Digitaalisilla kiinteistöpalveluilla huolehditaan Elisan olosuhteista
5.5.2023 – Hyvänä työnantajana tunnustusta saaneen Elisan toimitiloissa halutaan varmistaa, että siellä on hyvä työskennellä. Tavoite on, että työpaikalle saapuminen tuntuu yhtä houkuttelevalta kuin etätyöskentely omassa kodissa.
Granlund on auttanut Elisaa kehittämään yhdessä kiinteistön omistajan kanssa modernin tavan hallita toimitilojensa olosuhteita. Granlund Manager -ohjelmistolla ja Talotekniikan optimoinnilla huolehditaan tilojen käyttäjien hyvinvoinnista aktiivisesti joka päivä.
Elisa on valittu yhdeksi Suomen parhaista työpaikoista Great Place to Work -tutkimuksessa. Hiljattain yhtiö sai myös Suomen laatupalkinto -tunnustuksen. Menestykseen ovat keskeisesti vaikuttaneet joustavat työnteon mahdollisuudet, joita toimitilat tukevat.
Toimitilajohtamisen edelläkävijänä Elisa haluaa kehittää ”Smart Workplace” -työympäristöjä ja niiden reaaliaikaista olosuhdehallintaa Granlundin Talotekniikan optimointipalvelulla.
Pääkaupunkiseudulla kaikki toimitilamme ovat jo mukana digitaalisessa olosuhdevalvonnassa ja -hallinnassa. Tulevaisuudessa Granlundin tarjoamia palveluja tullaan hyödyntämään kaikissa Elisan toimitiloissa. Vaikutukset tuntuvat yli 4000 työntekijän arjessa.
Ari Saarinen, Elisan toimitilapäällikkö
Talotekniikan optimoinnin tavoitteena on parantaa toimitilojen olosuhteita ja vähentää tilojen käyttäjiltä tulevia vikailmoituksia. Puutteet pyritään ratkaisemaan automaattisesti jo ennen kuin käyttäjät kokevat olosuhteissa heikentymistä.
”Vikatikettien määrä on jo lähtenyt laskuun”, Saarinen toteaa. Hän odottaa innolla, miten olosuhteiden hallintaa voidaan edelleen kehittää, kun syy-seurausketjun havaitseminen paranee datan avulla. Silloin esimerkiksi poikkeava hiilidioksidipitoisuus tai lämpötilakäyrä voivat kertoa suoraan tietyn tilan laiteviasta.
Digitaalisella olosuhdehallinnalla parempia työympäristöjä
Elisa on kerännyt toimitiloistaan suuria määriä olosuhdetietoa jo vuosien ajan.
”Tiedonkeruu yksin ei johda kovin pitkälle, ja siksi olemme pohtineet yhdessä Elisan kanssa, miten kiinteistöistä kerättyä dataa voitaisiin hyödyntää laajemmin toimitilajohtamisessa”, kertoo Granlundin solutions sales manager Mika Virkki.
Yksi selkeä uudistus on ottaa kerätty tieto aktiivisesti käyttöön ja kehittää ongelmakohteita tehokkaasti kohti maalia. ”Raportoinnilla kerrotaan pikemminkin ratkaisuista eikä niinkään ongelmista. Silloin tiedetään paremmin, mihin resurssit kannattaa suunnata.”
Elisalla halutaan analysoida mitattavaa dataa yhä pidemmälle, koska näin voidaan kehittää uusia palveluja tilojen käyttäjille.
”Meille on tärkeää opastaa tilojen käyttäjiä, johtaa toimitilaympäristöä ja ohjata alihankkijoiden työtä”, Saarinen sanoo.
Granlund Manager-ohjelmisto sulautuu Elisan IoT-järjestelmään
Elisa julkaisi viime vuonna työntekijöilleen omalla IoT-alustallaan Reittiopas-sovelluksen, johon Granlund Manager -ohjelmisto sulautettiin. Oppaan avulla työntekijät löytävät nopeasti työhön soveltuvan vapaan tilan ja näkevät tilan olosuhdetiedot.
”Haluamme luoda monipaikkaisiin toimitiloihimme niin erinomaiset työskentelyolosuhteet, että työpaikalle saapuminen tuntuu yhtä houkuttelevalta kuin etätyöskentely omassa kodissa”, Saarinen toteaa.
Granlundin kanssa tekemämme yhteistyön ansiosta pystymme analysoimaan toimitilojen olosuhde- ja energiankulutustiedot automaattisesti Granlund Manager -ohjelmistossa sekä näyttämään valittua tietoa Reittiopas-sovelluksessa.
Ari Saarinen, Elisan toimitilapäällikkö
Granlundin asiantuntijoiden tehtävänä on myös valvoa, että olosuhteet täyttävät määritykset ja että tieto puutteista välitetään huoltoon. Saarinen uskoo, että tulevaisuudessa toimitilojen olosuhteilta odotetaan yhä enemmän ja mitattavien suureiden määrä kasvaa.
”Jatkossa myös tilojen kokonaistunnelmaa on tärkeää ohjata mittausdatasta saatavilla parametreillä. Kun uusien suureiden ristiin vertailu lisääntyy, tiedosta saadaan irti vieläkin enemmän.”
Kiinteistönomistajia kiinnostavat samat olosuhdetiedot
Yhtenä osapuolena vuoropuhelussa ovat Elisan vuokraamien toimitilojen omistajat. He ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin tilojen käyttäjät.
”On hienoa, että voimme osoittaa kiinteistön olosuhdetiedot omistajille samasta datasta, mikä auttaa heitä seuraamaan ja analysoimaan huollon toimivuutta sekä kohdentamaan korjaustoimenpiteet PTS-suunnittelussa oikeaan paikkaan”, Saarinen toteaa.
Hän pitää tärkeänä myös sitä, että digitaalisen seurannan avulla voidaan vaikuttaa kiinteistöjen energiatehokkuuteen. ”Tilojen ylilämmittämistä ja tarpeetonta jäähdyttämistä voidaan välttää ja tyhjinä olevien tilojen energiankulutusta laskea.”
Haluatko kuulla lisää?
Mika Virkki
Topi Korpela
Tutustu referensseihimme
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä