Hyppää sisältöön
ReferenssitVastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta

Vastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta

4.9.2024 – Vastuullisuutta kannattaa ohjata kaikenkokoisissa hankkeissa. Lappeenrannan virastotalon tilamuutos osoitti, että kiertotalous- ja hiilijalanjälkiohjauksella voidaan laskea päästöjä kymmeniä prosentteja.

Lappeenrannan virastotalo. Kuva: Senaatti

Lappeenrannan virastotalon tilamuutos valmistui keväällä 2024. Senaatti-kiinteistöjen hanke on osa valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistusta, jonka tavoitteena on koota julkisen hallinnon palveluja yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin.

Granlundilta hankkeessa olivat mukana rakennuttajakonsultit, LVI- ja rakennusautomaatiosuunnittelijat sekä vastuullisuuskonsultit. Hanke näyttikin suuntaa tilamuutosten vastuullisuusohjauksessa.

“Tavoitteena oli luoda paikkariippumaton monen eri toimijan yhteinen työympäristö vähähiilisellä ja resurssiviisaalla tavalla”, kertoo Granlundin ympäristöasiantuntija Emma Väliaho.

Vuonna 1980 valmistuneen virastotalon tilamuutoksella edistettiin vähähiilisyyttä ja kiertotalouden periaatteita. Myös tilojen sisäolosuhteita parannettiin, mikä varmistettiin olosuhdesimuloinneilla.

Lappeenrannan virastotalo

  • Kolmikerroksinen vuonna 1980 valmistunut virastotalo Villimiehenkatu 2:ssa
  • Laajuus 18 897 kem²
  • Tilamuutosalue 6 720 m²
  • Julkisen hallinnon yhteinen palvelupiste avautui kesäkuussa 2023
  • Uudistetut toimisto- ja yhteiskäyttötilat otettiin käyttöön keväällä 2024
  • Virastotalossa toimii noin 600 työntekijää ja 20 toimijaa, mm. Kela, TE-toimisto, ELY-keskus, Verohallinto, AVI ja Väylävirasto.

Vähähiilisyys- ja kiertotalousohjaus alkoi jo hankesuunnittelussa

Senaatti-kiinteistöt pyrkii kehittämään kaikista valtion toimitiloista hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä. Siksi tilamuutokselle asetettiin jo hankesuunnitteluvaiheessa hiilijalanjälki- ja kiertotaloustavoitteet.

“Tilaajan alusta asti selvä tahtotila onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun rakennushanke halutaan toteuttaa vähähiilisesti”, korostaa Granlundin vähähiilisyyden asiantuntija Tiia-Lotta Tuominen.

Hänen mukaansa elinkaarikestävyyttä kannattaa kehittää pienemmissäkin hankkeissa ja tilamuutoksissa.

“Keskitetyillä työympäristöillä parannetaan tilatehokkuutta ja vähennetään esimerkiksi turhaa liikkumista kiinteistöjen välillä. Se pienentää liikkumisen päästöjä.”

Väliahon mukaan myös kiertotalousohjauksella, kuten materiaalivalinnoilla ja rakennusosia säästämällä, parannetaan elinkaarikestävyyttä kaikenkokoisissa kiinteistöissä ja rakennushankkeissa.

“Pienissä hankkeissa kokonaisuuden hallinta vain on helpompaa.”

Elinkaarisuunnittelulla laskettiin hiilijalanjälkeä 29 %

Elinkaarisuunnittelun ideana on arvioida kiertotalous-, vähähiilisyys- ja energianäkökulmia kokonaisuutena. Tuomisen mukaan se luo hankkeeseen yhdenmukaiset toimintatavat, jotka tukevat tilaajalle tärkeitä arvoja.

“Hankkeen mukana kehittyvillä hiilijalanjälkitarkasteluilla löydettiin esimerkiksi vähähiilisiä materiaaleja, jotka täyttivät myös tilaajan esteettiset ja sisäolosuhdevaatimukset.”

Elinkaarisuunnittelun vaikutus rakennushankkeen hiilijalanjälkeen oli selvä. Käyttöönottovaiheessa tehdyn arvioinnin mukaan tilamuutoshankkeen elinkaaren aikaiset päästöt laskivat noin 30 prosenttia hankesuunnitteluvaiheen tasosta. Säästöjä saavutettiin esimerkiksi muutostoimenpiteitä karsimalla, materiaalien säästämisellä, vähähiilisempien tuotteiden valinnalla ja talotekniikkaa uusimalla.

