Biodiversiteetti
Autamme huomioimaan biodiversiteetin ja hallitsemaan luontojalanjälkeä rakennushankkeissa ja kiinteistöjen ylläpitovaiheessa.
Granlundilta tukea viherketoimen vaatimustason täyttämiseen – ja ylittämiseen
Autamme valitsemaan parhaat ja kustannustehokkaimmat toimenpiteet vaaditun viherkerrointason saavuttamiseen ja ylittämiseen.
Työ aloitetaan nykytilanteen kartoituksella ja lähtötiedoilla: aineistona toimivat mm. ilmakuva tontista ja asemapiirros. Kattavassa luontokartoituksessa asiantuntijamme käy tontilla kartoittamassa tilanteen.
Lopuksi toimitamme raportin, johon olemme kirjanneet parhaat toimenpiteet ja visuaalisesti havainnollistaneet toimenpiteiden vaikutukset.
Luontojalanjälki laajentaa tarkastelun koko elinkaarelle
Tutkimusten mukaan jopa 95 % rakentamisen luontovaikutuksista syntyy muualla kuin tontilla: rakentamisen suurin vaikutus luontoon syntyy materiaalien valmistuksen tuotantoketjussa.
Luontojalanjäljen laskeminen on keino elinkaarenaikaisen toiminnan biodiversiteettivaikutusten mittaamiseen. Elinkaarenaikaisten luontovaikutusten selvittämiseen on olemassa menetelmiä, jotka käyttävät elinkaariarviointimenetelmää (LCA).
Miten paljon esimerkiksi rakennukseen tulevilla teräspalkeilla on vaikutuksia luontoon? Mistä palkit tulevat ja mitkä ovat vesiriskit sen lähtömaassa? Kuinka pitkän matkan teräspalkit tekevät ennen päätymistään tontille?
Luontojalanjälki huomioi saasteiden, ilmastonmuutoksen, vedenkäytön ja maankäytön muutosten kautta syntyvät luontovaikutukset. Luontojalanjälkilaskennan avulla voidaan todentaa toiminnan luontovaikutukset ja ohjata esimerkiksi rakennushankkeita siten, että ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta pienennetään.
Luontojalanjäljen mittayksikkö PDF*yr (Potentially disappeared fraction of species over time) kuvaa potentiaalisesti sukuputtoon kuolevien lajien määrä toiminnan seurauksena.
Granlundilta saat kattavaa osaamista yrityksen luontotyön edistämiseen ja luontojalanjäljen laskentaan.
Rakentamisen suurin vaikutus luontoon syntyy materiaalien valmistuksen tuotantoketjussa.
EU-taksonomia edellyttää, ettei merkittävää haittaa aiheuteta
EU-taksonomian mukaisissa rakennushankkeissa vaaditaan, ettei hanke aiheuta merkittävää haittaa luonnon monimuotoisuudelle.
Tulkintaa voidaan joutua tekemään esimerkiksi siitä, minkälaiset alueet luokitellaan monimuotoisuudeltaan rikkaiksi.
Asiantuntijamme selvittävät EU-taksonomian edellyttämällä tavalla, täyttyykö kriteeri. Tulkintaa voidaan joutua tekemään esimerkiksi siitä, minkälaiset alueet luokitellaan monimuotoisuudeltaan rikkaiksi.
Luontoarvojen huomiointi kiinteistöjohtamisessa
Olemassa olevassa kiinteistökannassa biodiversiteetin huomioiminen liittyy etenkin kiinteistöille tehtäviin käytönaikaisiin ympäristöluokituksiin ja -sertifiointeihin. Esimerkiksi BREEAM ja LEED edellyttävät biodiversiteettiin liittyvien vaikutusten tarkastelua.
