Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.5.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan tai ammattikeittiön laitteiden kierrättämiseen ja uudelleenkäyttöön.
Laitetarkistus auttaa arvioimaan laitekapasiteettia.
Keittiösuunnittelija Tiia Kaijalainen, Granlund
Puolueeton ja ajantasainen näkemys laitekannasta
Laitetarkistukset antavat puolueettoman kuvan omaisuuden nykytilanteesta. Laiteluettelot eivät ole aina ajan tasalla tai laitteiden käyttöiästä ei ole varmaa tietoa. Sairaalaan tai keskuskeittiöön on saatettu hankkia aikojen saatossa laitteita, joita ei ole kirjattu mihinkään. Laitetarkistus auttaa päivittämään laiteluettelon.
“Laitetarkistus auttaa myös arvioimaan laitekapasiteettia, jos esimerkiksi keskuskeittiön tuotanto on saatava mahtumaan remontin ajaksi muihin keskuskeittiöihin tai väistötiloihin”, Kaijalainen lisää.
Myös hyvinvointialueille laitetarkistus kertoo, miten laitekanta vastaa nykykäytön vaatimuksia. Silloin ei tehdä turhia laitehankintoja vain siksi, että uutta tekniikkaa on saatavilla.
Laitetarkistuksista hyötyvät kiinteistönomistajan ja käyttäjien lisäksi korjaus- tai uudisrakentamishankkeen suunnittelijat, kuten arkkitehti.
“Suunnittelijoiden on tärkeää tietää, minkälaista laitekantaa rakennuksessa on tai mitä laitteita sinne on tulossa, jotta tilavaraukset sekä talotekniset valmiudet ovat riittävät ja kokonaisuus yhteensopiva.”
KSL-suunnittelun ryhmäpäällikkö Antti Pohjonen, Granlund
Kaijalaisen mukaan hyödyt korostuvat, kun kyse on useiden eri rakennusten sisältämistä sadoista laitteista. “Ulkopuolisena konsulttina varmistamme, että koko laitekanta luetteloidaan yhdenmukaisilla periaatteilla.”
Lopputuloksena on selkeä kokonaiskuva siitä, mitä laitteita rakennukset sisältävät, mitä eri laitteille kannattaa tehdä ja mihin käyttötarkoitukseen ne edelleen sopivat.
Miten laitetarkistus etenee?
1. Kohdekäynti
Laitetarkistus alkaa kohdekäynnillä. Arvioimme laiteluettelon pohjalta, löytyvätkö kaikki listalla mainitut laitteet ja ovatko ne yhä toimintakunnossa.
2. Haastattelut
Haastattelemme ammattikeittiön loppukäyttäjiä tai sairaalan teknistä huoltohenkilökuntaa. He tietävät parhaiten, onko tiettyjen laitteiden kanssa ollut ongelmia ja minkälaisia.
3. Nykykunnon arvio
Laitteiden ikä selviää usein laitekilvestä. Kunnon arvioinnissa yhtä tärkeää on selvittää laitteen käyttötunnit. Osat kuluvat eri tavalla, jos käyttöä on kerran tai 10 kertaa päivässä.
4. Huoltohistoria
Pyrimme selvittämään kaikkien yli 5-vuotiaiden laitteiden huoltohistorian laitetoimittajilta. Jos tietoa ei ole saatavilla, arvioimme itse, kannattaako laite uusia tai voiko sen siirtää toiseen käyttöön.
5. Hankinnat
Laitetarkistukset ohjaavat hankintoja. Autamme ennakoimaan laitekannan hankinta- ja huoltokustannuksista esimerkiksi kahden tai kymmenen vuoden säteellä.
6. Jatkosuositukset
Annamme laitetarkistuksissa suosituksia synergiaeduista ja jatkotoimenpiteistä. Esimerkiksi pesukoneen ja kuljettimien uusiminen on usein fiksua yhtä aikaa. Myös keittiön huuva tai IV-katto voi olla kustannustehokkainta uusia samassa yhteydessä laitehankintojen kanssa.
Ota yhteyttä!
Tiia Kaijalainen
Antti Pohjonen
Lisää uutisiamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.