Hyppää sisältöön
UutinenOnnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana palveluna.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Granlund tarjoaa moderneja keittiösuunnitteluratkaisuja ammattikeittiöiden, kahviloiden, ravintoloiden ja ruokapalvelujen tarpeisiin.

– Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina, Tiia Kaijalainen Granlundin ammattikeittiösuunnittelusta kertoo.

Keittiön tilasuunnittelu varmistaa keittiön toiminnallisuuden ja oikein mitoitetut neliöt. Onnistuneessa ratkaisussa on huomioitu nämä kaikki siten, että työskentely on miellyttävää ja ergonomista. Kaikki lähtee siitä, minkälaisesta keittiöstä ja valmistuksesta on kyse. Keittiösuunnittelua voidaan samalla hyödyntää tuotantoprosessien tehostamiseen.

Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina.

Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy

Asiakkaalta tarvitaan lähtötiedot, kuten annosmäärä sekä tuotantotapa, esim. Cook&Chill tai Cook&Serve -valmistus. Kyse voi olla myös keittiöstä, jonne ruoka saapuu muualta vain kuumennettavaksi. Näiden pohjalta pystytään laskemaan laitteiden oikea kapasiteetti sekä määrittämään vaadittavat tilat.

Yhdessä arkkitehtien kanssa voidaan sitten arvioida keittiötilojen pinta-alaa, ja varmistaa tilojen riittävyys tai se tarvitaanko niitä lisää esimerkiksi Cook&Chill -menetelmän edellyttämälle jäähdytykselle. Jos keittiöstä lähtee taas annoksia eteenpäin, on varattava riittävästi pakkaustilaa.

Olemassa olevissa kohteissa voi olla haasteena rakennusteknisiä tekijöitä, kuten kantavia seiniä. Näihinkin löytyy omat ratkaisunsa. Arkkitehtien kanssa yhdessä voidaan ottaa kantaa esim. siihen, mihin varastoja voisi sijoittaa parhaiten, sillä vaativat yleensä eniten tilaa. Harvemmin keittiön käyttötarkoitus kuitenkaan muuttuu täysin. Usein kyse on annosmäärien tai tuotantotavan muutoksesta.

Toiminnallinen ja energiatehokas kokonaisuus

Ammattikeittiössä työskentely on edelleen hyvin fyysistä. Suunnittelussa tavoitteena onkin ns. järkevä ruuan flow. Toisin sanoen ruoan tulisi edetä lastauslaiturilta aina lautaselle asti ilman, että valmistavan henkilökunnan tarvitsee tehdä ylimääräisiä siirtoja siinä välillä.

Jokainen keittiö on omanlaisensa ja suunnitelma tehdään aina asiakaslähtöisesti. Kahvilan keittiöt ovat yleensä kompakteja, ja toiminnot pitää mahduttaa suhteellisen pieneen tilaan niin, että ne silti täyttävät viranomaisvaatimukset. Muuntojoustavuus on siten seikka jota toivotaan tänä päivänä yhä enemmän. Sen avulla voidaan varmistaa, ettei kahvilan tai ravintolan keittiössä tarvitse jonkin uuden toiminnon vuoksi tehdä tulevaisuudessa vaivalloisia muutoksia, vaan siihen riittää esim. yksittäisten laitteiden paikkojen vaihtaminen.

Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin.

Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy

Ammattikeittiöt ovat tänä päivänä huipputeknisiä tiloja. Keittiön energiakapasiteetti kannattaa siksi mitoittaa tuotantomäärää vastaavaksi. Granlund hyödyntää myös keittiösuunnittelussa alan laaja-alaista teknistä osaamista. Yhdessä LVI- ja sähkösuunnittelun sekä keittiöiden kylmätekniikan asiantuntijoiden kanssa löydetään parhaiten toimivat ratkaisut.

– Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin, Tiia Kaijalainen summaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Ammattikeittiö-lehdessä 3/2024. Pääset tästä linkistä lehden näköisversioon.

Haluatko kuulla lisää?

Tiia Kaijalainen

Projektipäällikkö, keittiösuunnittelu
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti

15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.

Uutinen

Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena

07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä

01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…

Uutinen

E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä

30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.

Uutinen

Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…

Uutinen

HUS sairaalan toimenpidesiiven peruskorjaus parantaa energiatehokkuutta talotekniikalla

11.10.2024 – Meilahden sairaalan toimenpidesiipi uudistuu lähes vuosikymmenen kestävässä peruskorjauksessa. Laajan sairaalahankkeen talotekniikkasuunnittelusta vastaa Granlundin kokenut sairaalasuunnittelutiimi.

Uutinen

Viiskorven energiaratkaisun luontovaikutukset huomioitiin jo selvitysvaiheessa

09.10.2024 – Espoon Viiskorpeen kaavoitettavalle kaupunkialueelle etsitään innovatiivista, kustannustehokasta ja ilmastokestävää energiajärjestelmää, jolla on mahdollisimman vähän negatiivisia luontovaikutuksia. Työ haluttiin aloittaa varhaisessa…

Uutinen

Konkariarkkitehti Olli Nieminen aloitti Kuopion uuden arkkitehtiosaston johtajana

29.08.2024 – Arkkitehtitoimisto ON Oy:n Olli Nieminen jatkaa yrityskaupan jälkeen Granlundin uuden arkkitehtiosaston johtajana. Asiakkaita palvellaan Kuopiossa jatkossakin paikallisesti, mutta suuremmilla resursseilla.

Uutinen

Eero Mikkola aloittaa joulukuussa Granlundilla rakennesuunnittelun liiketoimintajohtajana

22.08.2024 – Eero Mikkola on nimitetty Granlundin rakennesuunnittelun liiketoimintajohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Tavoitteena on vahvistaa rakennetekniikan palveluja ja ottaa kokonaisvaltaisempi ote kestävän…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?