Kiinteistön alueella mahdollisia toimenpiteitä viherkertoimen parantamiseksi ja biodiversiteetin tukemiseksi ovat esimerkiksi olemassa olevien viheralueiden parantaminen, kerrostuneisuuden lisääminen, viherpinta-alan lisääminen ja viheralueiden lisääminen huoltosuunnitelmaan.
Viherkerroin on pätevä arviointimenetelmä myös olemassa oleville kiinteistöille. Kiinteistön alueella mahdollisia toimenpiteitä viherkertoimen parantamiseksi ja biodiversiteetin tukemiseksi ovat esimerkiksi olemassa olevien viheralueiden parantaminen, kerrostuneisuuden lisääminen, viherpinta-alan lisääminen, ekologisten ominaisuuksien lisääminen sekä viheralueiden lisääminen huoltosuunnitelmaan.
Ilmastoriskien hallinta voi olla myös biodiversiteetin parantamista omalla tontilla: viherkertoimessa luonnonmukaiset hulevesiratkaisut tuovat hyvin pisteitä. Hyvien viherkerronpisteiden lisäksi tontin kapasiteetti käsitellä lisääntyvien rankkasateiden vesimääriä paranee ja rakennukset ovat paremmassa turvassa.
Kiinteistön alueella puut tarjoavat passiivisen jäähdytyksen ja kasvillisuus auttaa selviämän paremmin helleaalloista. Vehreys ja luontoarvot lisäävät käyttäjien viihtyvyyttä.
Strateginen, operatiivinen ja taktinen taso
Kiinteistöjohtamisessa biodiversiteetin huomioinnissa on kolme tasoa:
- Strateginen taso: biodiversiteettitiekartta on kiinteistönomistajan ylätason linjaus: näin meillä suhtaudutaan luontovaikutuksiin ja näin tärkeä asia se on meille.
- Taktinen taso: määritellään biodiversiteettiin liittyvät tavoitteet ja tuodaan ne toimenpiteiksi, joita seurataan.
- Operatiivinen taso: nykytilanne arvioidaan biodiversiteettikartoituksella. Kiinteistökohtainen biodiversiteettisuunnitelma konkretisoi toimenpiteet kiinteistön tasolle.
Voikukkaa vilisevä ajamaton nurmikko on biodiversiteetin kannalta monta kertaa parempi kuin uutterasti öljykäyttöisellä laitteella ajeltu nurmikenttä.
Huollolla on merkittävä rooli
Huollolla ja kiinteistönhoidolla on vaikutuksia biodiversiteettiin. Miten paljon tontilla olevaan luontoon kajotaan? Millaisilla aineilla ja välineillä työtä tehdään? Biodiversiteettitavoitteet on hyvä selkeästi kuvata palvelusopimukseen.
Voikukkaa vilisevä ajamaton nurmikko on biodiversiteetin kannalta monta kertaa parempi kuin uutterasti öljykäyttöisellä laitteella ajeltu nurmikenttä. Biodiversiteetin priorisoiminen johtaakin monesti siihen, että nykyisiä siisteyskäsityksiä pitää päivittää: pitkä heinikko ei ole välttämättä merkki huoltoyhtiön laiskuudesta vaan osoitus luontoarvojen vaalimisesta.
Biodiversiteetti osana PTS:aa
Perinteisesti PTS:ssa keskitytään rakennusten seinien sisäisiin seikkoihin, mutta PTS-johtamisen edelläkävijät tarkastelevat myös biodiversiteettiä osana kokonaisuutta. Kun tunnistetaan oikeat toimenpiteet, PTS:n avulla voidaan mm. vaikuttaa kohteen viherkertoimeen ja tehostaa luonnon monimuotoisuuden paranemista.
PTS-johtamisen edelläkävijät tarkastelevat myös biodiversiteettiä osana kokonaisuutta.
Haluatko kuulla lisää?
Charlotte Nyholm
Emma Väliaho
Joakim Pelto
Lue lisää vastuullisuudesta
Pyydä tarjous!
Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?
Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.
Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.