Hyppää sisältöön
UutinenDigitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

Digitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

17.9.2019 – Lean-rakentaminen on allianssien myötä tuonut tuottavuutta kasvattavia työkaluja rakennushanketoimintaan. Big room, TVD, LPS, VDC, CBA lyhenteet sekä arvoa rahalle, hankkeen parhaaksi ja jatkuva parantaminen herättävät ihmetystä alalla.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Mitä hyötyä on ottaa näitä jenkkien nimeämiä uusia työkaluja perinteiseen rakennushanketoimintaan? Yksinkertaisesti siitä syystä, että Lean-rakentamisen työkalut, yhteistoiminta ja digitaalisuus antavat mahdollisuuksia tehostaa hankkeiden tuottavuutta.

Näin tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan, pysytään asetetussa aikataulussa ja budjetissa sekä voidaan taata hankkeelle asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Hankkeen reaaliaikaisen tilannehuoneen myötä voidaan varmistua, että hanke etenee suunnitellusti, ja tieto siirtyy reaaliaikaisesti osapuolelta toiselle. 

Syyskuussa Granlundin Building on Tomorrow -seminaarissa lanseerattiin maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen simulaattoriympäristö, jossa menetelmiin voi tutustua lyhyessä ajassa ja saman tien testata teoriaa käytäntöön. Miten päätös esimerkiksi puurakentamisesta hankkeessa syntyy ja millaisen prosessin se käy läpi? 

Leanin ytimessä

Lean-filosofiaan kuuluu olennaisesti yhteistoiminnallisuus. Big room -työskentelyssä yhteisen työtilan avulla tavoitellaan prosessin läpinäkyvyyttä ja parempaa tiedonkulkua. Kun kaikki osapuolet ovat ajantasaisen tiedon äärellä, pystytään löytämään nopeasti ratkaisuja ja tekemään päätöksiä.

”Big room on paitsi fyysinen ympäristö, myös mindset: se on luottamuksen, avoimuuden ja toisten kunnioittamisen paikka”, Granlund Consultingin toimialajohtaja Piia Sormunen kuvailee.

Toisaalta tulevaisuus on digitaalinen, ja digitaalisuutta rakennushankkeeseen tuo rakentamisen sähköinen tilannehuone. Projektinjohtajalle tilannehuone tarjoaa työkalun, jossa voi yhdellä silmäyksellä nähdä, missä juuri nyt mennään: mitä on tehty, mikä on tekemättä, mitä kaikki maksaa.

Digitaaliseen tilannehuoneeseen kytkeytyvät sähköisesti kaikki hankkeen tärkeät päätökset, tavoitteiden seuranta ja aikataulu. Esimerkkinä käyttämäämme puurakentamisen päätösprosessin kulkua voi simulaattorissa seurata reaaliaikaisesti tilannehuoneen avulla samalla, kun big roomissa pohditaan käytännössä, mitä ratkaisu hankkeelle tarkoittaisi.

Arvoa rahalle

Kaikkia suunnittelussa tehtäviä päätöksiä peilataan hankkeen tavoitteisiin, kuten mitkä ovat eri runkovaihtoehtojen ympäristövaikutukset? Entä vaikutukset investointikustannuksiin ja rakennuksen elinkaareen?

Eräänä ratkaisuna käytämme päätöksentekoon CBA-menetelmää, (Choosing by Advantages), eri vaihtoehtojen ominaisuuksia arvioidaan ja arvotetaan suhteessa valittuihin, hankkeelle keskeisiin kriteereihin.

CBA-menetelmän ideana on perustaa päätökset kattavaan kokonaistarkasteluun, jolloin ne ovat vahvalla pohjalla, eivätkä perustu esimerkiksi yksittäisiin suosituksiin tai mielipiteisiin. Näin kaikki hankkeen tavoitteet, niin kustannusten, toiminnallisuuden kuin resurssiviisaudenkin näkökulmasta tulevat huomioiduksi.

Yhdessä tehtyihin aikatauluihin sitoudutaan

Tilannehuone ei olisi realistinen ilman aikatauluohjausta. Miten esimerkiksi puurungon valitseminen vaikuttaa hankkeen aikatauluun?

Menetelmänä hyödynnämme Last Planner-menetelmää. Se täydentää normaalia aikatauluohjausta tuomalla lisää systemaattisuutta ja visuaalisuutta. Last Planner -sessiot luovat eri toimijoiden kesken yhteisymmärryksen hankkeen etenemisestä.

Menetelmän keskeisenä periaatteena on tehdä työn kulusta ennustettavampaa. Näin voidaan tunnistaa hankkeen kriittiset kohdat ja hakea ratkaisut, jotta hanke voi edetä aikataulussa. Jatkuvalla esteiden tunnistamisella ja poistamisella luodaan edellytykset häiriöttömälle tuotannolle.

Jatkuvaa parantamista

Lean-filosofian mukaiseen jatkuvaan parantamiseen kuuluvat olennaisesti innovaatiot. Innovatiiviseen ajatteluun kannustetaan koko hankkeen ajan, ja ideoiden ja innovaatioiden kehitystä seurataan jatkuvasti. Mitä sitten kävi meidän simulaattorissamme? Idea kävi läpi tunnissa simulaattorimme tiukan asiantuntijatarkastelun, ja tällä kertaa päädyimme perinteiseen betonirunkoon.

Kuinka tähän päädyttiin ja olisiko päätös voinut olla toinen? Tästä ja simulaattorin hyödyntämisestä valmennuksessa saat lisätietoa Piia Sormuselta.

Mitäpä jos seuraavan rakennushankkeesi innovaatio olisikin uuden digitaalisen menetelmän käyttöönotto hukan pienentämiseksi?

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Granlund Lux Helsingin kumppanina

18.12.2024 – Granlund tuo valotaiteen iloa Lux Helsinkiin Ilkka Paloniemen teoksella Seisminen pulssi. Kaivopuiston ratakuilussa esillä oleva teos yhdistää maapallon mystisen 26…

Uutinen

Granlund vahvistaa hallitustaan kansainvälisellä osaamisella

04.12.2024 – Uuden monialaisen hallituksen tavoitteena on luotsata yhtiötä vahvempaan kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Uutinen

Moni luontokadon seuraus korostuu rakennetussa ympäristössä

28.11.2024 – Sitran johtavan asiantuntijan Jarrod Luxtonin mielestä monimuotoinen luonto on ratkaisu moniin kaupunkien kohtaamiin haasteisiin, kuten tulviin, kuivuuteen ja helleaaltoihin.

Uutinen

“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”

27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.

Uutinen

Palkitsimme vuoden 2024 opinnäytetyökilpailussa menestyneet

21.11.2024 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät LVI-tekniikan hiilijalanjälkilaskentaa, tietomallien soveltuvuutta, rakennusten digitaalista turvallisuutta sekä kulutusjouston hyödyntämistä.

Uutinen

Raami Arkkitehdit liittyy Granlundiin

20.11.2024 – Granlund laajentaa arkkitehtisuunnittelun tarjontaansa merkittävällä yrityskaupalla Tampereella. Raami Arkkitehdit Oy:n myötä arkkitehtisuunnittelun ammattilaisten määrä Granlundilla kasvaa usealla kymmenellä.

Uutinen

AVIA Real Estate valmistautuu CSRD-raportointiin ennakoivasti

15.11.2024 – Helsinki-Vantaan ympäristössä sijaitsevista kiinteistöistä on tulevaisuudessa saatavilla CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuustietoa. AVIA Real Estate valmistautuu vapaaehtoisesti uusiin raportointivaatimuksiin.

Uutinen

Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena

07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä

01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?