Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin
28.8.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoehtoisia reittejä sähkönsyötölle.
Sähkökatkojen uhka on viime aikoina herättänyt yritykset pohtimaan, millaisia vaikutuksia sähköjen katkeamisella olisi omaan liiketoimintaan. Samalla on alettu hakea keinoja, joilla varmistetaan sähkön saanti kriittisille järjestelmille, tuotannolle ja palveluille.
“Jopa yhteiskunnallisesti merkittäviltä isoilta toimijoilta on tullut kysymyksiä sähkön saannin varmistamisesta. Varautuminen sähkökatkoihin ei ole ollut aukotonta”, Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen sanoo.
Poikosen mukaan yhä useammat yritykset ovat myös arvioineet kustannuksia, joita töiden keskeytyminen sähkökatkon vuoksi aiheuttaisi. Moni on päätynyt siihen, että investointi varajärjestelyihin kannattaa.
Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa.
Pasi Poikonen, sähkösuunnittelun osastonjohtaja, Granlund
Sähkökatkon varalle tarvitaan suunnitelma
Vaikka sähkön toimitusvarmuus valtakunnanverkosta on Suomessa huippuluokkaa, Poikonen suosittelee kaikille yrityksille varautumissuunnitelmaa sähkökatkon varalta.
Se edellyttää sähköntarpeen kriittisyyden arviointia. Yrityksessä on tunnistettava, mitä omassa toiminnassa tapahtuu, kun sähköt katkeavat.
“Herkät tietojärjestelmät tai tuotantoprosessit eivät salli millisekunninkaan sähkökatkoa. Toisissa yrityksissä taas riittää, että sähkön katkeamisen jälkeen varavoima alkaa tuottaa sähköä vaikkapa 20 sekunnin kuluttua”, Poikonen havainnollistaa.
Hän korostaa, että sähkökatkoihin varautumisessa on tärkeintä huomioida kiinteistön käyttäjien turvallisuus. Siksi esimerkiksi turvajärjestelmien häiriötön toiminta on varmistettava.
UPS auttaa lyhyissä sähkökatkoissa
Sähkökatkoihin kannattaa varautua, sillä esimerkiksi myrskyt voivat katkaista sähkön haja-asutusalueilla tunneiksi tai jopa päiviksi. Kaupunkialueillakin laitehäiriö tai ukkonen voi tehdä saman.
“Myös viat kiinteistön omassa sähköjärjestelmässä tai sähköjen katkeaminen inhimillisen virheen vuoksi ovat mahdollisia”, Poikonen toteaa.
Granlundin tele- ja turvasuunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Aki Väänänen sanoo, että UPS-varavirtalaitteet suojaavat laitteita lyhyissä sähkökatkoissa. Moni yritys on suojannut tällä tavalla esimerkiksi tietojärjestelmät.
“UPS turvaa tasaisen virransyötön lyhyissä katkoksissa ja syöttöjännitteen epätasaisuuksissa. Se myös mahdollistaa järjestelmien hallitun alasajon pidemmän katkon aikana.”
Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa.
Pasi Poikonen, sähkösuunnittelun osastonjohtaja, Granlund
Varavoima valittava käyttötarpeen mukaan
Muutamaa minuuttia pidempiin sähkökatkoihin tarvitaan varavoimaa. Tähän on useita vaihtoehtoja käyttötarpeen mukaan. Pieni sähkön tarve hoituu kannettavalla aggregaatilla. Iso tuotantolaitos voi tarvita järeän varavoimajärjestelmän.
Varavoimakone on yleensä polttomoottorikäyttöinen. Siksi myös tarvittavan polttoaineen saanti ja varastointi on varmistettava. Suuri kone voi kuluttaa dieseliä satoja litroja tunnissa.
“Pelkkä varavoima ei yksin riitä. Oleellista on myös suunnitella sähköjärjestelmään varasyöttö eli vaihtoehtoinen reitti, jos sähkön tulo tavanomaista reittiä pitkin katkeaa”, Poikonen korostaa.
Vaihtoehtoisia reittejä tarvitaan myös kiinteistön sisällä eri järjestelmien välillä. Tämä parantaa vikasietoisuutta, kun yksittäinen vika ei lamauta kaikkia järjestelmiä.
Myös akustot tekevät tuloaan varavoiman lähteenä kiinteistöihin.
“Toistaiseksi niihin pystyy kuitenkin varastoimaan suhteellisen pienen määrän energiaa, joka tyypillisesti riittää korkeintaan muutaman kymmenen minuutin toiminta-aikaan.”
Haluatko kuulla aiheesta lisää?
Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta
Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.
Sähkösuunnittelu Granlundilla
Hyvä sähkösuunnittelu varmistaa kiinteistön toimivuuden ja käyttäjien hyvinvoinnin. Autamme toteuttamaan tavoitteiden mukaiset sähkösuunnitteluratkaisut toimintavarmuudesta tinkimättä.
Pasi Poikonen
Aki Väänänen
Lisää uutisiamme
E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä
30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.
- Talotekniikka
HUS sairaalan toimenpidesiiven peruskorjaus parantaa energiatehokkuutta talotekniikalla
11.10.2024 – Meilahden sairaalan toimenpidesiipi uudistuu lähes vuosikymmenen kestävässä peruskorjauksessa. Laajan sairaalahankkeen talotekniikkasuunnittelusta vastaa Granlundin kokenut sairaalasuunnittelutiimi.
- Korjausrakentaminen
- Talotekniikka
Uusi hanke vauhdittaa kiertotaloutta talotekniikassa
21.08.2024 – Hankkeessa kerätään tietoa ja tutkitaan, miten kiertotalous onnistuu käytännössä. Lisäksi selvitetään tuotteiden uudelleenkäytön edellytyksiä.
- Talotekniikka
LVI-laskentarekisteriä voi käyttää yhä useammilla laskentaohjelmilla
21.08.2024 – LVI-alan toimijoiden määrä- ja kustannuslaskentaa helpottava LVI-laskentarekisteri on nyt käytettävissä yhä useammilla laskentaohjelmilla. Brokerin ja Admicom Ultiman lisäksi käytössä on…
- Talotekniikka
- Tuottavuus
“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”
17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.
- Suunnittelu
- Talotekniikka
Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?
31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.
- Innovaatiot
- Suunnittelu
- Talotekniikka
Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää
19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…
- Talotekniikka
- Vastuullisuus
Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja
27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.
- Data ja digitalisaatio
- Talotekniikka
Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista
12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.
- Talotekniikka
- Vastuullisuus
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.