Hyppää sisältöön
Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?

25.10.2021 – Älykkään rakennuksen toteutusta ei kannata jättää puolitiehen. Yksittäisten digiratkaisujen sijaan on rakennettava kokonaisuus, josta hyötyvät niin kiinteistön omistaja kuin käyttäjätkin.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Älykkäistä rakennuksista on haaveiltu ja puhuttu pitkään, mutta nyt meillä on myös kaikki edellytykset niiden toteuttamiselle. Kiinteistöjen digitaalisia laitteita, järjestelmiä ja palveluja on markkinoilla enemmän kuin koskaan. Erilaiset ratkaisut on myös mahdollista laittaa keskustelemaan tehokkaasti keskenään, jolloin data liikkuu ja järjestelmät saadaan integroitua toisiinsa.

Älykäs digitekniikka, koneoppiminen ja massadata ovat vihdoin jalkautumassa rakennus- ja kiinteistöalallekin. Lisävauhtia muutokselle antaa vastuullisuusajattelu, sillä älykkään teknologian avulla voimme tehostaa merkittävästi rakennusten energian käyttöä ja vähentää näin päästöjä.

Myös käyttöön ja ylläpitoon saadaan lisää kustannustehokkuutta, kun toimintaa johdetaan tiedolla uusien digitaalisten työkalujen avulla.

Älykästä kiinteistöä ei suunnitella teknologian ehdoilla

Kiinteistöjen käyttäjillä on lukuisia ideoita kiinteistön toiminnallisuuksista, jotka lisäisivät viihtyisyyttä ja tekisivät työstä entistä sujuvampaa. Aina toiveita ei voida kuitenkaan toteuttaa, sillä esteeksi saattavat nousta teknisten järjestelmien laajat integroinnit tai edellytykset digitaaliselle ekosysteemille.

Onnistunut lopputulos edellyttäisi, että rakennuksen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa digitaalisen kokonaisuuden hahmottaminen ja ratkaisujen määrittely olisi vastuutettu taholle, jolla on riittävä osaaminen ja resurssit kokonaisuuden johtamiseen.

Valitettavasti tällainen vastuutaho usein puuttuu. Tämä johtaa siihen, että kiinteistön omistajan ja käyttäjien tarpeita ei ole kartoitettu suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa, jolloin selkeät toiminnalliset tavoitteet älykkään ratkaisun toteuttamiselle puuttuvat.

Olivatpa älykkäässä kiinteistössä hyödynnettävät teknologiset ratkaisut sitten mitkä tahansa, ne tulisi suunnitella aina liiketoimintalähtöisesti – ei tekniikan tai digitaalisten järjestelmien ehdoilla.

Parhaimmillaan data hyödyttää kaikkia

Granlund on laatinut rakennusyhtiö YIT:n kanssa suunnitteluohjeen, jonka avulla YIT:n kehittämä älykkään rakennuksen konsepti viedään tehokkaasti käytäntöön suunnittelusta ja ylläpitoon saakka. Pilottihankkeena on ollut Helsingin Vallilaan avattu Workery + -työskentelytila, jossa energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi anturit keräävät tietoa esimerkiksi ihmisten liikkumisesta toimistotilan sisällä.

Tilan käyttäjä voi hyödyntää dataa varaamalla matkapuhelimensa sovelluksella vapaan työpisteen, kokoustilan tai ilmoittaa paikallaolosta. Dataa hyödynnetään tehokkaasti myös kiinteistöjohtamisessa. Kaikki oleellinen tieto energian käytöstä, kunnossapidosta ja huoltotoiminnasta on nopeasti saatavilla älykkään ylläpidon johtamisen ohjelmiston kautta.

Uusi kilpailuvaltti kiinteistömarkkinoilla

Aidosti viisas kiinteistö on jatkossa entistä suurempi kilpailuvaltti, sillä kiinteistönomistajien on vastattava uudenlaisiin työnteon tarpeisiin. Siksi rakennushankkeissa kannattaa lähteä hyvissä ajoin selvittämään, millaisia tarpeita rakennuksen tulevilla käyttäjillä on digitaalisten ratkaisujen suhteen.

Keskeinen kysymys kuuluu, miten kokonaisuus saadaan palvelemaan mahdollisimman hyvin käyttäjien hyvinvointia ja liiketoiminnan tavoitteita. Kun toiminnalliset tavoitteet ja tarpeet on määritelty, rakennushankkeen osaksi tarvitaan oma hanke digitaalisen kokonaisuuden toteuttamiseen – tiiviissä yhteistyössä hankkeen muiden osapuolten kanssa.

Digitaalisessa kokonaisuudessa yhteen sovitettavia asioita on paljon. Hankkeessa on huomioitava osapuolten tehtävät ja vastuut hankinnoista ylläpitoon. Lisäksi on integroitava toisiinsa erilaiset tieto- ja talotekniset ratkaisut ja data-alustat.

Onnistuminen edellyttää, että hankkeeseen kiinnitetään riittävän aikaisin taho, joka kykenee kokoamaan pitkästä arvoketjusta ja pirstaleisesta markkinasta toteutuskelpoisen kokonaisuuden.

Kaikki hyötyvät aidosti viisaasta kiinteistöstä

Paljosta puheesta huolimatta oikeasti älykkäät rakennukset ovat edelleen harvinaisuuksia, sillä yksittäiset ja erillään toimivat digitaaliset ratkaisut eivät tee kiinteistöstä vielä älykästä.

Kiinteistösijoittajat ja omistajat ovat avainasemassa. Heidän tehtävänsä on nostaa rimaa ja panostaa aidosti älykkäisiin kokonaisratkaisuihin. Myös kiinteistökäyttäjien tulisi vaatia liiketoimintaa aidosti tukevaa digitaalisuutta.

Intressi on yhteinen, sillä rakennuksen digitaalisilla omaisuuksilla on hyvin toteutettuna merkittävä taloudellinen arvo. Niillä voidaan parantaa huomattavasti tuottavuutta tai nostaa kiinteistön arvoa. Se tarkoittaa matalampia kustannuksia, nopeampia aikatauluja, parempaa laatua ja käyttäjää paremmin palvelevia kiinteistöjä.

Juttu on julkaistu alun perin Kauppalehden kumppanisisältönä 25.10.2021.

Haluatko kuulla lisää?

Jukka Karhu

Osastonjohtaja, rakennusautomaatio
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?