Millainen on hyvä pomo?
21.4.2022 – On tärkeää, että jokaisella on hyvä pomo, joka saa kaikki tiiminsä jäsenet loistamaan. Mutta voiko olla, että jonkun ei kannattaisi ruveta pomoksi ollenkaan?
Tapahtui kerran työelämässä. Työntekijän työsuorituksista alkoi tulla kritiikkiä, joka rantautui myös pomon pöydälle: jatkuvaan alisuoriutumiseen piti puuttua.
Pomon kävi kovasti sääliksi alaistaan, hän ei halunnut nuijia tämän itseluottamusta yhtään enempää. Pomo onnistui olemaan empaattinen, mutta viesti ei koskaan mennyt kunnolla perille. Kun toivotut muutokset jäivät ilmaan leijumaan, työntekijä turhautui ja vaihtoi lopulta työpaikkaa.
Kyseisessä tilanteessa pomona toiminut Katri Lehtelä on sittemmin toiminut 15 vuoden ajan pomona monelle ja oppinut tasapainottelemaan myötätunnon ja suorasanaisuuden välillä. Nykyisin Lehtelä toimii asiakkuusjohtajana Hanken & SSE Executive Educationilla ja tarjoaa yritysten pomoille valmennusta. Hän kouluttaa tulevia ja nykyisiä pomoja myös Granlundilla.
Mistä tunnistaa hyvän pomon?
”Hyvän pomon tunnistat siitä, että sinun on helppo tehdä töitä ja onnistua omassa työssäsi. Hän antaa sinulle juuri sopivan määrän haastetta: hyvässä suhteessa oppia ja onnistumisia”, Lehtelä sanoo.
”Hyvä pomo antaa työhön riittävästi vapautta, mutta toisaalta tukee sinua, kun tukea tarvitset. Hyvä pomo seisoo päätösten takana”, täydentää Granlundin HR-johtaja Minna Lappalainen.
Hyvän pomon tunnistaa myös siitä, että hän luottaa sinuun ja sinä voit luottaa häneen. Avoimuus on tärkeää, siellä se luo turvallista kulttuuria, jolloin jokainen uskaltaa kokeilla, kehittyä ja tehdä töitä parhaalla mahdollisella tavalla. Pomon esimerkki luo tällaista kulttuuria, kun hän esimerkiksi kertoo omista tekemisistään ja vaikka uralla sattuneista mokista avoimesti.
”Johdonmukaisuus on tärkeää. Hyvä pomo ei hermostu yhtäkkiä ja käännä yllättäen takkiaan”, Lappalainen kuvailee.
Voiko hyväksi pomoksi oppia?
Hyvä pomo on siis jämäkkä, osaa vaatia asioita ja näyttää suuntaa, mutta samalla hän on empaattinen, ihmislähtöinen ja kannustava. Aika paljon vaadittu tavalliselta ihmiseltä. Onneksi hyväksi pomoksi voi oppia.
”Onko meistä kukaan hyvä pomo luonnostaan? Tuskinpa, ei sellaista opita ala-asteella koulun penkillä! Kyse on paljolti siitä, miten itse asennoituu omien johtamistaitojensa kehittämiseen”, Lehtelä tuumaa.
Toki meissä ihmisissä on yksilöllisiä eroja ja joillekin pomon rooli asettuu luontevammin. Minna Lappalainen on urallaan nähnyt henkilöitä, joilla on vahva kiinnostus ihmisten johtamista kohtaan ja heistä tuleekin usein erityisen hyviä pomoja. Toisaalta urakehitys voi olla hyvinkin nousujohteista, mutta henkilön parhaat puolet eivät välttämättä liity ihmisten johtamiseen vaan esimerkiksi projektien menestyksekkääseen hoitamiseen.
Hyvällä pomolla on aito kiinnostus ihmisiä kohtaan ja vahva halu ymmärtää ihmisiä ja heidän erilaisuuttaan.
Yksi tekijä hyvän pomon taustalla on hyvä itsetuntemus. ”Kun ymmärtää ihmisten motiiveja ja myös pelkoja, saa hyviä työkaluja toimia heidän kanssaan. On tärkeää tuntea tiimiläiset, että ymmärtää paremmin heidän reaktioitaan eri tilanteissa”, Lehtelä sanoo.
Mutta onko ketään, jonka ei koskaan pitäisi ryhtyä pomoksi? ”Kyllä on: sellaisen ihmisen, jota pomon rooli ei lainkaan kiinnosta”, tuumaavat Lappalainen ja Lehtelä.
Käskyttäjistä koutsaajiin
Johtamiskulttuuri on muuttunut valtavasti vuosien saatossa. Sitä mukaa, kun yhteiskunta on siirtynyt pyörimään yhä vahvemmin ihmisten asiantuntemuksen varassa, organisaatioiden on pitänyt muuttaa tekemistään ja johtamistaan.
Asioiden johtamisesta on tultu ihmisten johtamiseen. Ennen tuottavuus saattoi parantua käskyillä ja ohjeilla tai vain ruuvia kiristämällä, mutta nykyisin järkevä ja tuottava työnteko vaatii jokaisen oivallusta ja omilla aivoilla ajattelua.
”Jos pomosi sanelee sinulle kaiken, oma ajattelu lamaantuu, eikä voi eikä välttämättä enää haluakaan ajatella itsenäisesti. Nykypäivänä työelämässä organisaatio ei voi menestyä näin. Ihmisten on saatava ajatella itse; tällä on tärkeä linkki myös motivaatioon”, Lehtelä sanoo.
Miten Granlundilla varmistetaan, että jokaisella on hyvä pomo?
Granlundilla jokainen esihenkilö ja sellaiseksi ryhtyvä käy läpi kattavan paketin valmennuksia, joissa heitä oivallutetaan ja valmennetaan hyvään johtamiskulttuuriin.
Granlundilla on omat koulutuksensa projektipäälliköille, ryhmäpäälliköille ja ylemmälle johdolle.
Testaa, onko sinulla hyvä pomo!
Rakenna omannäköistä uraa Granlundilla
Granlundilaisena voit kasvattaa osaamistasi talotekniikan, rakennuttamisen, kiinteistöjohtamisen ja ohjelmistoalan ammattilaisena asiantuntevassa porukassa.
Kun kotona tapahtuu, joustava työ on arjen pelastus
31.07.2024 – Rooli neurovähemmistöperheen vanhempana asettaa erilaiset ehdot myös työarkeen. Siksi Niinan, Sannan ja Timon mielestä joustava työ Granlundilla on ollut heille…
- Granlund
- Ura Granlundilla
Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”
11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…
- Granlund
- Ura Granlundilla
Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana
05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?
- Granlund
- Ura Granlundilla
Uupumus oli kova pala nieltäväksi
28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…
- Ura Granlundilla
Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä
10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…
- Ura Granlundilla
Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä
07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.
- Ura Granlundilla
Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen
15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.
- Granlund
- Ura Granlundilla
YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti
09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…
- Ura Granlundilla
“Ei mikä tahansa suunnittelutoimisto” – tulokkaat kertovat kokemuksistaan uusina granlundilaisina
02.08.2023 – Miksi Granlund Saimaa on ollut uusien tulokkaiden mielestä nappivalinta?
- Ura Granlundilla
“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana
07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.
- Ura Granlundilla