Hyppää sisältöön
Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä, sementtiä ja alumiinia.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Hiilirajamekanismi eli CBAM-asetus tulee täysimittaisesti voimaan vuoden 2026 alussa Euroopan unionissa. Sen tavoitteena on hiilivuodon eli päästöjen siirtymisen ehkäiseminen tiukan ilmastopolitiikan maista löyhemmän sääntelyn maihin. Lisäksi se edistää ympäristötavoitteita ja kilpailua.

Hiilirajamekanismi (CBAM eli Carbon Border Adjustment Mechanism) vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä, sementtiä ja alumiinia. Näitä yrityksiä ovat esimerkiksi tukkukauppiaat ja rakennusliikkeet.

Tavoitteena on hiilivuodon eli päästöjen siirtymisen ehkäiseminen tiukan ilmastopolitiikan maista löyhemmän sääntelyn maihin.

CBAM-asetus velvoittaa maahantuontia harjoittavat yritykset selvittämään ja raportoimaan asetuksen alaisten tuotteiden päästöt hankintaketjustaan. Niiden on myös hankittava siirtymävaiheen päätyttyä CBAM-todistuksia näiden päästöjen mukaisesti.

Jotta yritys voi parhaiten hyödyntää CBAMin mahdollisuudet ja säilyttää kilpailukykynsä, sen kannattaa valmistautua muutokseen huolellisesti. Siirtymäaika antaa mahdollisuudet opiskella oman yritystoiminnan kannalta olennaiset asiat ja tehdä tarvittavat muutokset.

Päästöjen raportointivelvollisuus on jo alkanut

Siirtymäkausi alkoi lokakuussa 2023 ja päättyy vuoden 2026 alussa. Siirtymäkaudella yritykset raportoivat CBAM-tuotteiden tuonnin ja hiilidioksidipäästöt neljännesvuosittain.

Kun yritys on saanut raportointinsa kuntoon, kannattaa seuraavaksi selvittää, mitä tapahtuu siirtymäajan jälkeen. Yritysten haasteita ovat esimerkiksi kustannusten nousu, hallinnollinen taakka, toimitusketjujen monimutkaisuus ja datan hallinta.

Hiilirajamekanismin operationaalinen vaihe alkaa 1. tammikuuta 2026. Siitä alkaen CBAM- tuotteita EU:hun tuovat yritykset joutuvat ostamaan CBAM-todistuksia. Niiden määrä perustuu tuotteiden valmistuksen aikana syntyneisiin hiilidioksidipäästöihin. Hinnat vastaavat EU:n päästökauppajärjestelmän (EU ETS) mukaisia hiilidioksidipäästöjen kustannuksia. Lisäksi CBAMin alaisten tuotteiden tuonnista tulee luvanvaraista.

Tuontitavaran hinnat nousevat varmasti ja se voi yllättää yrityksen, joka ei ole valmistautunut muutoksiin ajoissa.

Päästökaupan seuraaminen auttaa valmistautumaan

Etenkin kustannusvaikutukset ovat suuri kysymysmerkki. Tuontitavaran hinnat nousevat varmasti ja se voi yllättää yrityksen, joka ei ole valmistautunut muutoksiin ajoissa. Hintamuutoksiin valmistautuminen kannattaa aloittaa siitäkin huolimatta, vaikka ei tietäisi tarkkoja hankintamääriä parin vuoden päähän.

Koska CBAM-todistusten hinta määräytyy ETS-päästökaupan mukaan, yritys voi seurata päästökaupan hintakehitystä ja peilata sitä omiin hankintoihinsa. Siten yritys voi saada käsitystä muutoksen tulevista kustannusvaikutuksista.

Koska CBAM-todistusten hinta määräytyy ETS-päästökaupan mukaan, yritys voi seurata päästökaupan hintakehitystä ja peilata sitä omiin hankintoihinsa.

Odotettavissa on jo, että puhtaiden ja harmaiden tuotteiden välinen hintaero tasapainottuu, sillä hiilen hinta tulee jatkossa näkymään tuotteiden hinnassa. Tähän asti puhtaammat tuotteet ovat olleet usein kalliimpia kuin harmaat tuotteet. Tulevaisuudessakin puhdas tuote voi olla kalliimpi, mutta ei enää niin paljon kuin aiemmin.

Yritysten on hyvä muistaa, että toimintaympäristön muutos tarjoaa mahdollisuuksia edelläkävijyyteen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Vastuulliset yritykset, jotka ottavat aktiivisen roolin kestävämpään suuntaan kulkevassa markkinassa, selviävät muutoksesta paremmin kuin ne, jotka nyt työntävät päänsä pensaaseen.

Haluatko kuulla lisää?

Anni Viitala

Ryhmäpäällikkö, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Jere Peltomäki

Projektipäällikkö, kestävä rakentaminen
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Blogi

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.

Blogi

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?

12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…

Blogi

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen

05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Blogi

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta

03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…

Blogi

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…

Blogi

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?