Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen
21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä hyödytään vielä tulevinakin vuosina.
Uusi EU-lainsäädäntö tekee kestävyystiedot näkyviksi johtoryhmätasolla. Tästä vuodesta alkaen suurten pörssiyhtiöiden on raportoitava toimintakertomuksensa yhteydessä CSRD:n mukaisesti tuottamistaan sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Ensi vuonna velvoite laajenee myös muihin suuriin yrityksiin.
Hyvä uutinen on, että useimmilla yrityksillä asiat ovat kunnossa. Mutta huono uutinen on, että sen todistaminen tulee olemaan monesti hankalaa. Tietoja tarvitaan eri osa-alueilta, kuten energian- ja vedenkulutuksesta, jätteiden tuottamisesta tai ympäristövaikutuksista, jotka johtuvat yrityksen alihankintaketjusta.
Vastuullisuusraportoinnista vastaavien tiimien tehtäväksi jääkin päättää, kuinka hoitaa kaikki raportointiin liittyvät tehtävät. Yksi vaihtoehto on laittaa päät yhteen ja selviytyä perinteiseen tapaan tekemällä pirusti hommia. Tämä vaihtoehto sisältää Excelien täyttämistä ja raporttien kirjoittamista.
Tietoja tarvitaan eri osa-alueilta, kuten energian- ja vedenkulutuksesta, jätteiden tuottamisesta tai ympäristövaikutuksista, jotka johtuvat yrityksen alihankintaketjusta.
Ken Dooley
Uskon kuitenkin, että useimmat yritykset pyrkivät löytämään menetelmiä ja teknologioita, jotka tekevät raportointitehtävistä tehokkaampia. Ne auttavat raportointityössä myös tulevina vuosina ja tekevät siitä nopeampaa.
Mutta miten löytää paras ratkaisu? Seuraavaksi tarkastelen vaiheita, jotka liittyvät tähän haastavaan valintaan.
Ymmärrä kokonaiskuva
Paras lähtökohta teknologian ja kestävyysraportoinnin yhdistämiseksi on ajatella asiaa datavirran kautta. Dataa tulee sisään, data tallennetaan, dataa prosessoidaan ja sen pohjalta tehdään laskelmia.
Jos data tulee sisään oikealla tavalla, se on helppo löytää laskelmia varten. Myös laskelmien tuotokset tulee tallentaa oikein, jotta niitä voidaan käyttää raporteissa ja mittaristoissa. Olen pyrkinyt tiivistämään asiaan vieressä näkyvään esimerkkikuvaan.
Priorisoi
Vastuullisuusraportoinnin kokonaisuus on suuri, minkä vuoksi se kannattaa jakaa pienempiin osiin. On hyvä tehdä kokonaisuudesta pitkän aikavälin suunnitelma, jossa osa-alueiden tekninen kehitys on vaiheistettu ja priorisoitu. Tarkoitus on aluksi valita 1–2 kehityskohdetta, jotka toteutetaan teknologiaa hyödyntäen.
Priorisoitu kohde voi olla esimerkiksi toimipaikkojen energiankulutustietojen lataaminen energiayhtiöltä ja päästökertoimien lisääminen tietoihin. Se voisi olla myös jäteyhtiöltäsi automaattisesti saatavien tärkeiden tietopisteiden kerääminen.
Valitse muutama alue, joita parannetaan ensin, ja siirry yksityiskohtiin.
Vastuullisuusraportoinnin kokonaisuus on suuri, minkä vuoksi se kannattaa jakaa pienempiin osiin.
On olemassa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin teknologisia lähestymistapoja.
Päätä, kuinka syvälle mennä
On olemassa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin teknologisia lähestymistapoja.
Otetaan esimerkiksi jätetiedot, joita ovat esimerkiksi:
- Jätemäärä
- Kustannukset
- Logistiikkakustannukset
- Kierrätysaste/kierrätetyn jätteen määrä
- LoW-koodi
- Jäteluokka
- R/D-koodi
- Päästöt
Pitkän aikavälin lähestymistapa on rakentaa API-integraatio, joka hakee tiedot suoraan alkuperäisestä järjestelmästä tietokantaasi. Kun tiedot ovat siellä, ne ovat automaattisesti saatavilla mittaristoihisi ja raportteihisi. Tämä siis olettaen, että jätelaitoksellasi on API, johon integraation voi tehdä.
Keskipitkän aikavälin lähestymistapa olisi rakentaa tiedostonlatausohjelmisto, joka mahdollistaa tietojen lataamisen vaikkapa kerran kuukaudessa.
Lyhyen aikavälin lähestymistapa on rakentaa helppokäyttöinen ohjelmistopohjainen syöttölomake, jonka avulla tiimisi voi syöttää manuaalisesti tietoja, kuten kierrätysasteen tiettynä ajankohtana. Tämä syöttölomake on huomattavasti parempi kuin Excel-tiedostojen lähettely sähköpostilla. Kun tiedot löytyvät järjestelmästä, ne ovat kaikkien käytettävissä.
Vaikka CSRD:n parissa ahertavilla on varmasti kiire, toivon, että ensimmäisen vuoden työstä olisi kaikille mahdollisimman paljon hyötyä. Kestävästä kehityksestä vastaavien johtajien ei pidä jättää käyttämättä tätä tilaisuutta rakentaa mittaristoa vaikutuksensa seurantaan ja lisätä näkyvyyttä pitkäaikaisten vaikutusten vähentämiseen liittyviin suunnitelmiinsa.
Olen kirjoittanut aiheesta helppolukuisen oppaan, jonka voit ladata käyttöösi alla näkyvällä kaavakkeella!
Haluatko kuulla lisää?
Ken Dooley
Lue muita blogejamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.