Innovaatiot
Kehitys- ja innovaatiotoiminta on aina ollut merkittävä osa toimintaamme Granlundilla. Olemme mukana useissa kehityshankkeissa, pilotoimme ja tuemme opinnäytteitä. Innovaatiostrategiamme tärkeimpiä tavoitteita on löytää parhaita ratkaisuja loppukäyttäjien kannalta.
Innovaatiostrategiamme tukee loppukäyttäjää
Granlund panostaa kehitys- ja innovaatiotoimintaan vuosittain noin 6-8 % koko liikevaihdosta. Tulevaisuuden innovaatioiden lisäksi meille on tärkeää ohjelmistojen ja palvelujen pitkäjänteinen tuotekehitys. Innovaatiostrategiamme keskittyy kiinteistöjen loppukäyttäjiin. Sen tärkeimpiä tavoitteita on ajatella kaikkea tekemistämme loppukäyttäjien kannalta. Kiinteistöistä saadun tiedon tulee helpottaa tilojen käyttöä. Lisäksi keräämme tietoa käyttäjätyytyväisyydestä ja kehitämme uusia digitaalisia tapoja kuunnella käyttäjiä.
Tekoäly vie kohti raportoivaa, oppivaa ja ajattelevaa kiinteistöä
Innovaatiostrategiamme visiona on tulevaisuuden kiinteistö, smart building. Tavoitteemme on luoda paremmin ennustettavia, raportoivia ja oppivia kiinteistöjä, jotka pystyvät vastaamaan tekoälyn avulla käyttäjien tarpeisiin. Tekoälyä voidaan soveltaa kiinteistöjen järjestelmien ohjaamiseen, ohjelmistoihin ja palveluihin. Tekoäly luo uusia mahdollisuuksia myös energian käytön optimointiin ja kysyntäjoustoon. Tekoälyllä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä niin kiinteistöissä, energiayhtiöiden toiminnassa kuin laajemmin yhteiskunnassa.
Innovaatiokulttuuri näkyy Granlundin arjessa
Innovaatiokulttuuri merkitsee meille halua ja uskallusta panostaa innovaatio- ja kehitystoimintaan.
Innovaatiokulttuurilla on Granlundilla pitkä historia, eikä kyse ole vain tuotekehityksestä. Innovatiivisuus kattaa kaiken toiminnan aina tulevaisuuteen tähtäävistä innovaatioista palvelu- ja ohjelmistotuotteiden kehittämiseen sekä osaamisen jatkuvaan parantamiseen.
Virtuaaliteknologiat luovat uusia kiinteistöpalveluja
Virtuaalitodellisuus lisää vuorovaikutusta rakennus- ja kiinteistöalalla. Uudet virtuaaliteknologiat ovat erinomainen visualisointikeino, joka parantaa asiakaskokemusta ja kommunikaatiota. Tulevaisuudessa myös virtuaalisen todellisuuden jakaminen useiden käyttäjien kesken tulee olemaan arkipäivää. Virtuaalitodellisuuden eri asteita voidaan hyödyntää monissa tehtävissä. Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) tuo tietoa todelliseen maailmaan esimerkiksi kiinteistön järjestelmistä. Tilaa voidaan tarkastella myös keinotodellisuudessa (VR, virtual reality), jolloin esimerkiksi suunnitteluratkaisuja arvioidaan virtuaalisesti jo ennen kiinteistön rakentamista.
Opinnäytetyöt varmistavat osaamisen kehittymisen
Opinnäytetöillä on tärkeä rooli innovaatiotoiminnassamme. Ohjaamme opinnäytetöitä innovaatiostrategiamme tavoitteiden mukaisissa aiheissa, jolloin työt tuovat innovaatioita käytäntöön ja lisäävät osaamistamme eri liiketoiminta-alueilla. Opinnäytetöitä valmistuu kaikilla osastoillamme, ja suurin osa aiheista tukee poikkitieteellisesti koko liiketoimintaamme. Kannustamme opinnäytetöiden tekoon, erityisesti uutta luovilla alueilla, ja palkitsemme vuosittain parhaat työt. Eritasoisia tutkimuksia aina insinööritöistä väitöskirjoihin valmistuukin vuosittain kymmeniä, ja ne ovat jo luoneet pohjaa muun muassa tekoälyn kehittämiselle osana palveluitamme.
Yhteistyötä startuppien ja muiden yritysten kanssa
Haluamme kehittyä eteenpäin yhdessä toisten kanssa. Verkostoituminen, yritysyhteistyö ja kehitysprojektit tutkimuslaitosten kanssa ovat tärkeä osa innovaatio- ja kehitystoimintaamme. Osallistumme aktiivisesti EU- ja Business Finland -projekteihin sekä KIRA-digin yhteishankkeisiin. Lisäksi olemme aktiivisesti mukana alan kansainvälisissä järjestöissä, kuten ASHRAE, REHVA, buildingSMART ja Innovation platform. Panostamme startupien kanssa tehtäviin kokeiluprojekteihin, jolloin kasvuyritykset saavat esitellä palvelujaan ja tuotteitaan yrityksemme johdolle. Yhteistoiminta luo kumppanuuksia, joissa testaamme uusia ratkaisuja, kuten tilojen käyttöasteen mittaustapoja ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia.
Innovaatiokulttuurissa yhdistyvät tarpeet talon sisällä ja kokeilemisen into
Granlundin innovaatiotiimin asiantuntija Ville Kukkonen viihtyy innovaatiokulttuurissa, jossa hän saa kokeilla uutta ja laittaa osaamisensa peliin.
“Tuntuu, että saan ehdottaa täysin uudenlaisia tapoja tehdä, ja se on Granlundin kokoisessa yrityksessä iso juttu. Minulla on vapaat kädet kokeilla ja resursseja tehdä, mikä on paras luottamuksen merkki minulle”, Ville kertoo.
Kestäviä ratkaisuja kehitetään korttelitasolla
Yhteistyöllä ja innovoinnilla etsimme ratkaisuja ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin ja päästövähennyksien löytämiseen. Olemme mukana useassa Business Finlandin kehityshankkeessa, joissa kehitetään kestäviä ratkaisuja kokonaisten kaupunkialueiden suunnitteluun. Energy-Carbon KOM ja NSDC -hankkeissa keskitytään energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden parantamiseen korttelitasolla, People Flow -hanke kehittää kestävää liikkumista kaupungeissa.
Haluatko kuulla lisää Granlundin innovaatiotoiminnasta? Ota yhteyttä
Heikki Ihasalo
Ajankohtaista Granlundilla
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.