Hyppää sisältöön
Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.3.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian myös tuotantoketjujen vastuullisuus.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Rakennushankkeessa vastuullisuus ei tapahdu sattumalta, vaan se on otettava ohjattavaksi asiaksi heti hankkeen alussa – olipa kyse sitten uudiskohteesta tai saneerauksesta. Mukaan vastuullisuuden suunnitteluun tarvitaan koko hankeryhmä, ja rakennusvaiheessa myös urakoitsijoiden ja muiden osapuolien on sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin. Ei auta, että yksi työryhmän jäsen laskee hiilijalanjäljen ja tallentaa sen projektipankkiin. Hiilijalanjäljen pienennysmahdollisuudet pitää etsiä yhdessä ja viedä ne toteutuksen tasolle.

Asetettuja tavoitteita – peruskorjauksen säästötavoitteita tai uudisrakentamisen uusia tavoitteita – tulee seurata ja dokumentoida koko hankkeen ajan. Rakennuksen valmistumisen jälkeen on todennettava, miten hyvin tavoitteet saavutettiin. Esimerkiksi kohteen energiankulutus voidaan lukea energiamittarista, mutta laadullisesti mittaviakaan tavoitteita ei kannata säikähtää. Laadullisesti arvioitavia tavoitteita voivat olla esimerkiksi huollettavuuden tai purettavuuden huomioiminen. Apuna voi käyttää erilaisia tarkastuslistoja.

Vastuullisuuden ohjaus rakennushankkeessa koostuu monenlaisista eri osa-alueista. Jos halutaan vaikuttavuutta, on osa-alueet huomioitava kattavasti. Yhden ihmeen tekeminen ei kuitenkaan tänä päivänä riitä.

Ilmastonmuutokseen varautuminen keskiössä

Vastuullisen rakentamisen ytimessä ovat viimeiset parikymmentä vuotta olleet energiatehokkuus ja sisäolosuhteiden hallinta. Nykyään niiden lisäksi on huomioitava esimerkiksi tuotesidonnaiset päästöt ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä EU-taksonomian vaatimukset.

Arviot siitä, millaiseen ilmastonmuutokseen pyritään sopeutumaan, ovat tarkentuneet. Jokaisessa vastuullisessa hankkeessa tulisi tunnistaa rakennukselle tyypilliset riskit ja tehdä ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelma eli miettiä, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella tulee rakennukseen sen elinkaarella olemaan. Ilmastonmuutokseen varautuminen on keskiössä rakennusten elinkaaren hallinnassa.

Suomessa suurimmat ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat haasteet liittyvät lämpötilaan, sateisuuteen ja mahdollisesti tulviin. Kaikki riskit on hyvä käydä läpi ja laatia varautumissuunnitelma. Se on rakennushankkeessa järkevää, ja sitä vaaditaan myös EU-taksonomiassa.

Myös kiertotalouden ekosysteemi kehittyy, ja tulevaisuudessa on huomattavasti nykyistä helpompaa käyttää kierrätettyjä ja uudelleenkäytettäviä rakennusmateriaaleja. Tämä vähentää rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Huomio sosiaaliseen vastuuseen

Tulevaisuudessa biodiversiteetti ja erityisesti luontokato ovat asioita, joihin myös rakennushankkeiden on pystyttävä vastaamaan – miten menetettyä luontoa ja elinympäristöjä kompensoidaan uudelle alueelle rakennettaessa?

Huomiota tullaan enenevässä määrin kiinnittämään myös hankkeiden sosiaaliseen vastuuseen ja toimitusketjujen vastuuseen: Mistä rakennusmateriaalit tulevat? Miten hyvin tuotantopaikalla on huomioitu ympäristö, työntekijät ja paikallisyhteisö? Maksetaanko työstä oikea palkka ja mahdollistetaan yhteisölle hyvä elämä tuhoamatta esimerkiksi heidän pohjavesiään ja luonnonvarojaan? Valmistautuminen uusiin vaatimuksiin kannattaa aloittaa ajoissa. Edelläkävijät ovat jo huomioineet näitä hankkeissaan.

Tällä hetkellä rakennushankkeen vastuullisuuden hallinta saattaa tuntua hyvin haastavalta, mutta asiassa harjaannutaan koko ajan ja avuksi kehitetään myös uusia työkaluja. Vastuullisuus on otettava vakavasti ja ohjattavaksi asiaksi hankkeissa. Se on kaikkien alan toimijoiden yhteinen asia.

Blogin kirjoittaja Ulla Nykter on toiminut Granlundilla vastuullisuusasiantuntijana useiden vuosien ajan. Lue myös Ullan blogi EU-taksonomian vaikutuksista rakennushankkeisiin.

Lisätietoa

Tytti Bruce-Hyrkäs

Vastuullisuusliiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Kuinka vastuullisuus näkyy rakennushankkeissa?

Selvitämme Granlundilla vastuullisen rakentamisen nykytilaa, lähitulevaisuutta, trendejä ja haasteita. Jos toimit rakennushankkeissa, osallistu markkinatutkimukseemme ja olet mukana tuottamassa alalle tärkeää uutta tietoa.

Lue muita blogejamme

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…

Blogi

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?