Talotekniikalla on merkittävä rooli
Taloteknisten ratkaisujen merkitys kasvaa kiinteistö- ja rakennusalalla koko ajan. Me Granlundilla teemme töitä sen eteen, että talotekniikka huomioidaan rakennushankkeissa ja ylläpidossa entistä vahvemmin.
Uudistetaan talotekniikkaa – yhdessä
Talotekniikalla on mahdollisuus ratkaista monia kiinteistö- ja rakennusalan haasteita, jotka liittyvät alan tuottavuuteen, sisäympäristöön ja vastuullisuuteen. Talotekniikka tarvitsee kuitenkin uudistusta – niin profiilin nostoa, uusia toimintamalleja kuin yhteistyötä.
Me uskomme, että talotekniikkaa kehitetään yhteistyössä. Olemme tiiviisti mukana Talotekniikka 2030 -kehityshankkeessa, sekä olleet perustamassa Talotekniikka NEXT -tapahtumaa, jota alettiin järjestää vuonna 2022.
Tälle sivustolle olemme koonneet tietopaketin talotekniikasta. Siitä, kuinka kehitämme alaa ja kuinka voimme auttaa asiakkaitamme taloteknisissä haasteissa. Alan kehitys on nyt hyvässä vauhdissa. Vielä ehdit mukaan.
Mihin talotekniikka vaikuttaa?
Tekninen toimivuus
Talotekniikalla huolehditaan siitä, että rakennus toimii suunnitellulla tavalla. Sisäolosuhteet ovat hyvät ja rakennus on turvallinen, toimiva ja käyttäjäystävällinen.
Toimimme kumppanina kaikilla talotekniikkasuunnittelun alueilla LVI- ja sähkösuunnittelusta rakennusautomaatioon, tele- ja turvasuunnittelusta palontorjuntaan ja kylmätekniikkaan.
Energiatehokkuus
Talotekniikka on osa-alue, jolla on suuri vaikutus rakennuksen energiatehokkuuteen. Kun talotekniset järjestelmät on säädetty toimimaan oikein, myös energiaa säästyy.
Kaikki lähtee liikkeelle laadukkaasta energiasuunnittelusta. Energiatehokkuuden voi laittaa kuntoon niin olemassa olevaan kiinteistöön kuin uudiskohteeseen.
Vastuullisuus
Talotekniikka muodostaa merkittävän osan rakentamisen ilmastovaikutuksista ja päästöistä. Näin ollen talotekniikalla voidaan vaikuttaa olennaisesti myös rakennuksen hiilijalanjälkeen.
Meillä Granlundilla vähähiilisyys tuodaan talotekniikkasuunnittelijan työpöydälle. Konsultit ja suunnittelijat tekevät tiiviisti yhteistyötä vastuullisemman rakentamisen eteen.
Sisäympäristö
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa. Talotekniikalla säädellään kiinteistön sisäolosuhteita ja huolehditaan siitä, että tiloissa on hyvä olla.
Koronapandemia nosti esiin myös sisätilojen terveysturvallisuuden. Me Granlundilla haluamme olla aallonharjalla sisäympäristön kehittämisessä ja olemme mukana lukuisissa alan kehityshankkeissa – E3 oli yksi suurimmista.
Päättäjätutkimus: Talotekniikan rooli kasvaa merkittävästi
Teetimme syksyllä 2022 yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa selvityksen siitä, kuinka kiinteistö- ja rakennusalan päättäjät näkevät talotekniikan roolin tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Tutkimustulosten mukaan lähes kaikki vastaajista (93 %) kokevat, että talotekniikan rooli tulee kasvamaan rakennushankkeissa.
Neljä viidestä päättäjästä (80 %) jakaa näkemyksen, että rakennushankkeissa jonkun osapuolen tulee ottaa talotekniikasta suurempi vastuu. Yleisimmin koetaan, että vastuu talotekniikasta kuuluu rakennuttajille (38 %). Reilu viidesosa vastaajista kokee, että vastuu kuuluu talotekniikkasuunnittelijoille (23 %) tai talotekniikkaurakoitsijoille (21 %).
Talotekniikan vaikutuksia hankkeissa tulisi ennakoida ja ohjata paremmin
Talotekniikka muodostaa jo kolmanneksen rakennushankkeen investoinnista, sekä toiseksi suurimman osan tuotteiden hiilijalanjäljestä heti rungon jälkeen. Talotekniikan vaikutukset ovat suuret, ja olemmekin lähteneet miettimään ratkaisuja, kuinka talotekniikan voisi huomioida rakennushankkeissa paremmin. Lue lisää näkökulmistamme!
Benchmark-data tueksi kustannusten arviointiin
Tekniikan osuus voi olla jopa 30 prosenttia rakennushankkeen investointikustannuksista. Rakennuksissa on yksinkertaisesti enemmän tekniikkaa kuin aiemmin, mikä johtuu mm. energiatehokkuuteen ja sisäilmaan liittyvistä vaatimuksista sekä digitaalisten ratkaisujen kehityksestä.
Jotta hankkeen kustannuksia voisi arvioida tarkemmin, olemme Granlundilla kehittäneet erilaisiin tilamalleihin perustuvan benchmark-tietopankin. Talotekniikan kustannuksia ei siis enää kuitata neliökohtaisilla hinnoilla, vaan todellisista kohteista vuosien mittaan kerätyllä datalla.
