Hyppää sisältöön
Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

4.5.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Maailma sähköistyy kovaa vauhtia, ja niin sanotun sektori-integraation myötä kehitys nopeutuu. Tulevaisuudessa kiinteistöissä sähköä käytetään entistä enemmän myös asioissa, joissa kulutettiin aiemmin kaasua, lämpöä ja fossiilisia polttoaineita.

Sähköistyminen tuo suoraan uutta kuormaa kiinteistöihin ja aiheuttaa tehopiikkejä. Kun toimistorakennuksen työntekijöistä suurin osa omistaa tulevaisuudessa sähköauton ja iskee töihin tullessaan kulkupelinsä lataukseen yhtä aikaa, tehopiikki on melkoinen verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Sähkön hinta puhuttaa, mutta tulevaa kehitystä on vaikea arvioida. Varmaa on kuitenkin se, että SPOT-hintojen vaihtelu kasvaa merkittävästi. Toki tällä hetkellä suuri osa kiinteistönomistajista ostaa sähköä erilaisten salkunhallintapalveluiden kautta, ja sähkön hinta kiinnitetään usein seuraaville vuosille erilaisten hankintastrategioiden mukaan. Näihinkin hintoihin muutokset kuitenkin vaikuttavat niin, että edullisista hinnoista nauttiakseen kiinnitykset on tehtävä yhä pidemmälle.

Toisaalta hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Poikkeama kulutusarviosta voi tulla kalliiksi

Poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi.

Sähkömarkkinoilla tapahtuu tällä hetkellä isoja muutoksia. Yksi sellainen on siirtyminen toukokuussa 2023 varttitunnin tarkkuuteen tasehallinnassa nykyisen tunnin sijaan. Muutoksia aiheuttaa myös niin sanottu ACER-malli, sillä se nostaa merkittävästi ennalta sovitusta energiankulutusarviosta tapahtuvien poikkeamien kustannuksia. Nykyisinkin sähkönmyyntihintoihin sisältyy niin sanottu tasevirhemaksu, jos kulutus on arviota pienempää tai suurempaa. Maksu on ollut kuitenkin suhteellisen pieni suhteessa kokonaislaskuun.

ACER-mallin mukaan poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi. Sen myötä sähkön myyjille tulee tarve vyöryttää kulu edelleen asiakkaalle. Ja kun samaan aikaan tasehallinta muutetaan 15 minuuttiin, näitä poikkeamia tapahtuu useammin. Yhdessä muutokset voivat tuoda sähkölaskuun jopa 10–30 prosentin korotuksen.

Muutokset avaavat paljon uusia mahdollisuuksia

Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Onneksi lisäkulut voidaan välttää parantamalla kiinteistöjen energianhallintaa. Entistä tehokkaamman ohjauksen tarvetta lisää sekin, että tasehallinnan ohella myös sähkön SPOT-hinnat määritellään ehkä jatkossa 15 minuutin jaksoissa nykyisen tunnin sijaan. Se lisää riskiä, että yksittäiset tehopiikit koituvat kalliiksi.

Energiaviraston johdolla valmistellaan parhaillaan sähkön verkkopalvelumaksujen harmonisointia. Yhtenä osa-alueena pohdinnassa on tehoperusteisen hinnoittelun yhdenmukaistaminen. Tehomaksun kasvaessa perusmaksun pitäisi vastaavasti laskea.

Energiamarkkinoilla on selkeä suunta siirtää kustannuksia niiden aiheuttajille. Kiinteistönomistaja voi kääntää kehityksen omaksi edukseen, jos yksittäisten kiinteistöjen ja koko kiinteistösalkun energian käytön ohjaus on huippuluokkaa. Tehokkaan tasehallinnan ohella myös kulutusjoustoon osallistuminen tuo mahdollisuuden synnyttää uutta positiivista kassavirtaa.

Kiinteistöjen energiaohjauksen parantaminen ja entistä vahvempi rooli energiamarkkinoilla ovat merkittäviä asioita myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?