Hyppää sisältöön
Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

18.3.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.

Aihepiiri
Korjausrakentaminen, Suunnittelu, Uudisrakentaminen, Vastuullisuus
Jaa

Rakentamisella on valtava vaikutus ympäristöön – jopa 30 % maailman luontokadosta, eli luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä, johtuu rakentamisesta. Hiilijalanjälkilaskenta on jo vakiintunut käytäntö rakennushankkeissa, mutta rakentamisen kestävyyttä ei voida arvioida pelkästään hiilipäästöjen perusteella.

Luontokatoa aiheuttavat ilmastonmuutoksen lisäksi neljä muutakin tekijää: veden käyttö, saasteet, maankäyttö ja maankäytön muutokset sekä vieraslajit. Luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskenta tulisikin lisätä osaksi kestävän rakentamisen suunnittelua ja arviointia.

Rakentamisen vaikutukset eivät rajoitu työmaalle

Merkittävä osa luonnon moninaisuuteen vaikuttavista muutoksista tapahtuu jo ennen työmaan porttien avautumista. Raaka-aineiden hankinta maaperästä ja metsistä, materiaalien jalostusprosessi ja rakennusmateriaalien kuljetus vaikuttavat kaikki ekosysteemeihin eri tavoin.

Rakentamisen suurimmat vaikutukset luontoon tulevat raaka-aineiden hankinnasta, tuotannosta ja kuljetuksesta.

Luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia vaikutuksia onkin mitattava rakennuksen koko elinkaaren ajalta aina raaka-aineiden hankinnasta rakennuksen elinkaaren loppuun saakka. Niitä voidaan mitata täydentämällä LCA-elinkaariarvioita luonnon ja ekosysteemien monimuotoisuuden vähenemistä arvioivalla luontojalanjäljen mittarilla. PDF-mittari (Potentially Disappeared Fraction of Species) kertoo, kuinka suuri osuus maailman lajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon tietyn toiminnan tai ympäristönmuutoksen seurauksena.

Luontokadon vaikutuksia mitattiin pilottihankkeessa

Tutkimme yhdessä Skanskan kanssa kerrostalon rakentamisen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen LC-IMPACT-menetelmän avulla. Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa, kun rakennuksen vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen laskettiin.

Laskennan mukaan suurin yksittäinen tekijä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisessä tutkitun kerrostalon kohdalla on ilmastonmuutos (52 %) ja toiseksi merkittävin veden kulutus (45 %). Sen sijaan maankäytön ja saasteiden vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ovat vähäisemmät (3 %).

Ilmastonmuutoksen kautta syntyvien vaikutusten vuoksi tarkasteltavan rakennuksen rakentaminen vaikuttaa pääosin maaekosysteemeihin (2,10 nPDF*y). Lisäksi veden käytön myötä rakennus vaikuttaa myös makean veden ekosysteemiin (1,89 nPDF*y). Vaikutukset meriekosysteemeihin ovat vähäisempiä (0,03 nPDF*y).

Tarkasteltava rakennus on betonirunkoinen, joten betoni ja raudoitusteräs olivat vaikuttavimpia materiaaleja useimmissa luokissa. Maankäyttöön vaikuttavat eniten puumateriaalit, joita käytetään esimerkiksi sisäovissa.

PDF = Potentially Disappeared Fraction of Species

nPDF = Tulokset esitetään nano-PDF-yksiköinä, sillä PDF antaa yleensä hyvin pieniä arvoja: se kuvaa yhden rakennuksen vaikutusta globaaliin luontokatoon.

Kohti elinkaarenmittaista kestävyyden arviointia

Rakentaminen vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen koko elinkaaren ajan: rakennusmateriaalien valinnasta, hankkimisesta ja kuljettamisesta työmaavaiheeseen ja aina purkamiseen asti. Osana NSDC-hanketta tehty tutkimuksemme osoittaa, että luonnon monimuotoisuuden vaikutukset voidaan – ja tulee – ottaa osaksi rakentamisen kestävyyden arviointia.

Kun vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen lasketaan rakennuksen koko elinkaaren ajalta, voimme vertailla eri suunnitteluratkaisujen ja vaikkapa materiaalivalintojen vaikutuksia. Kestävässä rakentamisessa luonnon monimuotoisuus huomioidaan ja suunnittelupöydällä. Otetaan luontokadon vaikutusten mittaamisen osaksi kestävän rakentamisen työkalupakkia.

Haluatko kuulla lisää?

Emma Väliaho

Ympäristöasiantuntija
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Blogi

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.

Blogi

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?

12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…

Blogi

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen

05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Blogi

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta

03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…

Blogi

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…

Blogi

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?