Hyppää sisältöön
Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä hyödytään vielä tulevinakin vuosina.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Vastuullisuus
Jaa

Uusi EU-lainsäädäntö tekee kestävyystiedot näkyviksi johtoryhmätasolla. Tästä vuodesta alkaen suurten pörssiyhtiöiden on raportoitava toimintakertomuksensa yhteydessä CSRD:n mukaisesti tuottamistaan sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Ensi vuonna velvoite laajenee myös muihin suuriin yrityksiin.

Hyvä uutinen on, että useimmilla yrityksillä asiat ovat kunnossa. Mutta huono uutinen on, että sen todistaminen tulee olemaan monesti hankalaa. Tietoja tarvitaan eri osa-alueilta, kuten energian- ja vedenkulutuksesta, jätteiden tuottamisesta tai ympäristövaikutuksista, jotka johtuvat yrityksen alihankintaketjusta.

Vastuullisuusraportoinnista vastaavien tiimien tehtäväksi jääkin päättää, kuinka hoitaa kaikki raportointiin liittyvät tehtävät. Yksi vaihtoehto on laittaa päät yhteen ja selviytyä perinteiseen tapaan tekemällä pirusti hommia. Tämä vaihtoehto sisältää Excelien täyttämistä ja raporttien kirjoittamista.

Tietoja tarvitaan eri osa-alueilta, kuten energian- ja vedenkulutuksesta, jätteiden tuottamisesta tai ympäristövaikutuksista, jotka johtuvat yrityksen alihankintaketjusta.

Ken Dooley

Uskon kuitenkin, että useimmat yritykset pyrkivät löytämään menetelmiä ja teknologioita, jotka tekevät raportointitehtävistä tehokkaampia. Ne auttavat raportointityössä myös tulevina vuosina ja tekevät siitä nopeampaa.

Mutta miten löytää paras ratkaisu? Seuraavaksi tarkastelen vaiheita, jotka liittyvät tähän haastavaan valintaan.

Ymmärrä kokonaiskuva

Paras lähtökohta teknologian ja kestävyysraportoinnin yhdistämiseksi on ajatella asiaa datavirran kautta. Dataa tulee sisään, data tallennetaan, dataa prosessoidaan ja sen pohjalta tehdään laskelmia.

Jos data tulee sisään oikealla tavalla, se on helppo löytää laskelmia varten. Myös laskelmien tuotokset tulee tallentaa oikein, jotta niitä voidaan käyttää raporteissa ja mittaristoissa. Olen pyrkinyt tiivistämään asiaan vieressä näkyvään esimerkkikuvaan.

Priorisoi

Vastuullisuusraportoinnin kokonaisuus on suuri, minkä vuoksi se kannattaa jakaa pienempiin osiin. On hyvä tehdä kokonaisuudesta pitkän aikavälin suunnitelma, jossa osa-alueiden tekninen kehitys on vaiheistettu ja priorisoitu. Tarkoitus on aluksi valita 1–2 kehityskohdetta, jotka toteutetaan teknologiaa hyödyntäen.

Priorisoitu kohde voi olla esimerkiksi toimipaikkojen energiankulutustietojen lataaminen energiayhtiöltä ja päästökertoimien lisääminen tietoihin. Se voisi olla myös jäteyhtiöltäsi automaattisesti saatavien tärkeiden tietopisteiden kerääminen.

Valitse muutama alue, joita parannetaan ensin, ja siirry yksityiskohtiin.

Vastuullisuusraportoinnin kokonaisuus on suuri, minkä vuoksi se kannattaa jakaa pienempiin osiin.

On olemassa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin teknologisia lähestymistapoja.

Päätä, kuinka syvälle mennä

On olemassa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin teknologisia lähestymistapoja.

Otetaan esimerkiksi jätetiedot, joita ovat esimerkiksi:

  • Jätemäärä
  • Kustannukset
  • Logistiikkakustannukset
  • Kierrätysaste/kierrätetyn jätteen määrä
  • LoW-koodi
  • Jäteluokka
  • R/D-koodi
  • Päästöt

Pitkän aikavälin lähestymistapa on rakentaa API-integraatio, joka hakee tiedot suoraan alkuperäisestä järjestelmästä tietokantaasi. Kun tiedot ovat siellä, ne ovat automaattisesti saatavilla mittaristoihisi ja raportteihisi. Tämä siis olettaen, että jätelaitoksellasi on API, johon integraation voi tehdä.

Keskipitkän aikavälin lähestymistapa olisi rakentaa tiedostonlatausohjelmisto, joka mahdollistaa tietojen lataamisen vaikkapa kerran kuukaudessa.

Lyhyen aikavälin lähestymistapa on rakentaa helppokäyttöinen ohjelmistopohjainen syöttölomake, jonka avulla tiimisi voi syöttää manuaalisesti tietoja, kuten kierrätysasteen tiettynä ajankohtana. Tämä syöttölomake on huomattavasti parempi kuin Excel-tiedostojen lähettely sähköpostilla. Kun tiedot löytyvät järjestelmästä, ne ovat kaikkien käytettävissä.

Vaikka CSRD:n parissa ahertavilla on varmasti kiire, toivon, että ensimmäisen vuoden työstä olisi kaikille mahdollisimman paljon hyötyä. Kestävästä kehityksestä vastaavien johtajien ei pidä jättää käyttämättä tätä tilaisuutta rakentaa mittaristoa vaikutuksensa seurantaan ja lisätä näkyvyyttä pitkäaikaisten vaikutusten vähentämiseen liittyviin suunnitelmiinsa.

Olen kirjoittanut aiheesta helppolukuisen oppaan, jonka voit ladata käyttöösi alla näkyvällä kaavakkeella!

Vastuullisuus & data

Raportti: Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

Vastuullisuustiimejä tukevien data-asiantuntijoiden kannattaa tavoitella raportoitavan tiedon keräämisen automatisointia ja pyrkiä pitämään päänsä pinnalla uusien teknologioiden ristiaallokossa. Miten CSRD:n mukaisesta raportoinnista voi tehdä yksinkertaisempaa nyt ja tulevina vuosina?

Olemme laatineet kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaisille suunnatun raportin, jossa avataan, miten teknologia saadaan palvelemaan vastuullisuustyötä tarkoituksenmukaisella tavalla. Lataa helppolukuinen raportti viereisellä kaavakkeella.

Lataa raportti täyttämällä yhteystietosi

Haluatko kuulla lisää?

Ken Dooley

Chief Data Officer
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?