suunnittelua ja valvontaa on tehty talossa jo pitkään ennenkin, oma osasto on selkeyttänyt toimintaa ja tuonut taloon uudenlaisia osaajia, jollaisia talotekniseen suunnitteluun profiloituneessa yrityksessä ei ennen ollut.
”Meillä on asiantuntemusta monelta eri sektorilta, jos pitää selvittää muutakin kuin juuri omaan tehtävään liittyviä asioita. Tietoa jaetaan ammattilaisten kesken”, Tamminen sanoo.
Yhtenä yrityksen vahvuuksista on etukeno digiosaamisessa, mikä monelta kilpailijalta jää puuttumaan.
”Granlundilla on myös satsattu siihen, että itsensä kehittämiseen on hyvät mahdollisuudet. Esimerkiksi koulutusta on hyvin tarjolla.”
Granlund toimii eri puolilla Suomea 20 eri toimipisteessä. Yhtiön työntekijät viihtyvät pääsääntöisesti talossa todella hyvin, sillä kyselyissä 95 prosenttia työntekijöistä on ollut tyytyväisiä työpaikkaansa.
Haluatko kuulla lisää?
Tapani Muttonen
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka
Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista
11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…
- Suunnittelu