Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?
22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.
Erilaiset energiayhteisömallit nousevat esiin nyt monissa keskusteluissa. Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät kiinnostavat kuntia ja kaupunkeja kaavoitushankkeissa, taloyhtiöitä energiaremonttien yhteydessä ja suuria kiinteistönomistajia aluekehityshankkeissa.
Kyse on jakamistaloudesta, jossa energiayhteisö muodostuu jonkin energiahyödykkeen, kuten sähkön, lämmön, jäähdytyksen tai biopolttoaineen, ympärille. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät uusiutuvan sähköenergian tuottamiseen, käyttöön ja jakamiseen, jolloin energiayhteisön jäsen voi mahdollisesti säästää sekä sähkönsiirtomaksuissa että sähköveroissa.
Alue-energiaselvitys kertoo kustannustehokkaimman tuotantotavan
Energiayhteisömallin tuomia hyötyjä voidaan kartoittaa alue-energiaselvityksen yhteydessä. Silloin käydään läpi erilaisia energian toteutusmalleja eli sitä, miten energian saatavuus kiinteistössä, usean kiinteistön välillä tai laajemmalla alueella on järkevintä toteuttaa. Tavoitteena voivat olla kustannussäästöjen lisäksi muutkin hyödyt, kuten hiilipäästöjen pienentäminen.
Toteutusmalleja on perinteisesti neljä:
1. Perinteinen vaihtoehto on liittää kiinteistöt osaksi alueen kaukolämpö- ja sähköverkkoa.
2. Kiinteistönomistaja tai taloyhtiö voi investoida omaan energiantuotantoon, kuten maalämpö- tai aurinkopaneelijärjestelmään.
3. Uusiutuvaa energiaa on mahdollista ostaa palveluna (energy as service), jolloin ulkopuolinen operaattori hoitaa energian tuottamisen ja jakelun avaimet käteen -periaatteella.
4. Paikallisessa energiayhteisössä jäsenet investoivat esimerkiksi aurinkopaneeleihin ja jakavat tuoton useamman käyttöpaikan välillä. Taloyhtiöissä puhutaan joukkoinvestoinnista, jossa kulut ja hyödyt jaetaan kaikkien osakkaiden kesken.
Energiayhteisömalleja taloyhtiöistä sairaalakampuksiin
Pienimmässä mittakaavassa energiayhteisö voi tarkoittaa sitä, että taloyhtiö jakaa vesi-ilmalämpöpumpulla tai aurinkopaneeleilla tuotettua lämpö- tai sähköenergiaa osakkaidensa käyttöön. Energiayhteisön voi muodostaa myös kunnan, kaupungin tai muun suuren kiinteistönomistajan laaja kiinteistökokonaisuus, kuten yliopisto-, sairaala- tai teollisuusalue.
Energiayhteisömallissa ainoat rajoittavat ehdot ovat, että
• yhteenliittymän kaikilla tonteilla ja kiinteistöillä on sama haltija (omistus tai maanvuokraus)
• tonttien täytyy rajoittua toinen toisiinsa
• yhteisö on liitetty sähkön jakeluverkkoon samalla liittymällä.
Tästäkin on olemassa poikkeus. Hajautetussa energiayhteisömallissa kiinteistönomistaja hankkii omistusosuuden vaikkapa tuulivoimapuistosta ja ostaa sieltä korvamerkittyä sähköä tiettyyn hintaan. Säästöjä syntyy tällöin vähemmän, koska maksettavaksi jäävät sähkönsiirtomaksut.
Sähkölainsäädäntö pähkinänkuoressa
Kun harkinnassa on energiayhteisön perustaminen, ainoastaan sähkön jakamiseen liittyy rajoittavaa lainsäädäntöä: sähkömarkkinalaki. Sen sijaan lämpöenergian jakaminen tai jäähdytyksen järjestäminen usean kiinteistön välillä on puhtaasti sopimustekninen kysymys.
Sähkömarkkinalaista kannattaa tietää muutama perusasia. Ennen lakimuutosta taloyhtiö sai käyttää ylijäämäsähkön taloyhtiön yleisten tilojen mittarin takana tapahtuvaan kulutukseen, muttei huoneistojen kulutukseen. Lakimuutoksen jälkeen kiinteistönhaltijalla on ollut mahdollisuus jakaa sähköä osakkaiden käyttöön ja jopa useamman kiinteistön välillä.
Merkittävin muutos on hyvityslaskelmamalli. Taloyhtiössä asukkaat voivat hyödyntää esimerkiksi aurinkopaneelien tuotantoa omissa asunnoissaan, mikä parantaa aurinkosähkön käyttömahdollisuuksia ja pienentää jokaisen osakkaan sähkölaskua. Ostosähköhän on sitä kalleinta sähköä! Lisäksi osakkaat voivat jakaa sähkön myynnistä saatavat tulot haluamallaan tavalla.
Isossa kuvassa kyse on muustakin kuin säästöistä. Energiayhteisöt tekevät energiajärjestelmästä tasapuolisemman: yhä useammalla on mahdollisuus osallistua energiaan liittyvään päätöksentekoon. Energiayhteisö kannustaa myös uusiutuvan energian tuottamiseen. Se tukee energiamurrosta ja mahdollistaa osallistumisen vihreään siirtymään hyvin konkreettisella tavalla.
Ota siis yhteyttä, kun alue-energiaselvitys tai energiaremontti on ajankohtainen, niin selvitämme samalla kertaa energiayhteisön mahdollisuudet!
Haluatko kuulla lisää?
Oskari Fagerström
Energiayhteisön hyödyt sähköntuotannossa
• Uusiutuvan sähköenergian paikallinen tuotanto vähentää ostosähkön tarvetta
• Sähkön jakelu onnistuu ilman sähkönsiirtomaksuja
• Itse tuotettua sähköä käytetään ja jaetaan ilman sähköveroja (tuotanto alle 800 MWh/v)
• Ylimääräisen sähkön jakaminen tai siirto kansalliseen verkkoon tuottaa säästöjä
• Yhteisinvestoinnilla pienennetään jokaisen osallistujan osuutta.
Lue muita blogejamme
Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?
15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…
- Vastuullisuus
Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen
21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…
- Data ja digitalisaatio
- Vastuullisuus
Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?
21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.
- Vastuullisuus
Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa
14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?
06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon
01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.
- Vastuullisuus
Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua
11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.
- Energia
Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta
07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.
- Vastuullisuus
Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?
10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.
- Vastuullisuus
- Ylläpito
Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä
22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…
- Vastuullisuus
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.