Ilmastoriskikartoitus
Ilmastoriskien kartoittaminen ja niiden hallinta mahdollistaa kiinteistön arvon säilyttämisen myös tulevaisuudessa ja muuttuvassa ilmastossa. Autamme kiinteistöjen omistajia selvittämään kiinteistökantaan liittyvät ilmastoriskit.
Kokemusta sadoista ilmastoriskikartoituksista
Ilmastoriskikartoituksessa riskit jaotellaan akuutteihin ja kroonisiin neljästä näkökulmasta: lämpötila, maaperä, tuuli ja vesi. Riski voi olla sietämätön, merkittävä, kohtalainen, vähäinen tai merkityksetön. Sietämättömät ja merkittävät riskit edellyttävät aina toimia. Olemme tehneet jo yli 500 ilmastoriskikartoitusta ja niiden pohjalta nousee esiin kolme selkeää ilmastoriskiä, jotka esiintyvät suomalaisissa kiinteistöissä:
1. Lämpötila sahaa nollan molemmin puolin
Talvikauden keskimääräiset lämpötilat lähenevät nollaa, ja pakkasjaksot lyhenevät. Sulamis-jäätymisefekti on haitaksi monille julkisivutyypeille. Se kiihdyttää rapautumista, lyhentää tiivisteiden elinkaarta, ja näin altistaa kosteusvaurioille.
2. Sadevesien hallinta ei onnistu riittävän hyvin
Yleinen riski liittyy sadevesien hallintaan esimerkiksi rankkasateiden yhteydessä, kun vesien poistaminen kiinteistön rakenteista ja tontilta ei onnistu riittävän tehokkaasti.
3. Tukalan kuumat kesät
Suomalaiset rakennukset on varustettu kylmään ilmastoon, mutta yhä kuumemmiksi käyvät kesät tuottavat ihmisten hyvinvointia uhkaavia riskejä. Sisälämpötilan hallinta korostuu erityisesti palveluasumisessa. Myös tavallisten asuntojen lämpötilojen pitäminen siedettävinä korostuu jatkossa yhä enemmän.
Ilmastoriskikartoitus sisältää suosituksia ja ohjeita
Kustannustehokkaimmillaan ilmastoriskikartoitus syntyy muiden kiinteistöjohtamisen palvelujen osana ja kohdekatselmuksien, kuten kuntotutkimuksen tai DD-selvityksen yhteydessä. Lähtötiedot voidaan koota samalla vaivalla ja samoilla kohdekierroksilla. Suunnittelussa olveissa kohteissa ilmastoriskikartoitus ja ilmastoriskien hallinta toteutetaan osana hankkeen elinkaarisuunnittelua.
Tekemämme ilmastoriskikartoitukset sisältävät aina suosituksia. Raportin lopussa kerromme olennaisimmat riskikohdat ja keinot, joilla riskejä voidaan vähentää tai jopa eliminoida. Ennakointi ja etukäteen korjaaminen tulee aina halvemmaksi kuin toteutuneiden tuhojen paikkaaminen.
Suosituksissa tavoitteena on aina pyrkiä kevyimmin mahdollisin toimenpitein ratkaisemaan tilanne, siksi suosituksemme ovat tehokkaita, mutta liiketoiminnassa realistisesti ja kannattavasti toteutettavia. Suositukset voivat liittyä huollon toimintaan tai tuleviin korjaushankeisiin.
Pyrimme suosituksissa hierarkkiseen lähestymistapaan: yhteen riskiin voi olla eri tasoisia ratkaisuja. Esimerkiksi turhan lämpimiä sisäolosuhteita voi alkuun parantaa ohjeistamalla tilojen käyttäjiä vaikkapa sälekaihdinten käytössä. Tästä seuraava askel on tutkia ja optimoida ilmanvaihdon toimintaa. Vasta näiden jälkeen suositellaan, millaisia korjausinvestointeja kiinteistössä voisi tehdä tilanteen korjaamiseksi.
Kysy lisää!
Hanna Launonen
Tytti Bruce-Hyrkäs
Asta Autelo
Vastuullisuuspalveluitamme
Lue lisää vastuullisuudesta
Löydä lähin Granlund-toimipiste ja yhteyshenkilö
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.