Hyppää sisältöön
Revit lisää suunnittelun joustavuutta

Revit lisää suunnittelun joustavuutta

21.9.2020 – Granlund on ottanut käyttöön uutta asiakkaitaan hyödyttävää teknologiaa. Revit-ohjelmistossa jo mallinnettuja suunnitelmia on helppo täydentää ja eri osapuolet pysyvät ajan tasalla toistensa tekemisistä.

Aihepiiri
Innovaatiot
Jaa

Vaasan keskussairaalan yhteyteen alettiin rakentaa vuonna 2017 valtavaa, H:ksi ristittyä uudisrakennusta. Rakennukseen tulee 37 000 neliötä ja 11 kerrosta.

Granlund Pohjanmaa Oy on mukana suunnittelemassa rakennuksen taloteknisiä järjestelmiä. Se käyttää kohteessa MagiCad for Revit -suunnitteluohjelmistoa.

Toimitusjohtaja Pekka Pajuniemi kertoo, että kohteessa haluttiin käyttää uutta ohjelmistoa, jolla mallinnetaan tarkasti tarkasti koko rakennus. Samalla jo mallinnettuja asioita on kuitenkin hyvin joustavaa muuttaa ja täydentää.

”Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä. Asioita on helppo visualisoida. Lisäksi Revit palvelee mainiosti kohteen ylläpitoa.”

Myös kohteen tilaaja, Vaasan sairaanhoitopiiri, kannusti käyttämään ohjelmistoa, johon voidaan tehdä varmasti muutoksia myös vaikka kymmenen vuoden kuluttua. Sairaalan tiloja joudutaan muuntelemaan tulevaisuudessakin uusien käyttötarpeiden mukaan.

”Suomessa Revit ei ole vielä talotekniikan mallintamisessa kovin tunnettu. Maailmalla se on saavuttanut jo vankan aseman”, Pajuniemi sanoo. 

Revitin avulla laaja joukko suunnittelijoita pysyy koko ajan perillä toistensa tekemisistä.

Kokonaisuus pysyy hallinnassa

LVI-projektipäällikkö Erkka Harju-Säntti toimii kohteessa LVI-mallinnusvastaavana ja lämmitysjärjestelmäsuunnittelijana. Hän kertoo, että talotekniikan ja sairaalatekniikan yhteensovittamisessa on paljon hyötyä siitä, että suunnitelmia on helppo täydentää.

Kohteessa saatiin vähän aikaa sitten valmiiksi esimerkiksi dialyysiosaston talotekniset suunnitelmat. Dialyysilaitteiden toimittaja selvisi kuitenkin vasta tämän jälkeen. Samalla kävi ilmi, että heidän laitteistonsa vaatikin uudenlaisia vesiputkien reittejä.

”Uusi reititys oli helppo tehdä Revitillä ja se tuli mallissa saman tien näkyviin myös esimerkiksi lämpö-, iv-sekä sähkösuunnittelijoille sekä arkkitehdille ja rakennesuunnittelijalle. He pystyivät tarkistamaan, pitääkö heidän muuttaa vastaavasti jotain omissa suunnitelmissaan. Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.”

Hän mainitsee esimerkkinä Revitin joustavuudesta myös tapauksen, jossa talotekniikkaa lisättiin vanhaan yhteystunneliin, missä kulki jo entuudestaan höyry- ja kaukolämpöputkia.

”Yhteystunneli laserkeilattiin ja syntynyt pistepilvimalli, joka paljasti vanhojen asennusten reitit. Sitten malli siirrettiin Revittiin. Sen avulla uudet asennukset saatiin sovitettua yhteen vanhojen kanssa. Ilman Revitiä tämä ei olisi onnistunut ilman tarkkoja katselmuksia ja mittauksia paikan päällä.” 

Ilman Revitiä edessä olisi ollut piirustusten kierrätyksiä ja monia keskusteluja.

Apua asennukseen ja ylläpitoon

Revit on mallinnuksessaan niin yksityiskohtainen, että se näyttää ja identifioi esimerkiksi yksittäiset venttiilit ja niiden virtaussuunnat.

”Tästä on apua niin asennusvaiheessa kuin ylläpidossakin, kun venttiilien sijainnit voidaan tarkasti jäljittää”, Pajuniemi huomauttaa.

”Teimme Revitissä myös hybridilämmitysjärjestelmän lämmönjakohuoneesta havainnemallin, jonka osia voi tarkastella erillään järjestelmäkokonaisuudesta. Asentajat ja ylläpidosta vastaavat näkevät, miten lämpöpumppujen, kaukolämmön ja jäähdytyksen järjestelmät on oikein rakennettu”, Harju-Säntti lisää.

Pekka Pajuniemi

Aluejohtaja, LVI
Granlund Pohjanmaa

Erkka Harju-Säntti

Projektipäällikkö
Granlund Pohjanmaa

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Mitä tietoa etsit?