Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.4.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi asetus vaatii ja mitä voit tehdä ennen H-hetkeä?

Rakennukset ja rakentaminen vastaavat noin 30 % Suomen ilmastovaikutuksista. Tähän mennessä sääntelyssä on keskitytty rakennusten energiankulutukseen, mutta hiilineutraaliustavoitteiden tiukentuessa ja energian muuttuessa vähähiilisemmäksi muiden elinkaaren vaiheiden painoarvo on korostunut. Tällä hetkellä uudisrakennuksen koko elinkaaren aikaisista ilmastovaikutuksista jo noin kolme neljännestä syntyy muista elinkaaren vaikutuksista kuin käytön energiankulutuksesta.
Eduskunta hyväksyi juuri ennen vuodenvaihdetta rakentamislain korjaussarjan ja sen osana päivitetyt rakennusten vähähiilisyyttä koskevat vaatimukset. Samassa yhteydessä hyväksyttiin myös asetus rakennuksen ilmastoselvityksestä ja rakennustuoteluettelosta. Työn alla on vielä hiilijalanjäljen vaatimustasot määräävä raja-arvoasetus, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.
Uudisrakennuksilta tullaan vaatimaan ilmastoselvitys vuodesta 2026 alkaen. Asetus koskee miltei kaikkia uudisrakennuksia lukuun ottamatta esimerkiksi pientaloja. Ilmastoselvityksessä raportoidaan rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki, kun taas energiatodistuksella raportoidaan rakennuksen energiankulutusta.
Ilmastoselvityksessä raportoidaan rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki.
Ilmastoselvityksessä raportoidaan rakennuksen koko elinkaaren hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki.
Mitä rakennuksia ilmastoselvitys koskee?
Ilmastoselvitystä oltiin alun perin vaatimassa laajasti erilaisilta rakennushankkeilta, mutta rakentamislain korjaussarjassa vaatimus rajattiin koskemaan vain uudisrakennuksia. Ilmastoselvitystä ei siis vaadita esimerkiksi laajennuksilta tai korjaushankkeilta vaan ainoastaan uudiskohteilta.
Ilmastoselvitys vaaditaan vuoden 2026 alusta alkaen uudisrakennuksilta.
Ilmastoselvitys koskee näitä uudisrakennuksia:
- Rivitalot
- Asuinkerrostalot
- Toimistorakennukset
- Terveyskeskukset, sairaalat ja hoitokodit
- Liikerakennukset
- Teatterit ja konserttitilat
- Elokuvateatterit, kirjastot, museot
- Majoitusrakennukset
- Opetusrakennukset ja päiväkodit
- Liikuntahallit
- Lämmitetyltä nettoalaltaan yli 1000 m2 suuruiset varastorakennukset, liikenteen rakennukset, uimahallit ja jäähallit

Ilmastoselvitys vaaditaan vuoden 2026 alusta alkaen uudisrakennuksilta.
Mitä ilmastoselvityksen toteuttamien vaatii?
Ilmastoselvitys pohjautuu rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaan. Menetelmä perustuu yhteiseurooppalaisiin EN 15978 ja 15804-standardeihin sekä Level(s)-menetelmään. Hiilijalanjäljen lisäksi arvioidaan hiilikädenjälki, joka kuvaa ilmastohyötyjä, joita ei syntyisi ilman hanketta.
Kuinka ilmastoselvitys eroaa organisaatiotason päästölaskennasta?
Ilmastoselvitykseen vaaditaan rakennuksen elinkaaren vähähiilisyyden arviointi, joka huomioi kaikki rakennushankkeeseen ja rakennuksen elinkaareen liittyvät ilmastovaikutukset riippumatta siitä, kuka ne aiheuttaa tai missä vaiheessa elinkaarta ne syntyvät. Tämä eroaa organisaatiotasolla käytetystä GHG Protocol -menetelmästä, jossa päästöt luokitellaan sen perusteella, ovatko ne organisaation omia suoria tai ostoenergiankulutuksen päästöjä, vai syntyvätkö ne arvoketjussa.
Ilmastoselvityksen laskentamenetelmä kattaa 50 vuoden elinkaaren.
Ilmastoselvityksen laskentamenetelmä kattaa 50 vuoden elinkaaren eikä organisaatiolaskennan tapaan keskity yhden vuoden aikana syntyviin päästöihin. Vähähiilisyyden arviointi toimii kuitenkin yhtenä keskeisenä lähtötietona organisaatiotason laskennassa rakennushankkeisiin liittyvien päästöjen osalta.
Hiilijalanjälkeä ohjaavat raja-arvot
Ilmastoselvityksellä pyritään ohjaamaan rakentamista niin, että rakennushankkeen hiilijalanjälki pysyy asetettujen raja-arvojen alapuolella. Raja-arvotyö on vielä kesken, ja tulee valmistumaan tämän vuoden loppuun mennessä.
Raja-arvojen täyttyminen todennetaan hankkeen loppukatselmuksen yhteydessä. Hiilijalanjäljen ratkaisevat päätökset tehdään kuitenkin hankkeen aikana, minkä vuoksi vaatimusten täyttyminen on syytä varmistaa läpi hankkeen suunnittelun ja toteutusprosessin.
Mistä tiedoista ilmastoselvitys koostuu?
Ilmastoselvityksen laadintaan ja vähähiilisyyden arviointiin tarvitaan karkeasti ottaen tiedot rakennusmateriaalien tai -tuotteiden määristä sekä näitä vastaavista päästöistä. Lisäksi tarvitaan tiedot käytön energiankulutuksesta, jotka saadaan energiaselvityksestä.
Määrätietojen kokoamiseksi vaaditaan yleensä kattavasti suunnitelmia eri suunnittelualoilta. Päästötiedot puolestaan löytyvät kansallisesta päästötietokannasta tai tuotteiden ympäristöselosteista (EPD).
Uuden asetuksen myötä rakennusluvan yhteydessä tulee laatia myös rakennustuoteluettelo, jolla raportoidaan rakennusosittain tiedot rakennustuotteiden määristä. Rakennustuoteluettelo voi toimia yhtenä lähtötietona ilmastoselvityksen laadinnassa. Se päivitetään käyttöönottovaiheessa.
Kuinka ilmastoselvitykseen voi varautua?
Ilmastoselvitysvaatimukset astuvat voimaan 2026 alusta alkaen, mikä merkitsee, että selvitys vaaditaan hankkeilta, jotka tulevat rakennuslupavaiheeseen ensi vuoden alusta lähtien.
Vuosi 2026 koittaa nopeasti ja monia rakennuslupavaiheeseen vuoden alussa tulevia kohteita valmistellaan jo nyt. Mikäli hankkeiden hiilijalanjäljen ohjausta ei ole vielä otettu osaksi omia prosesseja, kannattaa osaamisen hankkiminen ja suunnittelun prosessien kehittäminen käynnistää pian.
Tärkeintä on asettaa tavoitteet, selvittää merkittävimmät hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät ja varmistaa hankkeen suunnitteluun tarvittava osaaminen päästöjen ohjaamiseksi.
Artikkeli on julkaistu alun perin Tekniikka & Talouden kumppanisisältönä.
Lisää aiheesta
Haluatko kuulla lisää?

Tiia-Lotta Tuominen
Lue muita blogejamme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.