Hyppää sisältöön
Salaiset agentit palveluksessasi

Salaiset agentit palveluksessasi

11.3.2019 – Kiinteistökaupan Due Diligence -projekteissa me tekniset ja ympäristöasiantuntijat tunnemme itsemme toisinaan salaisiksi agenteiksi. Onhan tiimillemme vieläpä sattunut sisäiseksi tulosyksikkönumeroksi 007. Huumorimielessä tietenkin, mutta yhtymäkohtiakin löytyy.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Kiinteistökauppahankkeen salassapitositoumuksen allekirjoittaneina pidämme matalaa profiilia, nimeämme Due Diligence -projektit salanimillä ja suojaamme projektikansiot. Projektista puhutaan vain tiimin kesken. Kenttätöissä seikkailemme vesikatoilla, konehuoneissa ja kellareissa. Konttaamme ahtaissa paikoissa, väistelemme esteitä ja laskeudumme joskus kuiluihin. Toisinaan singahdamme kenttätöistä suoraan neuvotteluihin. 

Projektin aikana tietolähteinä hyödynnämme avointa dataa ja tietokantojen uumenissa olevia dokumentteja. Kenttätöissä kirjaamme ensihavaintomme mobiilityökaluun, jonka pohjalta voimme sujuvasti jatkaa raportointia paikasta riippumatta.

Aikamme Q:t, nuoret datanikkarit, kehittävät raportointia ja luovat koodinpätkiä, joiden avulla saamme tulokset asiakkaalle nopeammin ja visuaalisemmassa muodossa.

Due Diligence -työ on vuosien myötä mennyt selkärankaan ja se koukuttaa. Kaupungilla kävellessä katse kiinnittyy tahtomattaan rapistuneeseen julkisivurappaukseen tai ruostuneisiin ikkunakarmeihin. Onpa tullut käytyä aika monessa liiketilassa ”asiakkaana” ja samalla katseltua hieman ympärilleen. Myymälän kassajonossa on aikaa tehdä teknisiä havaintoja ja arvioida korjaustarpeita. Kahvilassa istuessa voi seurata asiakasvirtoja. Asiakasvirrat vuokralaiselle varmistavat kassavirran kiinteistön omistajalle.

Mikä tässä työssä koukuttaa? Juuri se projektien luottamuksellisuus, asioiden penkominen, kansainvälinen ulottuvuus, nopeatempoisuus, mielenkiintoiset ihmiset, riskiskenaariot ja johtopäätösten kiteyttäminen. Lähes jokainen Due Diligence -projekti on hektisyydessään usein stressaava. Mutta projektin päättyessä tulee melkein haikea olo. Kun kiinteistökauppa julkaistaan, tiedämme että tehtävä on suoritettu.

Entä mikä meidät erottaa elokuvista tutuista agenttisankareista? Monetkin asiat, mutta ensisijaisesti kolme seikkaa:

  • Emme toimi yksin, vaan tiimityö ja yhteistyö hankkeessa toimivien kanssa on meille kaikki kaikessa.
  • Emme myöskään uhmaa lakia, vaan noudatamme määräyksiä ja teemme kuten asiakkaan kanssa on sovittu.
  • Irtosuhteiden sijaan panostamme pitkäaikaisiin asiakkuuksiin ja yhteistyökumppanuuksiin.

Mielenkiintoisessa ja tehokkaassa Due Diligence -projektissa korostuu vuorovaikutus eri osapuolten kanssa. Merkittävät asiat nostetaan esiin jo projektin aikana. Kellään ei ole enää aikaa odottaa loppuraporttia päätöksentekoa varten. Loppuraporttiin toki kootaan kaikki projektin aikana saatu tärkeä tieto ja johtopäätökset, mutta päälöydöksistä informoidaan asiakasta jo projektin aikana. Tämä vaatii joustavuutta eri osapuolilta. Due Diligence -konsultti joustaa ja venyttää päiväänsä tarvittaessa kiinteistökaupan eri vaiheiden aikataulun mukaan. Teemme hyvin mielellämme yhteistyötä muiden kiinteistökauppahankkeessa olevien konsulttien kanssa.

Due Diligence on prosessi. Kun hankkeen alussa asetetaan asiakkaan kanssa yhteiset tavoitteet, edetään prosessissa johdonmukaisesti niitä kohti. Työpajatyöskentely, jossa hankkeen eri osapuolet työskentelevät yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, on yleistynyt rakennusalalla. Vihdoin niin riitaisenakin pidettyihin rakennushankkeisiin on saatu sopuisampaa sävyä, yhteen hiileen puhaltamisen meininkiä. 

Toivon että yhteistoiminnalliset työmuodot – työpajat – yleistyvät myös kiinteistökauppaprosesseissa. Voisivatko ostaja- ja myyjäosapuoletkin kokoontua yhteiseen työpajaan ja päästä siten sopuisammin ja nopeammin molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen? Kiinteistökauppaprosessi on myyjän ja ostajan yhteinen matka, jonka lopussa molemmat haluavat olla onnellisia. Me Granlund Consultingissa haluamme osaltamme edesauttaa onnellisuutta rakennus- ja kiinteistöalalla.

Onnelliset ihmiset tekevät järkeviä ja vastuullisia päätöksiä. Kiinteistökauppahankkeessa johtopäätöksillä ja päätöksillä on yleensä miljoonien eurojen vaikutus.

Kirjoittaja Ritva Rissanen toimii Granlundilla omaisuudenhallintapalvelujen liiketoimintajohtajana.

Haluatko kuulla lisää?

Ritva Rissanen

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Mitä tietoa etsit?