Ulos järjestelmä- ja sovellusviidakosta kohti älykästä kiinteistöä
30.5.2022 – Älykäs kiinteistö – Smart Building – tarjoaa runsaasti hyötyjä kiinteistön eri sidosryhmille. Älykiinteistön toteutus voi kuitenkin joskus tuntua vaikeakulkuiselta viidakolta, josta ei haasteita puutu. Mitkä ovat älykkään kiinteistön tyypillisimmät haasteet ja miten ne voitetaan?
Smart Building -prosessit kuntoon
Olipa kyseessä sitten toimisto, koulu tai sairaala, tilojen käyttäjille älykiinteistö merkitsee mukavampaa ja sujuvampaa arkea. Kiinteistöomistajalle luvassa on parempaa hallittavuutta ja säästöjä niin energia- kuin ylläpitokustannuksissa kiinteistön koko elinkaaren ajalta. Nyt pureudumme älykkään kiinteistön tarjoamien hyötyjen tiellä oleviin tavallisimpiin haasteisiin ja taklaamme ne!
Haaste 1: Älykiinteistön tavoitteet kirkkaiksi
Haaste 2: Tavoitteista toteutukseen yhteensopivilla ratkaisuilla
Kun tavoitteet älykiinteistölle on asetettu, on aika etsiä toimivat ja kustannustehokkaat ratkaisut haluttujen toiminnallisuuksien toteuttamiseksi huomioiden kiinteistön koko elinkaari.
Ratkaisumallit ja toteutusvaihtoehdot kartoitetaan ja samalla selvitetään, millaisia valmiita teknologiaratkaisuja löytyy jo markkinoilta ja onko joku toiminnallisuus, johon ei vielä löydy valmista ratkaisua. Määritellyt tavoitteet jalostetaan suunnitteluun tarvittaviksi teknisiksi vaatimusmäärittelyiksi.
”Jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää määritellä eri järjestelmien vaatimukset niiden toiminnallisuuksien ja liitettävyyden osalta siten, että ne muodostavat tavoitellun kokonaisuuden”, sanoo Granlundilla rakennusautomaatiosuunnittelua johtava Jukka Karhu.
Toimiva ekosysteemi varmistaa järjestelmien hallinnoinnin yhtenä kokonaisuutena ja mahdollistaa myös tietoturvan keskitetyn hallinnan. ”Hyvin suunnitellussa ja toteutetussa kokonaisuudessa eri osajärjestelmät toimivat itsenäisesti, muutostilanteet on huomioitu kokonaisuuden kannalta eikä niiden päivittäminen tai korvaaminen aiheuta laajoja muutostarpeita muihin järjestelmiin”.
Haaste 3: Hajanainen kiinteistötieto yhteen
Haaste 4: Ulos siiloista, pois totutusta
Rakennus- ja kiinteistöalalla on pitkään toimittu ehkä turhankin tiiviisti omissa siiloissa. Jokainen toimija – suunnittelijat, urakoitsijat, rakennuttajat – toteuttaa mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti omaa osuuttaan kokonaisuudesta mutta samalla voi käydä niin, ettei kokonaistoimivuuden suunnittelu ja siitä huolehtiminen kuulu kellekään.
Älykiinteistöjen toteutus vaatii yhä kokonaisvaltaisempaa käsitystä ja yhteensovittamista rakennushankkeen ensivaiheista lähtien. Smart Building -koordinaattori pitääkin langat käsissään aina kiinteistön suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon.
Digitaalisten järjestelmien ja älykkäiden ratkaisuiden lisääntyessä on tarpeen myös huomioida, että tilaajien ja käyttäjien omat järjestelmät ja esimerkiksi IT-tukitoiminnot eivät voi olla enää täysin erillään kiinteistön taloteknisistä järjestelmistä.
Haaste 5: Älykiinteistö mukana suunnittelusta lähtien
Voimmeko auttaa Smart Building -asioissa?
Jos haluat kuulla lisää palveluistamme, varaa juttutuokio Vili Tuomisaaren kanssa!
Lue lisää aiheesta
Mikä oikeastaan on Smart Building eli älykäs kiinteistö?
YIT:n ja Granlundin laatima suunnitteluohje vie Smart Building -konseptin tehokkaasti käytäntöön
Visiosta todellisuuteen – mistä aidosti älykäs rakennus koostuu?
Lisätietoja
Vili Tuomisaari
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.