Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista
11.6.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.
Vielä muutama vuosi sitten Ruotsi kahmi itselleen datakeskusinvestointeja moninkertaisesti Suomeen verrattuna. Nyt myös Suomessa datakeskuksia perustetaan ennätysmäiseen tahtiin. Globaalien teknologiajättien ohella investointeja tekevät muutkin yritykset, jotka rakentavat datakeskuksia omaan käyttöönsä tai vuokraavat konesalitilaa muille. Aktiviteetin kova kasvu näkyy selvästi myös meillä Granlundin datakeskus-liiketoiminnassa.
Suomi ja Ruotsi voivat lyödä pöytään monta valttikorttia, jotka tekevät meistä maailman parhaat maat perustaa datakeskus.
Euroopan halvin sähkö
Energiateollisuus ry:n tilastojen mukaan Suomessa ja Ruotsissa oli vuonna 2023 Euroopan halvin sähkö. Suomessa sähkön tukkuhinta oli keskimäärin 56,47 euroa megawattitunnilta ja Tukholman alueella 51,70 euroa.
Hintaero Keski-Eurooppaan on huomattava. Saksassa sähkö maksoi 95,18 euroa ja datakeskuksia runsaasti houkutelleessa Irlannissa peräti 131,62 euroa.
Vuonna 2022 Suomessa uusiutuvan energianlähteiden osuus oli 42 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta.
Sähkön hinta on nyt Suomessa entistä kilpailukykyisempi datakeskuksille, sillä kaksi vuotta sitten sähkövero laskettiin EU:n minimitasolle myös pienempien datakeskusten kohdalla. Edellytyksenä on, että niiden hukkalämpöä pystytään hyödyntämään riittävästi tai että datakeskus on muuten erittäin energiatehokas. Veronalennus on yrityksille merkittävä, sillä datakeskuksen sähkölasku voi olla vuodessa kymmenen miljoonaa euroa tai enemmänkin.
Päästötöntä sähköä riittää
Datakeskusten asiakkaiden vaatimukset päästöttömästä energiasta ovat kasvaneet jatkuvasti. Sitä Suomessa ja Ruotsissa on tarjolla. Esimerkiksi Suomessa vuonna 2022 uusiutuvien energianlähteiden osuus oli 42 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Sähköä tuotetaan hiilidioksidivapaasti mm. vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.
Myös sähkön toimitusvarmuus on meillä maailman huippuluokkaa. Fingridin mukaan sähkön siirtovarmuus oli Suomessa 99,99993 prosenttia vuonna 2022. Keski-Euroopassa sähkön siirtoverkot ovat tukossa. Suomessa sähkön huoltovarmuutta parantavat entisestään meneillään olevat miljardien investoinnit siirtokapasiteettiin.
Suomessa on maailman kehittynein kaukolämpöverkosto, johon konesaleissa syntyvä hukkalämpö voidaan siirtää kustannustehokkaasti.
Hukkalämpö tehokkaasti hyötykäyttöön
Teoriassa kaikki konesaleissa muodostettu lämpö voidaan hyödyntää uudelleen. Suomessa on maailman kehittynein kaukolämpöverkosto, johon konesaleissa syntyvä hukkalämpö voidaan siirtää kustannustehokkaasti. Aiemmin moni konesali päästi hukkaenergiansa ilmaan tai mereen. Nyt yhä useamman datakeskuksen synnyttämä hukkalämpö otetaan talteen ja ohjataan kaukolämpöverkkoon. Euroopan suurimman supertietokone LUMIn hukkalämmöllä tuotetaan 20 prosenttia Kajaanin vuotuisesta kaukolämpötarpeesta. Microsoft suunnittelee pääkaupunkiseudulle datakeskuksia, joiden hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon seudun kaukolämmön tarpeesta.
Vakaa ja turvallinen toimintaympäristö
Iso datakeskus on usean vuosikymmenen päähän ulottuva investointi. Siksi yritykset arvostavat vakaata ja turvallista toimintaympäristöä, jossa poliittinen päätöksenteko on ennakoitavaa pitkälle tulevaisuuteen.
On ilahduttavaa, että Suomessa valtio ja kunnat toivottavat uudet datakeskukset tervetulleiksi. Tämä näkyy esimerkiksi kaavoituksessa ja lupaprosesseissa, jotka etenevät sujuvasti verrattuna moneen muuhun kilpailijamaahan.
Datakeskushankkeilla on myös positiivisia työllisyysvaikutuksia. Hankkeet luovat ympärilleen työpaikkoja, kasvua ja sekä verotuloja tuovan ekosysteemin. Lisäksi saadaan vielä kierrätetyllä hiilivapaalla energialla tuotettua kaukolämpöä.
Microsoftin uusien hankkeiden myötä rakentuva ekosysteemi voi synnyttää lähivuosina Suomeen yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.
Vakaaseen toimintaympäristöön kuuluu myös hyvin toimiva infrastruktuuri. Suomesta ja Ruotsista löytyvät hyvät tietoliikenneyhteydet maan sisällä ja muihin maihin. Yhteydet Euroopan tärkeimpiin tietoliikennekeskittymiin ovat täältä erinomaiset.
Myös seismologisesti Suomi ja Ruotsi ovat vakaita. Maanjäristykset eivät uhkaa datakeskusten herkkiä järjestelmiä.
Tarjolla koulutettua työvoimaa
Datakeskukset voivat luottaa siihen, että Suomesta ja Ruotsista löytyy koulutettua ja luotettavaa työvoimaa. Tietotekniikan osaaminen on meillä perinteisesti korkeatasoista. Osaavan työvoiman saantia parantaa entisestään se, että ammattikorkeakoulut ovat perustaneet datakeskusten ammatteihin keskittyviä opintokokonaisuuksia.
Mitä enemmän datakeskuksia perustetaan, sitä suuremmaksi alan osaamiskeskittymä muodostuu. Tutkimuslaitos IDC:n arvioi, että Microsoftin uusien hankkeiden myötä rakentuva ekosysteemi voi synnyttää lähivuosina Suomeen yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.
Jari Innanen vetää Granlundin datakeskus-liiketoimintaa, joka on Pohjoismaiden suurin datakeskusten suunnitteluun ja konsultointiin erikoistunut organisaatio. Palvelut kattavat hankkeen kaikki vaiheet datakeskusten sijaintipaikan valinnasta niiden käyttöönottoon. Granlundin konesaliprojekteissa työskentelee runsaat 80 huippuasiantuntijaa.
Haluatko kuulla lisää?
Jari Innanen
Tutustu datakeskusreferensseihimme
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.