Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
8.5.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
Granlundin myynti- ja asiakkuusjohtaja Susanna Sairasen mukaan kiinteistösijoittajien akuutti huolenaihe tällä hetkellä on kiinteistöjen arvon lasku. Korot ovat nousseet nollasta kolmeen prosenttiin, samalla kun inflaatio on huippulukemissa, 4–5 prosentissa.
“Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.”
Inflaatio- ja korkokehitys ei ole kiinteistösijoittajien ainoa huolenaihe. PWC:n mukaan vain noin 26 prosenttia eurooppalaisista kiinteistönomistajista pystyy siirtämään inflaation vuokriin. Lisähaasteena on tilojen alhainen vuokrausaste koronan seurauksena. Tulevina kuukausina yhä useampi liike- ja toimitila jääkin tyhjilleen, vuokria ei voi korottaa ja inflaatio kasvattaa kuluja.
Sairasella on kuitenkin kiinteistösijoittajille rohkaiseva viesti.
“Paljon on tehtävissä kiinteistöjen arvon säilyttämiseksi nykytasolla.”
Kiinteistömarkkinoilla tilanne näkyy tuottovaatimusten nousuna, mikä laskee kiinteistöjen arvoja.
1. Varmista vihreän rahoituksen saatavuus
Yksi Sairasen ratkaisuista on vihreän rahoituksen varmistaminen. Vastuullisella toiminnalla on mahdollista vaikuttaa lainan korkoihin, sillä vihreä laina on todennäköisemmin edullisempaa. Lainaa ei edes välttämättä saa, jos omistaja ei pysty osoittamaan vastuullisuuttaan ja EU-taksonomiakelpoisuuttaan.
Kiinteistöportfolion EU-taksonomiapotentiaali voidaan arvioida Granlundin kehittämällä AI-taksonomiakartoituksella. Se auttaa kiinteistösijoittajia ymmärtämään kohteiden nykytilanteen ja luomaan tiekartan tulevaisuuteen siitä, miten kohteita voidaan kehittää EU-taksonomian mukaisiksi.
2.Viesti kiinteistön arvosta ympäristösertifikaatilla tai sen tason nostolla
Kiinteistöjen arvo on osoitettava potentiaalisille vuokralaisille ja ostajille luotettavalla tavalla. Teknisten Due Diligence -selvitysten lisäksi kiinteistön arvosta voi Sairasen mukaan viestiä ympäristösertifikaateilla. Ne laskevat konkreettisesti ostajan kokemaa riskiä.
Granlund tarjoaa Avaimet käteen -palveluna ympäristösertifikaatin tason nostamista. Sairasen mukaan sille on juuri nyt tarve monissa kiinteistöissä. Olemassa olevien rakennusten BREEAM In-Use -sertifioinneissa Very Good -taso on minimi, joka pitää kisassa mukana, ja kiinteistöille haetaan nyt Excellent-tasoa.
3. Tasaa kuluvirtaa kunnossapidon johtamisella
Inflaatioherkässä tilanteessa Sairanen kehottaa kiinnittämään huomiota kunnossapidon johtamiseen, kuten energiatehokkuustoimenpiteisiin ja ylläpidon optimointiin. Jo PTS:ssä voidaan määritellä, mitkä investoinnit edistävät parhaiten esimerkiksi ympäristösertifiointia tai EU-taksonomiakelpoisuutta.
Kun toimenpiteissä keskitytään niihin, joilla on kokonaisuuden kannalta suurin merkitys, kuluvirta tasaantuu ja ylläpitokustannusten hallintaan saadaan lisää ennustettavuutta.
Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.
Sairanen onkin vakuuttunut siitä, että kiinteistönomistajat, jotka huolehtivat rakennuksistaan epävarmoina aikoina, ovat paremmassa asemassa, kun markkinatilanne muuttuu. Oikeilla investoinneilla ja PTS-toimenpiteillä kiinteistö säilyy terveellisenä, turvallisena, vastuullisena ja houkuttelevana.
“Ja kiinteistöjen arvo nousee todennäköisesti nopeammin, kun markkinatilanne paranee.”
Lue aiheesta lisää myös Raklin uutisesta: KTI Markkinakatsaus ja Rakli-KTI Toimitilabarometri: Vallitseva taloustilanne näkyy kiinteistömarkkinoilla monin tavoin