Kiertotalousohjaus vähensi jätteiden määrää

Granlundin asiantuntijat sovelsivat tilamuutokseen RTS-ympäristöluokitusta, mikä vaikutti muun muassa työmaakäytäntöihin ja materiaalivalintoihin.

“Alakattoihin ja lattiapinnoille valittiin kierrätysmateriaaleja sisältäviä tuotteita, ja lattiapinnoitteet on myös helppo käyttää uudelleen, koska ne ovat kiinni tarroilla”, Väliaho kertoo.

Jätteiden määrää saatiin vähennettyä pienentämällä korjauslaajuutta ja säilyttämällä rakennusosia, kuten noin 150 ovea. Lisäksi ovia käytettiin työmaalla suojaseinissä ja muissa väliaikaisissa rakenteissa. Väliahon mukaan kiertotalouskokonaisuuteen kuului myös Granlundin toteuttama purkukartoitus.

“Selvitimme jätteiden määrät ja eri materiaalien uudelleenkäyttöpaikat yksityiskohtaisesti, ja esimerkiksi toimistokalusteita, pöytiä ja kaappeja toimitettiin kierrätyskeskuksille uudelleenkäyttöä varten.”

Green Building Council Finlandin pilotti

Lappeenrannan virastotalo toimi FiGBC:n edelläkävijähankkeena. Granlundin asiantuntijat testasivat hankkeessa FiGBC:n uutta ohjetta tilamuutosten hiilijalanjälkilaskentaa varten.

“Arvioimme eri menetelmien eroja ja kartoitimme tilamuutosten haasteita hiililaskennan kannalta”, Tiia-Lotta Tuominen sanoo.

Tilamuutosten päästöihin vaikuttaa muun muassa korjausaste, muutoslaajuus sekä materiaalien ja rakennusosien hyöty- ja uudelleenkäyttö. Suuri merkitys on myös energiaratkaisuilla ja työmaatoiminnoilla.

“Päästöjen muodostuminen onkin tilamuutoksissa hyvin tapauskohtaista, mikä korostaa hiilipäästöjen jatkuvan ohjaamisen merkitystä.”

Haluatko kuulla lisää?

Emma Väliaho

Ympäristöasiantuntija
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Vähähiilisyyden asiantuntija
Granlund Oy

Tutustu muihin referensseihimme!

Helsinki

Roihupellon kampukselle yksi Suomen suurimmista maalämpövoimaloista

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Energiasuunnittelu, Vähähiilisyys, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Helsingin Roihupeltoon valmistuu yksi Suomen suurimpia maalämpövoimaloita. Toimimme hankkeessa Lujatalon suunnittelukumppanina.
Referenssi
Vantaa

Uuden tehdaslaajennuksen energiankierrätysjärjestelmä tukee Okmeticin vastuullisuustavoitteita

Palvelu

Energiasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto, Laitetiedon hallinta, Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Laaja energiankierrätysjärjestelmä tekee Okmeticin uudesta piikiekkotehtaan laajennuksesta lähes energiaomavaraisen. Tavoitteet asetettiin korkealle myös talotekniikkavalinnoissa ja toiminnanvarmistuksessa.
Referenssi
Espoo

Huolellinen käyttöönotto varmistaa Ison Omenan energiahankkeiden hyödyt

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto, Energiatehokkuus

Toimiala

Liiketilat ja kauppa

Ison Omenan energiatehokkuushankkeet vähentävät merkittävästi kauppakeskuksen ostoenergian tarvetta. Uusien järjestelmien huolellinen käyttöönotto varmistaa, että isoista investoinneista saadaan kaikki hyöty irti.
Referenssi
Helsinki

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Vantaa

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Vastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Jyväskylä

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Vastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta

Toimiala

Vastuullisuustavoitteet ohjasivat Lappeenrannan virastotalon tilamuutosta

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Jyväskylä

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Koko Suomi

Alko luottaa Granlund Managerin energia- ja vastuullisuusraportointiin

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, Vastuullisuuspalvelut, Energiahallinta ja ympäristö

Toimiala

Liiketilat ja kauppa

Alko automatisoi 366 myymälänsä energiakulutuksen ja kierrätysmäärien tiedonkeruun ja seurannan. Raportit tulevat Granlund Managerin energianhallinta- ja ympäristöjärjestelmästä reaaliajassa kokonaisnäkymänä ja…
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, Vastuullisuuspalvelut

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?