Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta
15.8.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.
Kiinteistön hukkalämpöjä hyödyntämällä rakennuksen lämmöntarve voidaan kattaa lähes kokonaan, mikä vähentää merkittävästi ostoenergian tarvetta ja leikkaa päästöjä. Näin voi tiivistää Granlundin kehittämän energiankierrätysjärjestelmän toimintaperiaatteen.
Konseptin keskeinen valtti on, että sitä voidaan soveltaa tehokkaasti erityyppisiin kiinteistöihin, sanoo Granlundin energiatehokkuushankkeiden osastonjohtaja Tuomo Niemelä.
“Kyse on tuotteistetusta ja tehdasvalmiista kokonaisuudesta, mikä parantaa kustannustehokkuutta. Myös hankkeiden läpimenoaika lyhenee, kun asennukset, käyttöönotto ja säätäminen nopeutuvat. Lisäksi asennusvirheiden mahdollisuus pienenee.”
Konsepti sopii erityisen hyvin kiinteistöihin, joissa on tarjolla erilaisia hukkalämpöjä
Tuomo Niemelä, Granlundin energiatehokkuushankkeiden osastonjohtaja
Lämpöpumppujen kautta lämmöt hyötykäyttöön
Energiankierrätysjärjestelmän ydin on lämpöpumppujärjestelmä, jonka kautta esimerkiksi kylmäkoneiden lauhdelämpö ja poistoilmasta talteen otettu lämpö kierrätetään. Kokonaisuuteen voidaan liittää mukaan myös maalämpöä ja aurinkovoimaa.
Näin hukkalämmöt ja oma energiantuotanto pysytään hyödyntämään tehokkaasti kiinteistön kaikkiin lämmitystarpeisiin. Ylijäävä energia voidaan toimittaa esimerkiksi kaukolämpöverkkoon.
Niemelän mukaan konsepti sopii erityisen hyvin kiinteistöihin, joissa on tarjolla erilaisia hukkalämpöjä. Energiankierrätys on järkevää myös rakennuksissa, joissa on samanaikaisesti sekä lämmitys- että jäähdytystarvetta. “Mitä suurempia kierrätettävät energiamäärät ovat, sitä kannattavampi on investointi.”
Granlundin energiankierrätysjärjestelmiä on otettu käyttöön monissa Keskon päivittäistavarakaupoissa. Järjestelmä soveltuu myös esimerkiksi erityyppisiin teollisuuskiinteistöihin ja jäähallien kaltaisiin liikuntapaikkoihin. “Myös kauppakeskuksissa energiankierrätys kannattaa, sillä hukkalämpöjä syntyy useassa paikassa.”
Niemelä korostaa, että tuotteistuksesta huolimatta jokainen hanke edellyttää aina huolellista suunnittelua ja mitoitusta kohteen mukaan. “Myös kierrätysjärjestelmän käyttöönottovaihe sekä käytönaikainen viritys ja optimointi ovat tärkeitä. Ne edellyttävät järjestelmätason osaamista.”
Tuotteistettu malli parantaa kustannustehokkuutta. Myös hankkeiden läpimenoaika lyhenee, kun asennukset, käyttöönotto ja säätäminen nopeutuvat.
Tuomo Niemelä, Granlundin energiatehokkuushankkeiden osastonjohtaja
Energiankierrätys käytössä jo yli sadassa kohteessa
Niemelä laskee, että Granlund on toteuttanut reilun viiden vuoden aikana noin sata energiankierrätyshanketta eri asiakkaille. Tulokset puhuvat puolestaan.
Niemelä nostaa esimerkiksi K-Supermarketin, jossa kylmäjärjestelmän uusiminen, energiankierrätysjärjestelmä ja muutokset talotekniikkaan leikkasivat kaukolämmön kulutusta n. 85 prosenttia. Samanaikaisesti myös kiinteistön sähkönkulutus pieneni huolimatta siitä, että kiinteistöön asennettiin lämpöpumpputekniikkaan perustuva energiankierrätysjärjestelmä.
Teknologiayhtiö ABB:n toimipisteissä eri puolilla Suomea on meneillään energiatehokkuushankkeita, joiden avulla on mahdollista säästää lämmitysenergiaa yhteensä 35–45 gigawattituntia ilman merkittävää nousua sähköenergian kulutuksessa.
Mukana on mm. tuotantolaitos, jossa jopa 95 prosenttia vuotuisesta lämmöntarpeesta voidaan kattaa omilla hukkalämmöillä.
Niemelän mukaan energian hintojen nousu on lisännyt kiinnostusta energiankierrätyskonseptiin, jonka vaatimien investointien takaisinmaksuajat ovat lyhimmillään muutama vuosi. Hyödyntämätöntä potentiaalia on kuitenkin vielä runsaasti. Niemelän mielestä kiinteistö- ja rakennusalalla ei ole vielä ”herätty isosti” energiankierrätyskonseptien mahdollisuuksiin ja käyttökohteisiin.
“Syitä ovat muun muassa tiedon puute ja pula osaavista tekijöistä. Myös alalla tyypillinen konservatiivinen lähestymistapa ja aiemmat huonot kokemukset lämpöpumppujärjestelmistä saattavat vaikuttaa.”