Hyppää sisältöön
UutinenITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

ITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

2.3.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Innovaatiot
Jaa

Tammikuussa käynnistynyt GenerIoT (Generating and Deploying Lightweight, Secure and Zero-overhead Software for Multipurpose IoT Devices) on kansainvälisen yrityskonsortion yhteishanke, jota rahoittaa Suomessa Business Finland. Granlund osallistuu hankkeessa uusien IoT-ratkaisujen tutkimiseen.

“Tavoitteena on tehostaa tarpeenmukaista huoltoa vaativissa hajautetun infran kohteissa”, kertoo korjausrakentamisen ryhmäpäällikkö Tuomas Alinikula. Tekoälypohjaisten mittareiden avulla voidaan seurata kustannustehokkaasti myös maantieteellisesti kaukana toisistaan sijaitsevien kohteiden, kuten merituulivoimaloiden, toimintaa ja korjaustarpeita. “IoT-mittari tuo paikan päälle silmät, jotka mahdollistavat kohteen etävalvonnan.”

Tavoitteena on tehostaa tarpeenmukaista huoltoa vaativissa hajautetun infran kohteissa.

Tuomas Alinikula, ryhmäpäällikkö

Tuulivoimaloiden IoT-ratkaisuilla on myös vientipotentiaalia

Granlundin asiantuntijoiden sovelluskohteiksi on valittu tuulivoimalat. “Äärimmäisissä olosuhteissa toimiville mittareille on tarvetta monenlaisissa infrarakohteissa, joten meille voi ehdottaa muitakin sovelluskohteita”, Alinikula sanoo. Lisäksi hankkeessa kehitetään tuulivoimasektorin yhteistyöverkostoja, ja kotimaassa tutkimuskumppanina on jo Tampereen yliopisto.

Yhteistyötä tehdään myös Granlundin Innovaatiot-osaston kanssa, jolla on pitkä kokemus kansainvälisten tutkimushankkeiden valmistelusta ja läpiviennistä. Innovaatiot-osaston johtaja Heikki Ihasalon mielestä hanke on Granlundille hieno mahdollisuus tunnustella uusia asiakassegmenttejä. “Tuulivoimaan liittyvä liiketoiminta kasvaa Euroopan tasolla valtavasti, joten uusilla IoT-ratkaisuilla on myös vientipotentiaalia.”

Uusia tutkimus- ja korjauskäytäntöjä tuulivoimaloihin

Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat soveltavat hankkeessa laajaa substanssiosaamistaan rakennusten etämittaroinnista ja kuntotutkimuksista tuulivoimaloihin. “Tuulivoimasektori on alana niin uusi, ettei vakiintuneita mittaus-, tutkimus- ja korjauskäytäntöjä vielä ole”, toteaa Granlundin korjausrakentamisen tutkimuspäällikkö Esko Sistonen. Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa tuulivoimaloissakin käytetyt jälkijännitetyt betonirakenteet ja niiden kunnon analysointi.

Yli 100-metriä korkeat tuulivoimalat altistuvat suurelle dynaamiselle rasitukselle, joka vaihtelee paikallisten olosuhteiden mukaan esimerkiksi etelärannikolla, Lapissa tai merellä. Hankkeessa tullaankin tutkimaan, millä keinoilla tuulivoimaloiden kuormankantokyky voidaan varmistaa kaikissa tilanteissa. “Saamme varmasti tärkeää lisätietoa siitä, minkälaisia rasitusolosuhteita suomalaiset tuulivoimalat joutuvat kestämään ja miten tuulivoimalat kannattaa pohjolassa rakentaa”, Alinikula lisää.

Saamme varmasti tärkeää lisätietoa siitä, minkälaisia rasitusolosuhteita suomalaiset tuulivoimalat joutuvat kestämään ja miten tuulivoimalat kannattaa pohjolassa rakentaa.

Tuomas Alinikula, ryhmäpäällikkö

Elinkaarikestävyys korostuu tulevaisuuden tuulivoimaloissa

Korjaustoimenpiteiden ennakoinnilla tähdätään ennen kaikkea ylläpitokustannusten hallintaan. Viat pyritään korjaamaan, ennen kuin ne kasvavat aina vain kalliimmiksi yllätyksiksi. Lisäksi tavoitteena on tuulivoimaloiden elinkaaren pidentäminen. Alinikulan mukaan tuulivoimaloiden käyttöikä on saattanut jäädä tähän asti lyhyeksi, koska teknologinen kehitys on mahdollistanut jatkuvan tehojen kasvattamisen. “Nyt tehoissa ei ole enää niin paljon parannettavaa, joten elinkaarikestävyys korostuu.”

Tuulivoimaloiden toimintavarmuus elinkaaren kaikissa vaiheissa on myös kansantaloudellinen kysymys. Pian Suomen sähköstä jopa 30 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla. “Jokainen tuotannon keskeytys näkyy sähkön pörssihinnassa ja kuluttajien kukkarossa”, Alinikula sanoo. Elinkaarikestävyydellä vaikutetaan myös resurssitehokkuuteen: jokainen tuulivoimala vaatii suuria määriä betonia ja terästä. “Siksi tuulivoimalan koko elinkaaren optimointi on tärkeää.”

Lue lisää hankkeesta!

Haluatko kuulla lisää?

Tuomas Alinikula

Ryhmäpäällikkö
Granlund Oy

Esko Sistonen

Tutkimuspäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Granlund on mukana viemässä suomalaista puhdastilaosaamista maailmalle

28.01.2025 – Suomessa on paljon puhdastilojen suunnitteluun, rakentamiseen ja kokonaistoimituksiin liittyvää erityisomaamista. Granlund on mukana yritysyhteenliittymässä, joka haluaa viedä osaamistaan maailmalle ja…

Uutinen
Laakson yhteissairaalan työmaa

4D vähentää suunnitteluvaiheen hukkaa Laakson sairaala-allianssissa

23.01.2025 – Laakson yhteissairaalan toteutussuunnittelussa hyödynnetään 4D-suunnittelua. Se nivoo eri suunnittelualojen aikataulut yhteen, vähentää odottelua ja tukee myös rakentamisen tahtituotantoa.

Uutinen

Junction-hackathonissa kehitettiin mobiilisovellus laitetiedon keräämiseen

21.01.2025 – Matias ja Lauri Huhta voittivat syksyn Junction-hackathonissa Granlundin ja KONEen yhteishaasteen, jossa haettiin ideaa kiinteistöjen laitetiedon keräämiseen käyttäjäystävällisellä mobiilisovelluksella.

Uutinen

Granlund Lux Helsingin kumppanina

18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26…

Uutinen

Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella

04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Uutinen

Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä

28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.

Uutinen

“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”

27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.

Uutinen

Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet

21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.

Uutinen

Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin

20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?