Dataan perustuvaa hiilijalanjäljen ohjausta jo hankkeen alkumetreillä
Taloteknisillä järjestelmillä on merkittävä vaikutus rakennusten hiilijalanjälkeen. Granlundin rakennushankkeissa tehtyjen elinkaariarviointien mukaan talotekniset järjestelmät muodostavat toiseksi suurimman osan rakennusten materiaalien hiilijalanjäljestä rungon jälkeen.
Ympäristöministeriölle tekemämme selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennuksen hiilijalanjälkeen sen elinkaaren aikana.
Talotekniikan kumppanuusmallilla selkeät ja mitattavat tavoitteet
Talotekniikan merkitys projekteissa kasvaa koko ajan, mutta talotekniikkaa ei silti vaadita suunnittelemaan rakennuslupavaiheessa kovin pitkälle. Tarvetta uudenlaiselle mallille on, koska talotekniikka vaikuttaa suoraan hankkeen muuhun suunnitteluun.
Granlundin ja Hartelan talotekniikkakumppanuuden ideana on, että yritykset kantavat yhdessä kokonaisvastuun kohteiden talotekniikan onnistumisesta. Valintoja ohjataan hankekehityksestä alkaen muun muassa kustannusten, laadun, asiakastyytyväisyyden ja toteutettavuuden mukaan.
Laadukasta talotekniikkaa
Toimiva talotekniikka edellyttää paljon muutakin kuin hyvää suunnittelua. On tärkeää, että talotekniset järjestelmät on säädetty toimimaan oikealla tavalla, jolloin lupaukset hyvästä sisäympäristöstä, energiatehokkuudesta ja vähähiilisyydestä toteutuvat. Toimiva talotekniikka edellyttääkin hyvää toiminnanvarmistusta ennen käyttöönottoa. Myös taloteknisten järjestelmien ajoittainen säätöjen tarkistaminen on paikallaan. Kun talotekniikan optimoi toimimaan oikein, kiinteistön energiakuluista voi säästää jopa 40 prosenttia ilman investointeja.
Me Granlundilla tarjoamme kattavan valikoiman talotekniikan palveluita kiinteistön elinkaaren jokaiseen vaiheeseen.
Mitä kaikkea talotekniikka sisältää?
Talotekniikan erikoisalat: sairaalat ja datakeskukset
Talotekniikka korostuu erityisesti rakennuksissa, joissa teknisten järjestelmien toimivuus on äärimmäisen tärkeää. Tällaisia ovat esimerkiksi sairaalat ja datakeskukset.
Sairaalasuunnittelussa kiinnitämme erityistä huomiota toimintaympäristöön ja terveydenhuollon ammattilaisten sujuvaan arkeen. Autamme luomaan käyttäjälähtöisiä ja toimintavarmoja sairaalatiloja.
Datakeskusten toimintavarmuus on kriittistä talotekniikan osalta. Myös energiatehokkuus korostuu valtavasti energiaa käyttävissä konesaleissa .
Talotekniikka 2030 vie alaa kohti yhteistä visiota
Talotekniikka 2030 on talotekniikkatoimijoiden yhteinen kehityshanke, jonka tavoitteena on viedä talotekniikka-alan kehitystä voimakkaasti eteenpäin kohti yhteistä visiota.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston sekä 14 alan yrityksen, järjestön ja säätiön kanssa. Vuosittain toteutetaan tutkimuksia talotekniikkaan liittyvistä ajankohtaisista aiheista.
Tutkimusteemat ja tulokset
Vuonna 2024 hankkeen puitteissa on tutkittu talotekniikkatoteutuksen uusia malleja, datan hyödyntämistä rakentamisen tuotantoketjussa, suunnittelun dokumentoinnin parantamista, kiristyvän regulaation vaikutuksia ja mahdollisuuksia.
Vuonna 2023 tutkimusaiheina olivat talotekniikan rooli rakentamisen arvoketjussa, rakennusten energiajoustavuus ja kulutusjousto, talotekniikan optimaalinen aikataulutus rakennushankkeissa sekä toiminnanvarmistus.
Kaikki Tutkimusraportit ovat luettavissa hankkeen sivuilla alla olevasta linkistä.
Tule mukaan kehittämiseen!
Jos Talotekniikka 2030 -hanke kiinnostaa, vielä ehdit mukaan. Talotekniikka 2030 kutsuu kehittämiseen mukaan kaikki talotekniikka-alan sektorit: teknologiatoimittajat, urakoitsijat, suunnittelijat ja ylläpitäjät.
Ota yhteyttä hankkeen koordinaattoreihin:
Piia Sormunen, Tampereen yliopisto, rakennettu ympäristö, rakennustekniikka, piia.sormunen@tuni.fi
Risto Kosonen, Aalto-yliopisto, konetekniikan laitos, risto.kosonen@aalto.fi
Talotekniikka NEXT – alan oma tapahtuma
Talotekniikka NEXT on talotekniikan toimijoiden yhteinen tapahtuma. Sen tavoitteena on kohottaa alan profiilia sekä lisätä vuoropuhelua niin suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, teknologiatoimittajien kuin alan yhdistysten kesken.
Lähdimme järjestämään Talotekniikka NEXTiä yhdessä Kiinkon kanssa vuonna 2022. Tuotimme tapahtuman yhdessä 2022 ja 2023, jonka jälkeen Kiinko on vastannut tilaisuuden organisoinnista yhdessä alan järjestöjen kanssa.
Lue lisää talotekniikasta
Ota yhteyttä!
Piia Sormunen
Heikki Ihasalo
Pekka Metsi
Löydä lähin Granlund-toimipaikka ja yhteyshenkilö
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.