“Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”
3.1.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.
Granlundin teknologiajohtajasta innovaatiojohtajaksi siirtyneen Heikki Ihasalon mielestä rakentaminen ja samalla myös alan innovaatioiden luominen on ennen kaikkea yhdessä tekemistä ja verkostoitumista.
“Hankkeissa voi olla mukana satoja tai jopa tuhansia osapuolia, joten kukaan ei voi saada aikaan isoa systeemitason muutosta yksin. Alan kehitys eteenpäin vaatii yhteisen tahtotilan.”
Granlundin innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo toimii myös Aalto-yliopiston Älykkäiden rakennusten teknologiat ja palvelut -tutkimusryhmän työelämäprofessorina.
“Tutkimusmaailmassa pääsen katsomaan rakentamista pitkälle tulevaisuuteen ja Granlundilla taas viemään innovaatioita nopeasti liiketoimintaan.”
Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella
Innovaatioiden merkitys korostuu talotekniikassa Ihasalon mielestä siksi, että tekniikalla on niin suuri merkitys ihmisten arjessa nyt ja tulevaisuudessa.
“Länsimaissa suurin osa ajasta vietetään sisätiloissa, joten lämmön, sähkön, hyvän sisäilman ja turvallisuuden merkitys on todella suuri.”
Talotekniikka-alaa ajavat eteenpäin myös kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset ja ilmastonmuutos. Tehtävää on paljon, mutta Ihasalo ei keskittyisi yksittäisten asioiden osaoptimointiin, vaan toimivaan kokonaisuuteen.
“Meillä Granlundilla on tapana katsoa talotekniikkaa rakennuksen koko elinkaaren näkökulmasta, ja sama koskee innovaatioita. Niitä tarvitaan suunnittelun lisäksi rakentamiseen ja ylläpitoon.”
Innovaatiostrategia ohjaa monitasoista kehitystyötä
Kehitystyön juuret ulottuvat Granlundilla vähintäänkin 1980-luvulle, jolloin tutkimusmaailmassa alettiin edistää rakentamisen tietomallinnusta ja energiasimulointeja.
“Nykyään kehityksen kärjessä ovat rakennusten digitaaliset kaksoset, analytiikka ja optimointi”, Ihasalo sanoo.
Monitasoiseen kehitystoimintaan panostetaan Granlundilla joka vuosi noin kuusi prosenttia liikevaihdosta, eikä se jää vain Innovaatiot-osaston vastuulle.
“Mukana innovoinnissa ja sitä tukevissa strategiaprojekteissa ovat kaikki liiketoiminnot, osastot ja ihmiset.”
Ihasalon mielestä pitkäjänteisyyden takaa oma innovaatiostrategia, jolla on kolme pääteemaa. Ensimmäinen on datan hyödyntäminen rakennuksen koko elinkaarella.
“Haluamme viedä suunnittelussa tuotettua tietoa rakentamiseen ja ylläpitoon. Oppeja pitäisi palauttaa myös takaisin suunnitteluun, koska jokainen hanke on ainutlaatuinen.”
Innovaatiostrategian toisena teemana on smart wellbeing eli terveelliset, turvalliset ja viihtyisät sisäolosuhteet. Kolmas teema, tekoäly, on Ihasalon ominta alaa.
“Tekoäly auttaa meitä automatisoimaan monia työtehtäviä, ja koneoppiminen mahdollistaa tulevaisuuden ennustamisen pelkän menneen raportoinnin sijaan.”
Heikki Ihasalo astuu innovaatiojohtajasta senior advisorin rooliin siirtyvän Tuomas Laineen jalanjälkiin rauhallisin ja luottavaisin mielin.
“On mukava lähteä jatkamaan työtä, jota on tehty jo pitkään ja jossa katsotaan pitkälle eteenpäin. Se luo kaikkeen kehitystoimintaan varmuutta.”