YIT:n Smart Building näyttää tietä älykkäässä kiinteistöteknologiassa
5.10.2021 – YIT laati Granlundin kanssa suunnitteluohjeen, jonka avulla uusi Smart Building -konsepti viedään tehokkaasti käytäntöön kiinteistön suunnittelusta ylläpitoon.
Älykkään ja innovatiivisen kiinteistöteknologian hyödyntäminen on päivän puheenaihe. Haasteena kuitenkin on, kuinka suunnittelun, rakentamisen ja käytön aikainen sirpaleinen data saadaan tuottamaan aidosti lisäarvoa kiinteistön omistajalle ja käyttäjille.
Tähän haasteeseen vastaa YIT:n käyttöön ottama Smart Building -konsepti, joka perustuu standardoituun tapaan käsitellä ja hyödyntää dataa kiinteistön elinkaaren kaikissa vaiheissa.
Granlund on auttanut YIT:tä laatimaan Smart Buildingin suunnitteluohjeen, jonka avulla uraauurtava konsepti voidaan jalkauttaa tehokkaasti käytäntöön. Ohje määrittelee tähän tekniset ja toiminnalliset vaatimukset sekä toimintaohjeet.
”Suunnitteluohjeen ansiosta rakennushankkeissa ohjeistetaan alusta lähtien, miten tekniset järjestelmät on suunniteltava ja rakennettava, jotta rakennus täyttää Smart Building -vaatimukset”, Granlundin osastojohtaja Jukka Karhu sanoo.
Suunnitteluohje kattaa kiinteistön koko elinkaaren suunnittelun, toimittajavalintojen ja rakentamisen kautta käyttö- ja ylläpitovaiheeseen saakka. Sen avulla YIT:n yhteistyökumppanit pystyvät toimittamaan rakennushankkeeseen kokonaisuuksia konseptin mukaisesti.
”Myös YIT:n ja kumppaneiden tuottamien elinkaaripalvelujen käyttöönotto helpottuu, kun niiden vaatimukset otetaan huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa”, Karhu huomauttaa.
Suunnitteluohjeen ansiosta rakennushankkeissa ohjeistetaan alusta lähtien, miten tekniset järjestelmät on suunniteltava ja rakennettava, jotta rakennus täyttää Smart Building -vaatimukset.
Jukka Karhu, osastonjohtaja, Granlund
Tiedon standardointi tärkeää
Smart Building -konseptin tavoitteena on parantaa kiinteistöjen mukavuutta, tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä sovittamalla kiinteistön teknisten järjestelmien data yhteiselle alustalle.
Granlundin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ville Reinikainen korostaa tiedon vakioinnin merkitystä. Smart Building -konseptissa tähän käytetään globaalia Real Estate CORE -standardia, joka on otettu käyttöön Microsoft Azure Digital Twin -alustalla.
”Suunnitteluohje määrittelee yksityiskohtaisesti, miten hankkeeseen osallistuvat eri osapuolet noudattavat standardia ja mm. koodaavat tekniset tiedot samalla tavalla, oli sitten kyse ilmanvaihtokoneista, huonetiloista tai rakennusautomaation ohjaus- ja säätöjärjestelmistä.”
”Näin data saadaan liikkumaan tehokkaasti rakennuksen elinkaaren aikana eri toimijoiden ja palveluiden tarpeiden mukaisesti”, Reinikainen toteaa.
YIT:n palvelujen kehityksestä vastaava johtaja Anders Stenbäck on tyytyväinen lopputulokseen. Hänen mielestään Granlund on ymmärtänyt Smart Building -konseptin asiakaskeskeisyyden ja onnistunut yhdistämään kokonaisuuteen laaja-alaisen osaamisensa.
”Smart Building -suunnitteluohjeen avulla otamme valtavia edistysaskelia tietomallien ja avoimen datan liikkumisessa koko arvoketjussa kiinteistön elinkaaren aikana. Saamme tuotua älykkyyden vakioidusti kiinteistön loppukäyttäjille ja ylläpidolle. Näin säästetään rahaa ja tehdään asioita entistä asiakaskeskeisemmin”, Anders Stenbäck sanoo.
Smart Building -suunnitteluohjeen avulla otamme valtavia edistysaskelia tietomallien ja avoimen datan liikkumisessa koko arvoketjussa kiinteistön elinkaaren aikana.
Anders Stenbäck, palvelujen kehityksestä vastava johtaja, YIT
Älykäs toimisto tarjoaa uusia palveluja
Smart Building -konsepti otetaan käyttöön YIT:n uusissa toimitilakohteissa. Pilottihankkeena on Helsingin Vallilaan äskettäin avattu Workery+-toimitila.
Siellä kiinteistön energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi erilaiset sensorit keräävät tietoa esimerkiksi ihmisten liikkumisesta, reiteistä toimistotilan sisällä ja kokoushuoneiden käytöstä.
Älykkään rakennuksen kiinteistöjohtamisessa käytetään Granlund Manager -ohjelmistoa, jonka avulla saa kokonaisnäkymän kiinteistön energiatehokkuuteen, kunnossapitoon ja huoltotoimintaan.
Tilojen käyttäjien käytössä on puolestaan Workery+-sovellus, josta voi varata työpisteitä, kokoustiloja ja ilmoittaa paikallaolosta. Varaustieto hyödynnetään esimerkiksi ilmastoinnin ja ravintoloitsijan annosmäärien optimoinnissa.
Haluatko kuulla lisää?
Jukka Karhu
Ville Reinikainen
Tutustu muihin referensseihimme
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.