Talotekniikan kustannusohjaus korostuu teknisesti vaativissa hankkeissa
25.5.2020 – Älykkäät kiinteistöt lisäävät tarvetta täsmälliseen ja jatkuvaan talotekniikan kustannusohjaukseen. Vaativissa sairaala- ja teollisuushankkeissa talotekniikan osuus voi olla jopa 40 prosenttia kokonaiskustannuksista.
Monissa rakennushankkeissa alkuvaiheen kustannusarvio pettää ja suunnittelussa joudutaan ottamaan askelia taaksepäin. Granlundin tarjoama ratkaisu tilanteeseen on jatkuva kustannusohjaus. ”Varmistamme, että rakennushanke etenee eikä suunnittelua tarvitse aloittaa uudelleen karsitulla tilaohjelmalla tai laatukriteereillä”, toteaa Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Vasara.
Jatkuvaa kustannusohjausta käytetään paljon yhteistoiminnallisissa hankkeissa. ”Allianssi on kuitenkin vain yksi tapa vastata hankkeen kustannus- ja aikataulupaineisiin”, Vasara korostaa. ”Perinteisissä hankemalleissa kustannusohjauksen merkitys suunnittelunohjauksessa on jopa suurempi.”
Jatkuvan kustannusohjauksen etuna on, että hankkeen budjetti tiedostetaan koko suunnittelu- ja toteutusprosessin ajan. ”Suunnittelussa otetaan huomioon, että samat asiat ja laatutaso voidaan toteuttaa useilla vaihtoehdoilla”, toteaa Granlund Pohjanmaan toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi. ”Siksi on tärkeää tuoda suunnittelijoiden tietoon, miten eri valinnat vaikuttavat hankkeen kokonaiskustannuksiin.”
Talotekniikka aiheuttaa jopa 40 % hankkeen kustannuksista
Granlund on kehittänyt alalle toimintamallin, jossa jatkuva kustannusohjaus kattaa myös hankkeen taloteknisen suunnittelun. ”Perinteisesti tarkkaa kustannuslaskentaa on tehty vain hankkeen rakennusteknisistä töistä”, Pajuniemi sanoo. ”Useimmissa projekteissa yritetäänkin yhä pärjätä alkuvaiheen taloteknisellä kustannusarviolla, jolloin kenelläkään ei ole käsitystä, mikä on talotekniikan lopullinen hinta.”
Kun kiinteistöjen älykkyys, kuten erilaiset ohjausjärjestelmät, yleistyvät, talotekniikan kustannusten merkitys kasvaa. ”Talotekniikan aiheuttamien kustannusten osuus saattaa nousta jopa 40 prosenttiin hankkeen kokonaiskustannuksista”, Vasara toteaa. ”Siksi on tärkeää varmistaa, että myös talotekniikan kustannukset pysyvät tilaajan raameissa teknisesti vaativissa kohteissa, kuten sairaaloissa ja teollisuuslaitoksissa.”
Sairaala- ja teollisuushankkeet kustannusohjauksen edelläkävijöinä
Yksi kotimaan suurimmista sairaalahankkeista on HUSin ja Helsingin kaupungin yhteistyössä suunnittelema Laakson yhteissairaala -hanke, josta on tavoitteena tehdä hankepäätös kesän 2020 aikana. Kustannusohjausta on korostettu hankkeen koko päätöksentekoprosessissa.
”Kustannusarvioissa on edetty systemaattisesti kohti tarkempia laskelmia”, Vasara kertoo. Hankesuunnittelu on viety talotekniikan osalta tavanomaista pidemmälle, jolloin myös kustannuslaskelmien tarkkuustaso on parantunut. ”Hankkeen kustannusohjaus on ollut parasta, mitä olen koko urani aikana nähnyt.”
Talotekniikan jatkuvaa kustannusohjausta hyödynnetään myös laajan mittakaavan teollisuushankkeissa. ”Tehtävämme on arvioida kustannuksia koko rakennushankkeen ajan ja etsiä yhdessä suunnittelijoiden kanssa ratkaisuja, jotka täyttävät tilaajan tavoitteet”, Pajuniemi kertoo.
Huomioon otetaan valintojen energia- ja elinkaarikustannukset, jolloin näkökulma kustannusvaikutuksiin on laajempi. ”Tietyn laitteen hankintahinta voi olla toista kalliimpi, mutta käytön aikaiset elinkaarikustannukset edullisemmat ja hiilijalanjälki pienempi”, Pajuniemi korostaa. ”Lisäksi suurissa teollisuushankkeissa on merkittävää huomioida eri vaihtoehtojen toimitus- ja asennusajat. Kyse voi olla miljoonien säästöistä.”
Lue lisää elinkaarikustannuslaskennasta ja uusista digitaalisista raportointityökaluista!
Haluatko kuulla lisää?
Jatkuvalla kustannusohjauksella voidaan ennakoida eri vaihtoehtoja
23.4.2020 – Viime vuosien yhteistoiminnalliset rakennushankkeet ovat tarjonneet Granlundin konsulteille näköalapaikan projektinjohdon ja samalla kustannuslaskennan arkeen.
Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä
28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.
“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”
27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.
- Energia
- Vastuullisuus
Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet
21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.
- Innovaatiot
Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin
20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.
- Yrityskaupat
AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti
15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.
Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena
07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.
Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä
01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…
- Granlund
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka
Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista
11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…
- Suunnittelu