Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista
11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana palveluna.
Granlund tarjoaa moderneja keittiösuunnitteluratkaisuja ammattikeittiöiden, kahviloiden, ravintoloiden ja ruokapalvelujen tarpeisiin.
– Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina, Tiia Kaijalainen Granlundin ammattikeittiösuunnittelusta kertoo.
Keittiön tilasuunnittelu varmistaa keittiön toiminnallisuuden ja oikein mitoitetut neliöt. Onnistuneessa ratkaisussa on huomioitu nämä kaikki siten, että työskentely on miellyttävää ja ergonomista. Kaikki lähtee siitä, minkälaisesta keittiöstä ja valmistuksesta on kyse. Keittiösuunnittelua voidaan samalla hyödyntää tuotantoprosessien tehostamiseen.
Olemme yleensä projektissa mukana jo hankesuunnittelusta lähtien. Voimme tulla toki mukaan myöhemminkin, jolloin toimimme esimerkiksi työmaa-aikaisena konsulttina.
Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy
Asiakkaalta tarvitaan lähtötiedot, kuten annosmäärä sekä tuotantotapa, esim. Cook&Chill tai Cook&Serve -valmistus. Kyse voi olla myös keittiöstä, jonne ruoka saapuu muualta vain kuumennettavaksi. Näiden pohjalta pystytään laskemaan laitteiden oikea kapasiteetti sekä määrittämään vaadittavat tilat.
Yhdessä arkkitehtien kanssa voidaan sitten arvioida keittiötilojen pinta-alaa, ja varmistaa tilojen riittävyys tai se tarvitaanko niitä lisää esimerkiksi Cook&Chill -menetelmän edellyttämälle jäähdytykselle. Jos keittiöstä lähtee taas annoksia eteenpäin, on varattava riittävästi pakkaustilaa.
Olemassa olevissa kohteissa voi olla haasteena rakennusteknisiä tekijöitä, kuten kantavia seiniä. Näihinkin löytyy omat ratkaisunsa. Arkkitehtien kanssa yhdessä voidaan ottaa kantaa esim. siihen, mihin varastoja voisi sijoittaa parhaiten, sillä vaativat yleensä eniten tilaa. Harvemmin keittiön käyttötarkoitus kuitenkaan muuttuu täysin. Usein kyse on annosmäärien tai tuotantotavan muutoksesta.
Toiminnallinen ja energiatehokas kokonaisuus
Ammattikeittiössä työskentely on edelleen hyvin fyysistä. Suunnittelussa tavoitteena onkin ns. järkevä ruuan flow. Toisin sanoen ruoan tulisi edetä lastauslaiturilta aina lautaselle asti ilman, että valmistavan henkilökunnan tarvitsee tehdä ylimääräisiä siirtoja siinä välillä.
Jokainen keittiö on omanlaisensa ja suunnitelma tehdään aina asiakaslähtöisesti. Kahvilan keittiöt ovat yleensä kompakteja, ja toiminnot pitää mahduttaa suhteellisen pieneen tilaan niin, että ne silti täyttävät viranomaisvaatimukset. Muuntojoustavuus on siten seikka jota toivotaan tänä päivänä yhä enemmän. Sen avulla voidaan varmistaa, ettei kahvilan tai ravintolan keittiössä tarvitse jonkin uuden toiminnon vuoksi tehdä tulevaisuudessa vaivalloisia muutoksia, vaan siihen riittää esim. yksittäisten laitteiden paikkojen vaihtaminen.
Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin.
Tiia Kaijalainen, keittiösuunnittelija, Granlund Oy
Ammattikeittiöt ovat tänä päivänä huipputeknisiä tiloja. Keittiön energiakapasiteetti kannattaa siksi mitoittaa tuotantomäärää vastaavaksi. Granlund hyödyntää myös keittiösuunnittelussa alan laaja-alaista teknistä osaamista. Yhdessä LVI- ja sähkösuunnittelun sekä keittiöiden kylmätekniikan asiantuntijoiden kanssa löydetään parhaiten toimivat ratkaisut.
– Autamme asiakasta saamaan tarpeisiinsa sopivan mutta samalla myös energiatehokkaan kokonaisuuden, jotta työskentely sujuisi entistä paremmin, Tiia Kaijalainen summaa.
Artikkeli on julkaistu alun perin Ammattikeittiö-lehdessä 3/2024. Pääset tästä linkistä lehden näköisversioon.