Granlund Lux Helsingin kumppanina
18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26 sekunnin välein toistuvan "pulssin" radiolähetysten ääniin ja laservaloihin.
Olemme jälleen tänä vuonna mukana tuomassa valotaiteen iloa ja ajateltavaa helsinkiläisille Lux Helsingissä. Tänä vuonna Granlundin nimikkoteos on Ilkka Paloniemen Seisminen pulssi, joka on esillä Kaivopuiston ratakuilussa.
Paloniemi törmäsi vuosia sitten sattumalta kiinnostavaan geologiseen ilmiöön: maapallon kuori järisee 26 sekunnin välein, eikä geologeilla ole täyttä yhteisymmärrystä ilmiön selityksestä.
“Ilmiö on kiehtonut minua pitkän aikaa. Mitä maapallo tekee tuon vajaan puolen minuutin välein, ja millainen on maailman ääni, joka siinä välillä kuuluu?”, Paloniemi kertoo.
Maapallon ääntä kuvitellessaan Paloniemi käytti lähdemateriaalina radiolähetyksiä ympäri maailmaa: kohinaa ja surinaa, salattuja numeroasemia, kaukaisia radiolähetyksiä sekä morsetusta. Teoksessa nämä äänet yhdistyvät harmoniaa esittäviin sointuihin ja Paloniemelle ominaiseen laservaloon.
Toimitusjohtaja Pekka Metsi kertoo, että liikkuminen teknologian ja taiteen rajamailla nivoo Seismisen pulssin – ja valotaiteen laajemminkin – yhteen Granlundin erityisosaamisen kanssa.
Vuosia jatkuneen Lux-yhteistyön aikana Granlundilla on ollut useita kumppanuusteoksia. Onpa yksi nimikkoteoksista, Rölli Ridanpään ja Tero Laineen Light Pipes, myös hankittu Granlundin pääkonttorille pysyväksi teokseksi hieman muokattuna versiona.
Haluamme olla mukana edistämässä hetkiä, joissa kulttuuri, taide, teknologia ja ihmiset kohtaavat.
Pekka Metsi, toimitusjohtaja, Granlund Oy
Menneen kaupungin kerrostumia
Seismisen pulssin esityspaikka, Kaivopuiston ratakuilu, ei ole sattumalta valikoitunut. Paloniemi on aina etsinyt kaupungista paikkoja, jotka ovat piilossa jokapäiväiseltä katseelta ja käytöltä. Säännöllisestä liikennekäytöstä poistettu ratakuilu on juuri tällainen kohta kaupungissa.
Paloniemi ajattelee kaupunkitilan haltuun ottamisen olevan valotaiteen vahvuus. Valotaidefestivaali voi liikkua vapaasti urbaanissa ympäristössä nostaen esiin juuri ratakuilun tapaisia paikkoja. Parhaassa tapauksessa teos ja sopiva paikka luovat ainutlaatuisen yhtälön, ja hetken kaupunki näyttää erilaiselta kuin koskaan muulloin.
Metsi pitää paikkaa osuvana valintana myös rakennetun ympäristön toimijan näkökulmasta.
“Luonnon säästämisen vuoksi tulevaisuuden rakentamisen tulisi kohdistua paljolti jo rakennettuun ympäristöön. Silloin tuttua rakennettua ympäristöä päästään katsomaan uudessa valossa. Parhaissa keisseissä eri aikojen kerrostumat lyövät saumattomasti kättä päälle”, Metsi sanoo.
Ratakuilu tuo meille viestejä maapallon ytimestä muistuttaen samalla velvollisuudestamme huolehtia siitä.
Keskiössä ihminen
Granlundin tavoitteena on tuottaa hyvinvointia ihmisille, rakennuksille ja ympäristölle. Rakennettu ympäristö suunnitellaan aina sen käyttäjiä ajatellen.
Metsi pitää hyvinvoinnin edistämistä myös tärkeänä elementtinä tammikuisessa Luxissa. Tapahtuma liikuttaa vuosittain satojatuhansia ihmisiä valotaiteen äärelle pimeimmän sydäntalven aikaan.
Parhaisiin Lux-kokemuksiin liittyykin kaupunkitilassa koettu yhteisöllisyys. “Haluamme olla mukana edistämässä hetkiä, joissa kulttuuri, taide, teknologia ja ihmiset kohtaavat”, hän sanoo.
Paloniemi pitää valotaidetta luontevana taiteenlajina suomalaiselle yleisölle niin tekijän kuin kokijan näkökulmasta. Ulkovaatteet heitetään niskaan, ja kun pimeyttä riittää, siitä otetaan irti mitä saadaan. “Pimeys on meidän öljy”, Paloniemi summaa.
Ilkka Paloniemen teos Seisminen pulssi on nähtävissä Kaivopuiston ratakuilussa Lux Helsingin aikana 8.–12.1.2025 päivittäin klo 17–22. Teos on toteutettu yhteistyössä Granlundin kanssa.
Artikkeli on julkaistu alun perin Lux Helsingin sivuilla
Haluatko kuulla lisää?
Ilkka Paloniemi
Lisää uutisiamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.