Hyppää sisältöön
Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä, sementtiä ja alumiinia.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Hiilirajamekanismi eli CBAM-asetus tulee täysimittaisesti voimaan vuoden 2026 alussa Euroopan unionissa. Sen tavoitteena on hiilivuodon eli päästöjen siirtymisen ehkäiseminen tiukan ilmastopolitiikan maista löyhemmän sääntelyn maihin. Lisäksi se edistää ympäristötavoitteita ja kilpailua.

Hiilirajamekanismi (CBAM eli Carbon Border Adjustment Mechanism) vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä, sementtiä ja alumiinia. Näitä yrityksiä ovat esimerkiksi tukkukauppiaat ja rakennusliikkeet.

Tavoitteena on hiilivuodon eli päästöjen siirtymisen ehkäiseminen tiukan ilmastopolitiikan maista löyhemmän sääntelyn maihin.

CBAM-asetus velvoittaa maahantuontia harjoittavat yritykset selvittämään ja raportoimaan asetuksen alaisten tuotteiden päästöt hankintaketjustaan. Niiden on myös hankittava siirtymävaiheen päätyttyä CBAM-todistuksia näiden päästöjen mukaisesti.

Jotta yritys voi parhaiten hyödyntää CBAMin mahdollisuudet ja säilyttää kilpailukykynsä, sen kannattaa valmistautua muutokseen huolellisesti. Siirtymäaika antaa mahdollisuudet opiskella oman yritystoiminnan kannalta olennaiset asiat ja tehdä tarvittavat muutokset.

Päästöjen raportointivelvollisuus on jo alkanut

Siirtymäkausi alkoi lokakuussa 2023 ja päättyy vuoden 2026 alussa. Siirtymäkaudella yritykset raportoivat CBAM-tuotteiden tuonnin ja hiilidioksidipäästöt neljännesvuosittain.

Kun yritys on saanut raportointinsa kuntoon, kannattaa seuraavaksi selvittää, mitä tapahtuu siirtymäajan jälkeen. Yritysten haasteita ovat esimerkiksi kustannusten nousu, hallinnollinen taakka, toimitusketjujen monimutkaisuus ja datan hallinta.

Hiilirajamekanismin operationaalinen vaihe alkaa 1. tammikuuta 2026. Siitä alkaen CBAM- tuotteita EU:hun tuovat yritykset joutuvat ostamaan CBAM-todistuksia. Niiden määrä perustuu tuotteiden valmistuksen aikana syntyneisiin hiilidioksidipäästöihin. Hinnat vastaavat EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) mukaisia hiilidioksidipäästöjen kustannuksia. Lisäksi CBAMin alaisten tuotteiden tuonnista tulee luvanvaraista.

Tuontitavaran hinnat nousevat varmasti ja se voi yllättää yrityksen, joka ei ole valmistautunut muutoksiin ajoissa.

Päästökaupan seuraaminen auttaa valmistautumaan

Etenkin kustannusvaikutukset ovat suuri kysymysmerkki. Tuontitavaran hinnat nousevat varmasti ja se voi yllättää yrityksen, joka ei ole valmistautunut muutoksiin ajoissa. Hintamuutoksiin valmistautuminen kannattaa aloittaa siitäkin huolimatta, vaikka ei tietäisi tarkkoja hankintamääriä parin vuoden päähän.

Koska CBAM-todistusten hinta määräytyy ETS-päästökaupan mukaan, yritys voi seurata päästökaupan hintakehitystä ja peilata sitä omiin hankintoihinsa. Siten yritys voi saada käsitystä muutoksen tulevista kustannusvaikutuksista.

Koska CBAM-todistusten hinta määräytyy ETS-päästökaupan mukaan, yritys voi seurata päästökaupan hintakehitystä ja peilata sitä omiin hankintoihinsa.

Odotettavissa on jo, että puhtaiden ja harmaiden tuotteiden välinen hintaero tasapainottuu, sillä hiilen hinta tulee jatkossa näkymään tuotteiden hinnassa. Tähän asti puhtaammat tuotteet ovat olleet usein kalliimpia kuin harmaat tuotteet. Tulevaisuudessakin puhdas tuote voi olla kalliimpi, mutta ei enää niin paljon kuin aiemmin.

Yritysten on hyvä muistaa, että toimintaympäristön muutos tarjoaa mahdollisuuksia edelläkävijyyteen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Vastuulliset yritykset, jotka ottavat aktiivisen roolin kestävämpään suuntaan kulkevassa markkinassa, selviävät muutoksesta paremmin kuin ne, jotka nyt työntävät päänsä pensaaseen.

EPD-selosteet ja Modulaarinen EPD-työkalu

EPD-seloste on riippumattomasti tuotettu ja kolmannen osapuolen verifioima dokumentti, joka kertoo rakennustuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Laadimme EPD-selosteita tai toimimme niiden verifioijana.

Granlundin Modulaarinen EPD-työkalu tuottaa luotettavasti tuote- ja tuoteskaalakohtaiset ympäristöselosteet (EPD) automaattisesti asiakkaan järjestelmistä. 

Haluatko kuulla lisää?

Anni Viitala

Ryhmäpäällikkö, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Jere Peltomäki

Projektipäällikkö, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?