Arkkitehdit lujittavat käyttäjälähtöistä näkökulmaa sairaalasuunnitteluun
25.3.2025 – Raami Arkkitehdit vahvistaa Granlundin sairaalasuunnittelun osaamista 20 vuoden kokemuksella sekä inhimillisillä, toiminnallisilla ja kaupunkikuvallisilla näkökulmilla.

Raami Arkkitehdit liittyy kesällä osaksi Granlundia, mikä vahvistaa yhtiön laajaa sairaalasuunnittelun osaamista. Raami on suunnitellut suomalaisten sairaaloiden ja terveydenhuollon kiinteistöjä yli 20 vuotta.
“Olemme erilaisia kohteita suunnitteleva yleisarkkitehtitoimisto, mutta terveydenhuoltosektori on liiketoimintamme ehdoton keihäänkärki”, kertoo Raami Arkkitehtien suunnittelujohtaja Kaisa Härkönen.
Raami Arkkitehtien vahvuuksiin kuuluu myös esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pää- ja arkkitehtisuunnittelu.
Somaattisten ja psykiatristen sairaaloiden suunnittelua
Tällä hetkellä suurimpia työn alla olevia sairaalahankkeita ovat TAYS Uudistamisohjelma 2030 ja KYS Uusi Sydän 2025 -allianssi, joissa yhteistyötä tehdään myös Granlundin kanssa. Maantieteellisesti kohteita on ympäri Suomen, ja arkkitehdit suunnittelevat myös pienempiä terveysasemia ja sote-keskuksia. Arkkitehti Sanna Peltoniemen mukaan korjausrakentaminen korostuu koko ajan enemmän.
“Siinä tärkeintä on vaativan sairaalatekniikan sovittaminen olemassa oleviin raameihin ja uudet toiminnot olemassa olevaan rakennukseen.”
Suojelluissa tai muuten rakennushistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa tulee myös säilyttää ja kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä ilmettä.
Raamin arkkitehdit ovat tottuneet työskentelemään sairaalahankkeissa yhdessä Granlundin talotekniikka- ja sairaalasuunnittelijoiden kanssa. Yhteistä arvopohjaa luo asiakaslähtöisyys.
“Asiakkaan kannalta parhaita ratkaisuja ei voi löytää ilman suunnittelijoiden tiivistä yhteistyötä”, Härkönen korostaa.
Asiakkaan kannalta parhaita ratkaisuja ei voi löytää ilman suunnittelijoiden tiivistä yhteistyötä.
Kaisa Härkönen, suunnittelujohtaja, Raami Arkkitehdit
Tekniikan tilatarpeita käydään mielellään läpi jo suunnittelun alkuvaiheessa, jolloin yhdessä ideointi on Peltoniemestä hedelmällisintä.
“Ratkaisukeskeisyys kuvaa hyvin niin meidän kuin Granlundin sairaalasuunnittelijoiden ajattelua ja luo hankkeiseen hyvän yhteishengen.”
Sairaaloiden arkkitehtuuri peilaa yhteiskunnan arvoja
Sairaaloiden arkkitehtuuri on usein osa laajempaa kaupunkimaisemaa. Julkisen terveydenhuollon rakennukset voidaankin Härkösen mielestä nähdä yhteiskunnan peileinä, joiden arkkitehtuuri kuvastaa hyvinvointiyhteiskunnan arvoja ja arkkitehtuurilla voidaan vaikuttaa myös mielipiteisiin.
“Arkkitehtuurilla vähennetään esimerkiksi psykiatristen sairaaloiden stigmaa ja nostetaan esiin ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkitystä.”
Raamin arkkitehdit ovatkin olleet mukana suunnittelemassa somaattisten sairaaloiden lisäksi useita psykiatrisia sairaaloita esimerkiksi Turkuun, Seinäjoelle, Kuopioon ja Poriin.
Datan hallinta vapauttaa aikaa käyttäjien kuunteluun
Arkkitehdit korostavat sairaalahankkeissa käyttäjälähtöistä suunnittelua, jossa eri toiminnallisuudet ja tilojen sijoittelu mietitään yhdessä sairaalan henkilökunnan kanssa.
“Rakennuksen pitää kasvaa sisältä ulospäin”, Peltoniemi kiteyttää.
Rakennuksen pitää kasvaa sisältä ulospäin.
Sanna Peltoniemi, arkkitehti, Raami Arkkitehdit
Tasapainoa haetaan myös hyväksi havaittujen toimintatapojen ja uuden kokeilun välillä. Jatkuva kehittymisen halu on Raamin arkkitehdeillä yhteistä jo nyt Granlundin kanssa.
“Haluamme oppia koko ajan lisää niin 3D-mallintamisesta kuin tekoälystäkin, jotta perustekeminen tehostuu ja aikaa jää tärkeimpään: käyttäjien kuunteluun”, Härkönen sanoo.
Kestävä rakentaminen kiehtoo arkkitehtejä
Härkösen mielestä arkkitehtien on tärkeä rikastuttaa osaamistaan työskentelemällä monenlaisissa projekteissa. Se mahdollistaa myös ideoiden ristiinpölytyksen. Granlund avaa arkkitehdeille jälleen uusia ovia.
“Odotan innolla työskentelyä esimerkiksi Granlundin energia- ja elinkaarisuunnittelijoiden kanssa, koska datan avulla arkkitehtien on helpompi perustella tilaajille eri vaihtoehtojen elinkaarivaikutuksia.”
Arkkitehteja kiehtovat myös kestävän rakentamisen mahdollisuudet vähähiilisten rakennusten arkkitehtisuunnittelussa.
“Arkkitehtuurin hiilikädenjäljen kasvattaminen on mielenkiintoinen uusi näkökulma”, Peltoniemi lisää.
Haluatko kuulla lisää?

Kaisa Härkönen

Sanna Peltoniemi
Lisää uutisiamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.