Hyppää sisältöön
Turvaa ilman hierarkiaa – Metsäisiä johtamisoppeja

Turvaa ilman hierarkiaa – Metsäisiä johtamisoppeja

16.9.2019 – Vietin syyskuun alun viikonlopun Suomen metsäisimmässä seminaarissa - Suomen Partiolaisten järjestämillä Johtajatulilla. Noudatin seminaarin ensimmäisen pääpuhujan oppeja, ja kirjasin ylös itselleni kolme tärkeintä pointtia.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Poista hierarkiaa

Tekniikan akateemisten Jussi-Pekka Teini piti hyvin rakennetun työpajan teemasta itseohjautuva organisaatio.  Itseorganisoitumisella tarkoitetaan organisoitumisen tapaa, jolloin ylhäältä annettuja valmiita rakenteita ja hyväksymisketjuja minimoidaan. Työntekijöillä on valta ja vastuu tehdä itsenäisiä päätöksiä suhteessa omaan työhönsä.

Kirjassaan Reinventing Organizations Laloux kuvaa organisaatioiden evoluution tasoja. Tämän hetken korkeinta tasoa kutsutaan nimellä teal organization. Tätä tasoa kuvaa kolme piirrettä, jotka tekevät siitä erityisen erottuvan: itseohjautuvuus, wholeness eli mahdollisuus olla oma itsensä ja evolutionary purpose eli orgaanisesti kehittyvät organisaation päämäärät. Suomessa tämän johtamistyylin yrityksiä on muutamia ICT-alalla. Ne toimivat hyvin nopeasti muuttavassa maailmassa, kun maali ei ole etukäteen nähtävissä ja kilpailu osaajista on kova.

Haluatko kuulla lisää?

Miia Anttila

Liiketoimintayksikön johtaja, Elinkaarijohtamisen palvelut ja ohjelmistot
Granlund Oy

Varmista psykologinen turvallisuus

Googlen Suomen toimialajohtaja Kati Riikonen kertoi Googlen mittavasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin mikä erottaa erinomaisen tiimin hyvästä. Hän maalaili erityisesti työympäristöä, jossa toiminnan päämäärää ei nähdä. Tässä on mielestäni keskeinen kiinteistö- ja rakennusalan haaste, kun johdamme datan, digin ja ilmastomuutoksen tuomia muutoksia.

Olemme tottuneet näkemään toimintamme päämäärän ainakin pääpiirteittäin. Silloin työtä voidaan johtaa konkreettisten välitavoitteiden kautta, ja eri osaajat voivat olla omissa tiimeissään. Kun päämäärä muuttuu epämääräisemmäksi ja toimintaympäristö nopeammaksi, tarvitaan itseohjautuvaa monialaista osaamista. Googlen tutkimuksen tekijät huomasivat, että haastatteluissa toistuva teema oli se, miltä missäkin tiimissä tuntuu työskennellä. Huipputiimissä vallitsee psykologinen turvallisuus: jokainen saa olla oma itsensä ja jokainen tulee kuulluksi. Jokaisella on myös oikeus epäonnistua ja olla väärässä. Psykologisesti turvallisessa työympäristössä toteutuu aidosti mielipiteiden monimuotoisuus.

Seminaarissa futuristi Markku Pölönen muistutti myös siitä, että 100 % nykyisistä työpaikoista tulee vaihtumaan lähivuosikymmeninä. Silloin psykologista turvallisuutta tuo se, että tunnistaa oman kyvykkyytensä eikä takerru titteleihin tai asemaan. Esimerkiksi opettaja ja konsultti ovat kirkastajia. Kun oman minäkuvan rakentaa tällaisen ajattelun päälle, ei tittelin ja organisaation muutoksilla ole lamaannuttavaa vaikutusta.

Vie johtaja metsään

Miten virkistävää olikaan nähdä puhujan puhuvan mielenkiintoisesti ja sujuvasti täysin ilman powerpoint-kalvoja!  Puheenvuoro tuntui enemmän kohtaamiselta kuin luennolta. Työpajat pidettiin kannonnokassa. Ulkoilmassa keskittyminen oli tarkempaa, uni parempaa ja seminaariruoka maistuvampaa. Jälkikäteen sain mittavat tietopaketit teemoista sähköpostiini. Materiaaleihin pystyn syventymään itselleni hyvään aikaan.

Lämmin kiitos Suomen Partiolaisille upeasta kokemuksesta. Viikonlopun anti näkyy varmasti jatkossa omassa työssäni.

Kirjoittaja Miia Anttila on Granlund Consulting Oy:n toimitusjohtaja.

Kuva Johtajatulet 2019, Atte Kesti.

Mitä tietoa etsit?