Ympäristösertifikaatti ei ole tae vastuulliselle rakentamiselle
12.4.2021 – Ympäristövastuusta voi tulla kannattava osa rakentamista, jos tekoja johdetaan ylätasolta, eikä yksittäisen rakennushankkeen näkökulmasta. Usein esimerkiksi rakennushankkeen vastuullisuus määritellään ympäristösertifikaattien kautta. Riittääkö tämä vai tarvitaanko jotain enemmän?
Mitä rakennushankkeen ympäristösertifikaatilla saavutetaan verrattuna tavanomaiseen rakentamiseen? Ympäristöluokitukset ovat erinomaisia työkaluja edistämään esimerkiksi rakennushankkeen materiaalitehokkuutta ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Ne ovat myös vieneet alaa eteenpäin parantamalla muun muassa työmaiden jätehuoltoa, energiaseurantaa ja dokumentointia.
Ympäristöluokitukset ohjaavat kuitenkin vain heikosti kohti vähähiilistä rakentamista. Hiilijalanjälkeä koskevat vaatimukset ovat sertifioinneissa enemmänkin toteavia kuin ohjaavia, eivätkä näin ollen kannusta vähähiilisten ratkaisujen hyödyntämiseen hankkeissa.
Sertifioinnista kiinteä osa rakennushanketta
Rakennushankkeiden tulisi olla kunnianhimoisempia, jotta sertifiointi ei ole vain päälle liimattu leima, vaan kiinteä osa rakennushanketta. Luokituksen tulisi kannustaa projektiryhmää miettimään tavanomaista parempia ratkaisuja. Parhaaseen tulokseen päästään, kun haastetaan rakennuttamistoiminta parantamaan ympäristövastuullisuutta johdetusti.
Vastuullinen rakentaminen ja omien toimintamallien kehittäminen vaatii johtamista. Ympäristövastuulliset päätökset eivät saisi siis jäädä yksittäisen projektipäällikön, suunnittelijan tai energiakonsultin harteille.
Työ kohti vastuullisuutta alkaa jo ennen rakennushanketta. Ensin pitää määritellä kokonaisuus. Kun johtaminen ja toimintamallit ovat kunnossa, ympäristöluokituksen tehtäväksi jää asian todistaminen. Rakennushankkeen aikana päästään huomattavasti helpommalla, kun organisaatiolla on valmiit toimintatavat esimerkiksi työmaan energiankäyttöön, kiinteistön hiilijalanjäljen pienentämiseen ja energiamittarointiin.
Ympäristövastuullisia toimintamalleja noudattamalla saavutetaan BREEAM- tai LEED-sertifioinnin lisäksi muita arvoja. Kiinteistö toimii alusta lähtien tarkoituksenmukaisella tavalla, tilat ovat muuntojoustavat ja ylläpitokulut edulliset.
Kohti kestävää liiketoimintaa
Energia- ja ympäristökonsultteina meidän tehtävämme on auttaa rakennuttajia pääsemään strategiatasolta järkeviin käytännön tekoihin. Yhdessä luomme organisaatioihin toimintamalleja, jotka ovat kestäviä koko liiketoiminnan kannalta.
Kokonaisvaltaisesti johdettu ympäristövastuullisuus luo uskottavuutta myös rahoittajien suuntaan. Kesken hankkeen ei tarvitse tehdä nopeita suunnanmuutoksia, vaan suunnittelua ja rakentamista ohjataan alusta lähtien niin, että tarjolla on myös vihreää rahoitusta. Kokonaisvaltainen ennakointi onkin ympäristövastuussa selvästi kannattavampi vaihtoehto kuin yksittäiset ponnistukset.
Ulla Nykter toimii Granlundilla elinkaarikonsultoinnin ryhmäpäällikkönä ja Teemu Salonen konsultoinnin osastonjohtajana. Kummallakin on vuosien kokemus vastuullisuuden sekä ympäristö- ja energia-asioiden edistämisestä rakennushankkeissa.
Juttu on julkaistu 1.4.2021 Tekniikka&Talous-blogissa kumppanisisältönä.
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.