Hyppää sisältöön
UutinenKun kotona tapahtuu, joustava työ on arjen pelastus

Kun kotona tapahtuu, joustava työ on arjen pelastus

31.7.2024 – Rooli neurovähemmistöperheen vanhempana asettaa erilaiset ehdot myös työarkeen. Siksi Niinan, Sannan ja Timon mielestä joustava työ Granlundilla on ollut heille arjen pelastus.

Aihepiiri
Granlund, Ura Granlundilla
Jaa

“Välttämättä joka työpaikassa en olisi uskaltanut heti ensimmäisellä viikolla kertoa, että meillä on erityislapsi kotona.”

Näin tuumaa Kuopion kiinteistöjen elinkaaripalvelut -osastomme Timo Naukkarinen.

Timo kertoo, että hänen on ollut alusta alkaen helppo puhua avoimesti henkilökohtaisistakin asioista Granlundilla.

Rakennuttajainsinöörit Sanna Kovanen ja Niina Pesonen neurovähemmistöperheiden vanhempia itsekin – ovat Timon kanssa samoilla linjoilla.

”Täällä ymmärretään, että henkilökohtainen elämä voi mennä työelämän edelle kesken päivän”, Niina sanoo.

“Meidän arjessamme kaikki ei mene ihan samalla tavalla kuin niissä perheissä, joissa neuromoninaisuus ei korostu”, Sanna komppaa. 

Erilaiset arjen tilanteet aiheuttavat myös meille vanhemmille kuormitusta.

Timo Naukkarinen

Roolit neuromoninaisten perheiden vanhempina aiheuttaa Timolle, Sannalle ja Niinalle kuormitusta, johon joustava työ Granlundilla tuo valtavaa helpotusta.

“Tilanteet voivat perheessämme vaihtua hyvinkin nopeasti, siksi esimerkiksi etätyö ja mahdollisuus hallinnoida kalenteriani joustavasti ovat arjen pelastus meidän perheellemme”, Niina kertoo.

Mitä neuromoninaisuus tarkoittaa?

Sanna kuvaa neuromoninaisuutta käyttöliittymän kautta: 

“Neuromoninaisuus on ikään kuin erilainen aivojen käyttöliittymä. Se on kuin puhuisit eri käyttöliittymän koneelle väärän käyttöliittymän kieltä”, Sanna sanoo.

”Se ei ole vika, josta pitäisi oppia pois, vaan ennemminkin kyse on kommunikaatiosta”, Niina kuvaa. 

Niina kertoo, että neuromoninaisuus näkyy hänen perheessään persoonien erilaisuutena ja siinä, että arkiset asiat eivät onnistu ihan samalla tavalla kuin perheessä, jossa on perinteisesti neurotyypillisinä pidettyjä ihmisiä.

Timo kertoo, että heillä neuromoninaisuus tuo haastetta esimerkiksi nopeasti muuttuvissa tilanteissa tai kotoa lähtemisessä. 

“Erilaiset arjen tilanteet aiheuttavat myös meille vanhemmille kuormitusta”, Timo sanoo. 

Neuromoninaisuudella (neurodiversiteetillä) tarkoitetaan aivojen toiminnan erilaisuutta eri ihmisillä. Neurovähemmistöön kuuluvien huomioiminen työpaikan toimintatavoissa lisää työhyvinvointia ja työn imua. Monimuotoinen työyhteisö tuo yritykselle monipuolista osaamista ja kilpailuetua.

Lue lisää: Toisintekijät, Autismin ja neurokirjon syrjimätön sanasto

Kun ihmiset ympärillä ottavat koppia,
töistä ei tarvitse stressata 

Lapsi voi esimerkiksi kuormittua arjen muutoksista niin, että vanhemman tukea tarvitaan enemmän.

“Kiitos tiimikavereideni ja meidän hyvän porukkamme, olen voinut soittaa, ja kertoa, että nyt minua tarvitaan kotona”, Niina kertoo. 

Niina antaa esimerkin tilanteesta eräästä projektista: 

“Minun olisi pitänyt olla paikan päällä työmaakäynnillä, mutta jouduinkin jäämään kotiin. Esihenkilöni otti kopin tilanteesta, ja hoiti työmaakäynnin puolestani”, Niina kertoo. 

“Olen onnellinen, kun minulla on sellaisia työkavereita, jotka joustavat, eivätkä ole ensimmäisenä soittamassa perään, jos en näy aamulla vihreänä pallona Teamsissä”, Niina naurahtaa.

Sanna kertoo, että myös hänen tiimissään työkaverit ovat valmiita ottamaan koppia kiperissä tilanteissa.

