Laboratoriosuunnittelija tuntee talotekniikan ja käyttäjien tarpeet
1.2.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.
Laboratoriosuunnittelua lääketehtaista oppilaitoksiin
Laboratoriosuunnittelua tarvitaan sairaaloissa, lääketehtaissa, tutkimuskeskuksissa ja oppilaitoksissa. Kohteita on ympäri Suomen, ja referenssilistalta löytyy muun muassa SPR:n veripalvelukeskuksen puhdastilalaboratorio Vantaalla, Kuopion ammattiopiston laboratoriot ja Jyväskylän Sairaala Novassa Fimlabin laboratoriot.
“Parhaillaan meillä on työn alla Outokummun Geologisen tutkimuskeskuksen laboratorio, joka on kokeneellekin suunnittelijalle vaativa kohde”, Jäntti toteaa. Hyvä esimerkki lääketehtaiden laboratorioista on puolestaan Jäntin kotikaupungissa Kuopiossa sijaitseva FinVectorin laboratorio. Elintarviketeollisuutta edustaa Daniscon laatulaboratorio. “Olemme suunnitelleet monenlaisia laboratorioita vuosien mittaan myös THL:lle.”
Puhdastilalaboratorioita ja niiden suunnittelua ohjaavat puhdastilastandardit. ”Puhtaus on otettava huomioon niin kiinteiden sairaalalaitteiden KSL-suunnittelussa kuin talotekniikkasuunnittelussa.”
Toiminnallinen suunnittelu osallistaa käyttäjät
Jäntin mukaan laboratoriosuunnittelun kannattaa aloittaa toiminnallisesta suunnittelusta, joka sisältää tilavaatimuskorttien tai huonekorttien laatimisen toiminnan kuvauksineen. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun haastatteluilla ja työpajoilla kannattaa aina. “Käyttäjille on tärkeää päästä vaikuttamaan suunnitteluun, ja yhdessä varmistamme kerralla toimivan kokonaisuuden.”
Käyttäjien tarpeet täyttävät uudet laboratoriotilat ovat rakenteilla esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nordlabille. Jäntti ja Granlundin KSL-suunnittelija Senja Karjalainen toteuttivat tilojen toiminnallisen suunnittelun keväällä. “Nyt jatkamme laboratorioiden KSL-suunnittelua.”
Keskustelua käydään aluksi ihan paikan päällä. “Näin ymmärrämme, mitä toimintoja laboratorio sisältää ja miten ne kytkeytyvät toinen toisiinsa”, Jäntti korostaa. Hän tietää hyvin, mitä laboratorioissa tarvitaan, koska on itsekin taustaltaan bioanalyytikko. “Tunnen laboratoriomaailman, joten puhumme asiakkaiden kanssa alusta asti samaa kieltä.”
Yksi hyvään suuntaan kehittyneistä asioista on laboratorioiden ergonomia, kuten työskentelytasojen, biosuojakaappien ja vetokaappien käytettävyys. “Korkeussäädettävien tuolien lisäksi suojakaappeihin halutaan nykyään sähköinen korkeussäätö, joka mahdollistaa myös seisaaltaan työskentelyn”, Jäntti sanoo. Korkeussäädöt keventävät kehon rasitusta erityisesti pitkien pipetointijaksojen aikana.
Kehittyneet ergonomiavaatimukset heijastuvat myös talotekniikkaan: liitoksia ei voi tehdä enää perinteiseen tapaan kiinteinä. “IV-kanavien, kaasulinjojen ja viemärien pitää pystyä joustamaan.”
Layoutsuunnittelussa hyödynnetään 3D-mallinnusta
Jäntin mukaan laboratorioista saadaan parhaiten toimivia, kun laboratoriosuunnittelija on mukana vaikuttamassa tilan pohjaratkaisuun eli layoutsuunnitteluun. “Se auttaa huomioimaan erilaiset materiaali- ja henkilövirrat, kuten työntekijöiden liikkumisen tilassa tai miten näytteitä käsitellään.”
Asiantuntija myös varmistaa, että ihmisille tai ympäristölle vaarallisten aineiden käsittely huomioidaan jo huoneiden sijoittelussa ja tilojen välisissä suluissa. “Bioturvallisuus vaatii esimerkiksi oikeanlaisen ilmansuodatuksen ja viemäröinnin.”
Suunnittelu aloitetaan sijoittamalla toiminnot työprosessin mukaiseen järjestykseen. Sitten prosessien ympärille aletaan suunnitella seiniä, laitteita ja kalusteita. Alustava tilasuunnitelma tehdään yhdessä käyttäjätyöpajoissa. “Lisäksi kaikki laboratorion kalusteet ja kiinteät sairaalalaitteet (KSL) 3D-mallinnetaan”, Jäntti kertoo.
Vinkkejä laboratoriosuunnittelun tilaamiseen
1. Aloita toiminnallisesta suunnittelusta
Toiminnallisen suunnittelun aikana luodaan huone- tai tilavaatimuskortit, joihin kirjataan ylös kaikkiin suunnittelualoihin liittyvät toiminnalliset tarpeet.
2. Tilaa laboratoriosuunnittelu ennen kuin layoutsuunnitelma on lyöty lukkoon
Hankesuunnittelun alussa laboratoriosuunnittelija varmistaa, että pohjakuvassa on otettu huomioon kaikki laboratorion käytön kannalta tarpeelliset asiat.
3. Luota laboratoriosuunnittelun ammattilaisiin!
Kun kyseessä on laboratoriosuunnittelu tavanomainen sähkö- ja LVI-suunnitteluosaaminen ei riitä. Pelkästään suojakaappien suunnitteluun liittyy paljon talotekniikan erityisvaatimuksia.
Keskustellaanko aiheesta lisää?
Mari Jäntti
Senja Karjalainen
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Lisää uutisiamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.