Hyppää sisältöön
UutinenKiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.5.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Energiakatselmuksessa energia-asiantuntija selvittää, mihin energiaa kuluu ja kuinka energiatehokas kiinteistö nykyisellään on. Hyvin tehty energiakatselmus sisältää myös ehdotukset kiinteistön energiatehokkuutta tehokkaimmin parantavista toimenpiteistä.

Energiakatselmuksen lyhyt oppimäärä

Energiakatselmuksen aluksi kerätään kiinteistökohteista tarvittavat lähtötiedot muun muassa energian ja veden kulutuksesta. Osana energiakatselmusta käydään läpi kiinteistön talotekniset järjestelmät, kuten lämmitys, ilmanvaihto, sähköjärjestelmät ja rakennusautomaatio.

Kiinteistöön tutustutaan myös kohdekierroksella, jossa on mukana energiatehokkuuden ja talotekniikan asiantuntijoita. Kiinteistön huoltohenkilöstö osaa kertoa mitä kiinteistölle on tehty, miten sitä on huollettu ja mitä mieltä käyttäjät ovat – siis mistä on annettu palautetta.

Paras opas ja tietolähde katselmoijille on kiinteistön huoltohenkilöstö, joka tuntee kiinteistön kuin omat taskunsa.

Timo-Mikael Sivula, kehityspäällikkö

Energiakatselmus antaa tietoa energiatehokkuustoimien kustannuksista ja vaikutuksista

Granlundin energia-asiantuntija Mehwish Ahmed sanoo, että täsmällinen laskenta kuuluu hyvään energiakatselmukseen. Kerätyn tiedon avulla laaditaan selvitys kiinteistön energiankäytön nykytilanteesta ja tunnistetaan kehityskohteet, joihin liittyen annetaan kehitysehdotuksia.

Toimenpide-ehdotuksiin sisältyvät kustannusarvioiden ja takaisinmaksuaikojen lisäksi laskelmat toimenpiteiden suorista vaikutuksista kiinteistöjen energia- ja ylläpitokustannuksiin sekä CO2-päästöihin.

Energiakatselmuksen tilaaja, kiinnitä huomioita näihin:

  • Energiakatselmuksen sisältö. Keskustele palveluntarjoajan kanssa tarpeista ennen tarjouspyyntöä, jotta he osaavat tarjota kiinteistöillesi sopivaa ratkaisua.
  • Toteutustapa. Kiinnitä huomiota myös palveluntarjoajan hyödyntämiin työkaluihin.
  • Referenssit ja kokemus erityyppisistä kohteista. Millainen on palveluntarjoajan osaaminen energiakatselmuksista?
  • Puolueettomuus ja teknologiariippumattomuus. Varmista ettei energiakatselmus sido kiinteistöä esimerkiksi suoraan tiettyyn tekniseen ratkaisuun.
  • Energiakatselmuksen lopputulos. Millaista lisäarvoa saat kiinteistösi energiatehokkuuden kehittämiseen ja omia kiinteistötavoitteitasi edistämään?

Tavoitteet edellä energiakatselmukseen

Kiinteistönomistajan tavoitteet määrittävät, millaisia asioita kiinteistön energiakatselmuksessa kannattaa painottaa. Timo-Mikael Sivula kuvaa Granlundin tapaa lähestyä energiakatselmusta suoraviivaiseksi ja kohteeseen soveltuvaksi. Energiakatselmuksen tekoon vaikuttaa myös, onko kyseessä yksittäinen kiinteistö vai suurempi kiinteistökokonaisuus.

Yhdessä energia-asiantuntijan kanssa tehtävässä tavoitteiden asetannassa ei keskitytä pelkästään suoriin energiansäästötavoitteisiin vaan myös sisäilma- ja hiilineutraaliustavoitteisiin. Kiinteistöjen käyttäjien toiveet otetaan aina huomioon tavoitteita määriteltäessä.

Tiesitkö että…

Suurilta yrityksiltä – henkilöstöä yli 250 tai liikevaihto yli 50 M€ – energiatehokkuuslaki edellyttää neljän vuoden välein energiakatselmusta, joka koskee kaikkia yrityksen toimintoja. Tutustu tarkemmin pakollisiin energiakatselmuksiin.

Mitä energiakatselmus maksaa?

Jokainen energiakatselmus hinnoitellaan sen laajuuden mukaan. Syvällisempi ja useita kohteita sisältävä kartoitus maksaa luonnollisesti enemmän kuin vaikkapa nopeasti tehtävä yhden kohteen kartoitus.

”Energiakatselmus rakennetaan vastaamaan asiakkaan tarpeita ja tavoitteita”, sanoo energiajohtamisen liiketoiminnan kehityspäällikkö Iiro Lehtoranta.

Tekoäly ja tehokas laskenta avuksi energiakatselmuksen tekoon

Granlundin tekoälyä hyödyntävä energiakartoitustyökalu AI-Energiakartoitus etsii tehokkaasti yksittäisitä kiinteistöistä tai laajemmista kiinteistökokonaisuuksista potentiaalisimmat energiansäästökohteet ja tukee energia-asiantuntijoita työssään.

Kiinteistöportfolion energiakatselmus voidaan toteuttaa niin, että ensin tekoälyllä kartoitetaan koko portfolio. Tulosten pohjalta keskitytään käymään läpi kiinteistöt, joissa energiatoimenpiteiden vaikuttavuus on suurinta, ja joissa energiatehokkuutta ensimmäiseksi lähdetään kehittämään.

Lue, miten HEKAn 1600 kiinteistön energiatehokkuuden kehittämisessä hyödynnettiin AI-Energiakartoitusta.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Granlund on mukana viemässä suomalaista puhdastilaosaamista maailmalle

28.01.2025 – Suomessa on paljon puhdastilojen suunnitteluun, rakentamiseen ja kokonaistoimituksiin liittyvää erityisomaamista. Granlund on mukana yritysyhteenliittymässä, joka haluaa viedä osaamistaan maailmalle ja…

Uutinen
Laakson yhteissairaalan työmaa

4D vähentää suunnitteluvaiheen hukkaa Laakson sairaala-allianssissa

23.01.2025 – Laakson yhteissairaalan toteutussuunnittelussa hyödynnetään 4D-suunnittelua. Se nivoo eri suunnittelualojen aikataulut yhteen, vähentää odottelua ja tukee myös rakentamisen tahtituotantoa.

Uutinen

Junction-hackathonissa kehitettiin mobiilisovellus laitetiedon keräämiseen

21.01.2025 – Matias ja Lauri Huhta voittivat syksyn Junction-hackathonissa Granlundin ja KONEen yhteishaasteen, jossa haettiin ideaa kiinteistöjen laitetiedon keräämiseen käyttäjäystävällisellä mobiilisovelluksella.

Uutinen

Granlund Lux Helsingin kumppanina

18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26…

Uutinen

Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella

04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Uutinen

Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä

28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.

Uutinen

“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”

27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.

Uutinen

Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet

21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.

Uutinen

Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin

20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?