Citycon saavuttaa energiajohtamisella miljoonasäästöt vuosittain
5.5.2023 – Citycon on tehnyt jo vuosia pioneerityötä kauppakeskustensa energiatehokkuuden kehittämisessä. Aktiivinen energiajohtaminen ja energiaseuranta tuottavat miljoonasäästöt vuosittain.
Citycon ja Granlund ovat tehneet yhteistyötä yli 15 vuotta. Granlundin energiaseurannan ja -raportoinnin palvelut ovat käytössä kaikissa Cityconin kiinteistöissä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Cityconille tarjottu portfoliojohtamisen palvelukokonaisuus sisältää myös jäteraportoinnin, energiatukipalvelut, energiahankkeet, Capex-palvelut, due diligence -selvitykset, kuntoarviot ja BREEAM In-Use -sertifoinnit. Yhteydenpito on lähes päivittäistä.
”Kiinteistöalan nopea tekninen kehitys vaatii kumppanuutta, jossa vuorovaikutus on aktiivista ja avointa puolin ja toisin. Projektit ovat pitkäjänteisiä, mutta muuten pyrimme pysymään ajan hermolla”, kertoo Cityconin Group Property Manager Kimmo Hyttinen.
Hyttisen mukaan Citycon kaipaa rinnalleen puolueettoman kumppanin arvioimaan laite- ja järjestelmävalmistajien vaihtoehtoja sekä tuottamaan tietoa päätöksenteon tueksi. Konsultit etsivätkin koko ajan uusia energiansäästö- ja kehityskohteita.
Tuloksellista energiajohtamista ohjausryhmätasolla
Yhteistyö on laajentunut vuosien mittaan Granlund Manager -ohjelmiston ympärille. Tällä hetkellä Granlundin energiaseurantaan kuuluu yli 20 Cityconin kauppakeskusta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.
”Vuodesta 2014 asti olemme vastanneet Cityconin energiaraportoinnista ja kohteiden energiankulutuksen kuukausiseurannasta, johon kuuluu myös poikkeamien syiden selvittäminen”, kertoo Granlundin asiakkuuspäällikkö Joni Tolonen.
Granlund on järjestänyt jo vuosikymmenen ajan Cityconin ja Granlundin välisiä ohjausryhmäpalavereja, joihin kokoontuu Cityconin kiinteistöjohtoa eri maista tekemään konsernitason päätöksiä.
”Meillä on kovat energiansäästötavoitteet, joihin pääsemiseksi Granlund etsii sopivia työkaluja ja toteutustapoja”, Hyttinen sanoo. Konsultit tapaavat pari kertaa vuodessa myös Suomen kohteiden energiavastaavat, jolloin asioita päästään käsittelemään yksityiskohtaisemmin. ”Kun tekniset ja taloudelliset faktat ovat tiedossa, investointipäätösten perusteleminen helpottuu.”
Yhteistyöhön kuuluu myös energiatukiprosessista huolehtiminen. ”Olemme hakeneet ja saaneet Cityconin energiatehokkuushankkeille viime vuosina kaikki mahdolliset tuet”, Tolonen kertoo.
Energiatehokkuustoimenpiteillä mahdollisuus 1,7 miljoonan euron vuosisäästöihin
Granlund toteutti Cityconille ensimmäiset energiakatselmukset vuonna 2017. Jatkossa katselmukset uusitaan 3–4 vuoden välein BREEAM-sertifiointien yhteydessä. Cityconilla on useita 100 000 bruttoneliön kokoisia kauppakeskuksia ja yksi jopa 270 000 bruttoneliön kokoinen, joten energiansäästötoimenpiteillä on kustannussäästöjen lisäksi merkittäviä yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia.
”Pelkästään lämmityskuluissa erilaisilla energiansäästötoimenpiteillä on mahdollista säästää yli 1,6 miljoonaa euroa”, Tolonen korostaa.
Pääasiassa säästöt on saavutettu ilman investointeja asetuksia ja säätöjä muuttamalla. Investointeja vaativia toimenpiteitä löydettiin energiakatselmuksissa noin 15 miljoonalla eurolla.
”Kun vuosittainen säästövaikutus on 1,7 miljoonaa euroa, investointien takaisinmaksuaika on 9 vuotta. Lähes kaikille toimenpiteille on saatavissa 20 prosenttia energiatukea, jolloin investointien takaisinmaksuaika putoaa 7 vuoteen”, Tolonen sanoo.
Granlund on ollut suunnittelemassa useita Cityconin energiatehokkuushankkeita eri kauppakeskuksissa. Toimenpiteiden kannattavuus analysoidaan aina tarkkaan.
”Pyrimme saamaan kaikki kiinteistömme keskenään vertailukelpoisiksi, jolloin toimenpiteitä tehdään järjestelmällisesti ”, Hyttinen toteaa. Hän uskoo, että erinomaisten tulosten takana on huolellista ja analyyttistä työtä.
”Tarkalla mittaroinnilla ja tuntemalla kiinteistöjemme tekniikat elinkaarineen tiedämme, mitä eri järjestelmät kuluttavat milläkin hetkellä. Näin löydämme myös parhaat säästöpotentiaalit.”
Edelläkävijällä korkeat energiansäästötavoitteet
Cityconin omat energiansäästötavoitteet ylittävät energiatehokkuussopimuksen 7,5 prosentin säästöt vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteena on säästää ominaiskulutuksessa vuoden 2014 tasosta 15 prosenttia vuoden 2020 loppuun mennessä.
”Tällä hetkellä tavoitteesta on saavutettu jo puolet”, Tolonen kertoo. Citycon käyttää joka vuosi 2 prosenttia nettovuokratuotoistaan energiatehokkuusinvestoineihin. Viime vuoden nettovuokratuotoilla se tarkoittaa 4,2 miljoonaa euroa. Lisäksi Cityconin tavoitteena on, että kaikissa kiinteistöissä tuotetaan uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi aurinkosähköllä tai maalämmöllä.
”Haluamme olla jatkossakin aktiivinen kiinteistönomistaja ja -kehittäjä, jolloin pystymme luomaan kauppakeskuksiemme asiakkaille uusia konsepteja ja palveluja, samalla kun toimimme energiatehokkaan teknologian pioneereina”, Hyttinen toteaa.
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä