Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?
22.4.2025 – Talotekniikan uusimisessa energiatehokkain ratkaisu on usein kallis kertainvestointi, mutta pitkällä aikavälillä selvästi edullisin vaihtoehto. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat säästää energiaa 25–40 prosenttia entiseen verrattuna.

Talotekniikan uusiminen tulee ennemmin tai myöhemmin ajankohtaiseksi kaikissa kiinteistöissä. Saneeraus kannattaa suunnitella huolella ja ottaa mukaan talotekniikan perusteellisesti tunteva ammattilainen, joka ei ole sitoutunut tiettyyn teknologiaan tai laitetoimittajiin. Riippumaton asiantuntija löytää kiinteistönomistajan kannalta kannattavimman ratkaisun. Hän osaa antaa realistisen arvion investointikuluista, energiansäästöstä ja takaisinmaksuajoista.
Granlundin ryhmäpäällikkö Miika Nuuttila sanoo, että talotekniikan saneerauksella rakennuksen energiatehokkuus on mahdollista nostaa uudelle tasolle.
“Energiatehokkaimmat talotekniset järjestelmät maksavat yleensä jonkin verran enemmän kuin tavanomaiset laitteet. Niillä voidaan kuitenkin vähentää merkittävästi energian kulutusta, jolloin käyttökulut vähenevät merkittävästi laitteen koko elinkaaren aikana.”
Taloudellisesti kannattavia investointeja
Esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen energiatehokkaisiin laitteisiin voi säästää energiaa 25–40 prosenttia vanhaan järjestelmään verrattuna. Näin investoinnin takaisinmaksuaika saadaan puristettua muutamaan vuoteen. Säästö syntyy siitä, että uudet ilmanvaihtokoneet ottavat huomattavasti tehokkaammin lämmön talteen poistoilmasta, mikä vähentää lämmitysenergian tarvetta. Uudet laitteet kuluttavat myös vähemmän sähköä.
“Ilmanvaihtoremontin yhteydessä kannattaa aina investoida myös älykkääseen ohjaukseen. Huonelämpötilan ja hiilidioksidipitoisuuden mukaan säätyvä ilmanvaihto vähentää turhaa energiankulutusta”, Nuuttila sanoo.
Myös lämmitysjärjestelmän saneerauksella on mahdollista saavuttaa suuria säästöjä energian kulutuksessa ja käyttökuluissa pitkällä aikavälillä. Kiinteistöstä riippuen kaukolämmön rinnalle voidaan ottaa esimerkiksi rakennuksen sisäisiä lämpökuormia hyödyntävää lämpöpumpputekniikka tai ulkoilmaa hyödyntävä ilma-vesilämpöpumppu.
“Lämmitysjärjestelmää voidaan täydentää myös sähkökattilalla, jonka avulla hyödynnetään pörssisähkön edullisia tuntihintoja.”
Laiteinvestoinnissa huomioitava aina kokonaisuus
Miika Nuuttilan mielestä on oleellista, että yksittäisten taloteknisten laitteiden uusimisen sijaan kiinnitetään aina huomiota kokonaisuuteen ja eri taloteknisten järjestelmien keskinäisriippuvaisuuksiin.
“Vaikkapa ilmanvaihtoremontin valmistelussa käymme muutkin talotekniset järjestelmät läpi. Laitteiden ohella tarkastamme myös esimerkiksi ilmanvaihdon kanaviston ja ohjausjärjestelmät.”
Ilmanvaihtojärjestelmän uudistaminen voi olla tarpeen myös siksi, että tilojen käytössä on tapahtunut vuosien varrella muutoksia. Hyvin suunnitellulla investoinnilla voidaan varautua myös tulevaisuudessa muuttuviin tarpeisiin.
Talotekniikan uusimisessa on otettava aina huomioon kiinteistön kunto ja muut korjaustarpeet. Talotekniikka kannattaakin sisällyttää oleelliseksi osaksi kiinteistön pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaa (PTS), jotta kiinteistön tekniset järjestelmät pysyvät toimintakuntoisina, energiatehokkaina ja ajanmukaisina.
“Korjausvelan pitäminen kurissa varmistaa kiinteistön arvon säilymisen ja käyttäjille hyvät sisäilmaolosuhteet”, Nuuttila perustelee.
Haluatko kuulla lisää?

Miika Nuuttila
Lue lisää
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.