“Kaikille on ok, etten voi ottaa kohdekäyntiä tiettyyn aikaan. Jos vaikka lapsi pitää viedä kouluun, tai jos olen etätöissä, kun lapsi on kipeänä. Tämä on ihan normaali toimintatapa meillä”, Sanna kertoo. 

“Kyllä joustava työ helpottaa hirveästi omaa jaksamistani. Olisi hankalaa, jos minun pitäisi olla fyysisesti työpaikalla joka päivä kello kahdeksasta kuuteentoista.”

Työyhteisön tuki on tärkeää Niinalle. Hän on aina voinut jutella avoimesti arjestaan esihenkilönsä Jukka Ruuskasen ja osastonjohtaja Pekka Turusen kanssa.
Työyhteisön tuki on tärkeää Niinalle. Hän on aina voinut jutella avoimesti arjestaan esihenkilönsä Jukka Ruuskasen ja osastonjohtaja Pekka Turusen kanssa.
Sanna Kovanen

Joustava työ helpottaa omaa jaksamistani.

Sanna Kovanen

Joustavasta työarjesta ei hyödy pelkästään työntekijä

Timon työpaikka Granlundilla on virallisesti Kuopiossa, mutta hän asuu itse Mikkelissä. Niinpä Granlundin Mikkelin toimisto on häntä lähimpänä, noin 15 kilometrin päässä.

”Käyn paikan päällä Mikkelin toimistolla harvoin, sillä siellä minulla ei ole omaa työpistettä eikä lähimpiä tiimikavereita. Pidämme tiiviisti yhteyttä Teamsin välityksellä”, Timo kertoo.

Mahdollisuus tehdä töitä joustavasti, pitkälle oman perhe-elämänsä ehdoilla, tekee hänestä omien sanojensa mukaan tehokkaamman työntekijän. 

Jousto on aina molemminpuolista.

Niina Pesonen

“Sanoisin, että etätyömahdollisuudesta ei ole hyötyä pelkästään minulle vaan myös työnantajalle. Sen ansiosta pystyn olemaan tehokkaampi työntekijä”, Timo summaa. 

“Jousto on aina molemminpuolista. Kun Granlund joustaa minua kohtaan, luottaa ja näkee tilanteeni, haluan myös itse – siinä kohtaa, kun on mahdollista – joustaa työnantajan suuntaan”, Niina lisää. 

Granlundin neuromoninaisuustyöryhmä tuo aiheen näkyväksi muillekin kuin kokemusasiantuntijoille

Monimuotoisuuden ja osallisuuden huomioiminen on osa Granlundin vastuullisuusohjelman “Hyvinvointia ihmisille” -teemaa

Sen mukaisesti huolehdimme granlundilaisista kehittämällä alan parasta työpaikkaa, jossa viihdytään yhdessä ja jossa jokainen huomioidaan sellaisena kuin on.

Yksi konkreettinen esimerkki tästä on neuromoninaisuustyöryhmä. Työryhmään kuuluu kokemusasiantuntijoita ja sen tavoitteena on tuoda neuromoninaisuus näkyväksi osaksi talon arkea. 

Neuromoninaisuustyöryhmä toimii itselleni vertaistukiryhmänä ja on mukavaa olla vastaavasti vertaistukena muille.

Sanna Kovanen

“Haluan itse toimia viestinviejänä ja tasoittaa työelämäpolkua henkilöille, joilla on samankaltaisia haasteita”, Timo sanoo. 

“Neuromoninaisuustyöryhmä toimii itselleni vertaistukiryhmänä ja on mukavaa olla vastaavasti vertaistukena muille”, Sanna lisää. 

“Toivon, että tämän myötä meillä talon sisälläkin uskalletaan nykäistä hihasta ja kysyä matalalla kynnyksellä, jos jokin asia aiheeseen liittyen pohdituttaa”, Niina summaa.

Ota yhteyttä

Minna Lappalainen

Henkilöstöjohtaja
Granlund Oy

Maila Herva

Laatu- ja vastuullisuusjohtaja
Granlund Oy

Lue lisää granlundilaisista

Projekti-insinööri Niina Pesonen

Kun kotona tapahtuu, joustava työ on arjen pelastus

31.07.2024 – Rooli neurovähemmistöperheen vanhempana asettaa erilaiset ehdot myös työarkeen. Siksi Niinan, Sannan ja Timon mielestä joustava työ Granlundilla on ollut heille…

Uutinen

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

“Ei mikä tahansa suunnittelutoimisto” – tulokkaat kertovat kokemuksistaan uusina granlundilaisina

02.08.2023 – Miksi Granlund Saimaa on ollut uusien tulokkaiden mielestä nappivalinta?

Uutinen

“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana

07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?