Hyppää sisältöön
Rakennus kuntoremonttiin?

Rakennus kuntoremonttiin?

14.4.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen, Tuottavuus
Jaa

Polvea jomottaa ja selkää kolottaa, peilikuva on kulahtanut ja valahtanut, paikoin jopa pullahtanut. Terveydenhoitaja ja lääkäri ottavat leppoisan vastaanoton päätteeksi puheeksi inhottavia asioita. Elintapoja kannattaisi vähintään kriittisesti pohtia, mieluiten myös muuttaa niitä. Saatetaanpa mainita diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja kuntoremontti. Monelle keski-ikäiselle aivan tuttu tapahtumakulku.

Sohvan pohjalle tiedoksi: samassa jamassa on muitakin keski-ikäisiä. Tästä aivan läheltäkin löytyy varmasti useita. Seuraavaksi peruskorjausiässä ovat 1960–1980-lukujen rakennukset. Jos rakennukset kävisivät terveyshuollossa, olisi monelle esitetty hyvinvointiin ja elämäntapoihin liittyviä kiperiä kysymyksiä. Kerääntynyt korjausvelka otettaisiin puheeksi, ja monta taloa olisi passitettu siltä istumalta tutkimuksiin ja urheiluopistolle kuntoremonttiin. Joitakin olisi varmasti valistettu, että ei se haava parane töpöttelemällä meikkivoidetta ja puuteria päälle.

Jos rakennukset kävisivät terveyshuollossa, olisi monelle esitetty hyvinvointiin ja elämäntapoihin liittyviä kiperiä kysymyksiä.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan rakennuskannassa on laiminlyötyjä korjauksia noin 30–50 miljardin euron edestä. Korjausvelkaa syntyy, kun kunnossapito laiminlyödään ja tehdään vain välttämättömiä korjauksia.

1960–1980-lukujen rakennukset kaipaavat pientä kuntoremonttia

Lähdetään siis kävelylle pohtimaan, vastaanotollahan patistettiin kartuttamaan päivittäisiä askelia ja lisäämään arkiliikuntaa.

Tuossapa ihan kopsakkakuntoinen pikku liiketalo, sehän valmistuikin juuri äsken joskus 1970-luvun lopussa. Räystäskouruhan se siellä on putoamaisillaan, ja on jäljistä päätellen jo varsin pitkään valuttanut vettä ulkoseinälle. Taitaa olla hankalaa päästä sateen jälkeen töihin, kun sisäänkäynnin eteen ihan rakennuksen viereen on tullut suuri vesilammikko. Kovin monta autoa ei ole parkkipaikalla: mahtaako siellä enää toimiakaan kuin se yksi aivan alusta asti ollut firma?

Viereisellä pihalla nähdään imuauto ja pari putkiliikkeen pakettiautoa. Mitähän siellä tapahtuu, harmi ettei ole mitään syytä mennä yhtään lähemmäs hammaslääkäriä kuin on ehdottoman pakko. Myöhemmin saadaan kuulla naapurilta, että hänen poikansa äskettäin avaamalla hammaslääkäriasemalla vessasta oli noussut sitä itseään ja viemärin runsaista antimista olivat saaneet jotkut muutkin tilat osansa. Viereinen kuntokeskuskin oli joutunut joksikin aikaa sulkemaan.

Rakennuksen säännölliset ja ennakoivat toimenpiteet kannattavat

Kotona on kahvin keittyessä hetki aikaa tuijotella sohvalta kattoon. Toistekin voisi lähteä kävelylle, sää oli kaunis ja ulkoiluhan piristi. Työterveydessä ei oltu ehkä varsinaisesti väärässä, vaikka siellä vähän mäkätettiinkin. Tässähän ei nuorruta. Alkaa tulla kaikenlaista kremppaa.

Sohvan uskomaton vetovoima on tuttu jokaiselle. Siellä on mukava loikoilla, mutta aika mukavaa on myös kyetä kampeutumaan omin voimin ylös ja touhuamaan nyt ja tulevaisuudessa. Triathlonkuntoon hankkiutuminen ei ole onneksi ainakaan vielä kaikille pakollista.

Rötköttääkö kohteesi vuodesta toiseen sohvanpohjalla odottamassa jonkin vakavamman, ikävämmän ja kalliimman kehittymistä?

Sohvalle päätyy helposti, mutta itse voi päättää, kauanko siellä makaa. Miten on, rakennuksen omistaja: rötköttääkö kohteesi vuodesta toiseen sohvanpohjalla odottamassa jonkin vakavamman, ikävämmän ja kalliimman kehittymistä, vai onko odotettavissa säännöllisiä ja ennakoivia toimenpiteitä, jotka kantavat vielä vuosikymmenien päähän?

Teksti: Päivi Mäkinen

Kirjoittaja on keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija, jolla on erittäin vetovoimainen sohva ja kuntosalin jäsenyys.

Haluatko kuulla lisää?

Päivi Mäkinen

Rakennustekniikan asiantuntija
Granlund Oulu, Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?