Hyppää sisältöön
Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?

12.3.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja vastuullisuustavoitteita. Miten rakennuttaja varmistaa, että kohde luovutetaan kaikkien nykyvaatimusten mukaisena?

Aihepiiri
Korjausrakentaminen
Jaa

Vankilahankkeiden rakennuttaminen kehittyy yhteiskunnan mukana. Lähtökohtana on, että jokainen vankilakohde on mietittävä omana projektinaan. Erilaisia tiloja, käyttäjiä, toimintoja ja tekniikkaa on paljon, joten jopa saman kiinteistön eri rakennusosien kohdalla on mietittävä erikseen, miten hanke on järkevä ja mahdollista toteuttaa.

Virheisiin ei ole varaa, koska kun vankilarakennus luovutetaan käyttöön, puutteita ei mennä enää paikan päälle korjailemaan. Toimivaan lopputulokseen päästään kerralla, kun kaikki suunnitellaan tarkkaan ennakkoon ja tehdään oikeaan aikaan. Lisäksi tekemistä pitää valvoa, tarkastaa ja testata järjestelmällisesti.

Miten vankilahankkeiden rakennuttaminen on muuttunut?

Erityisasiantuntijat. Viime vuosikymmenen aikana vankilahankkeissa on alettu hyödyntää monia erityisasiantuntijoita. Mukana on muun muassa turvallisuuskoordinaattori, sisäilmakorjausten asiantuntija, puhtaudenhallintakoordinaattori, kosteudenhallintakoordinaattori sekä hiilijalanjälkikonsultti. Rakennuttajan tehtävänä on saada kaikki eri asiantuntijat puhaltamaan yhteen hiileen.

Digi & data. Nykyaikaisia vankilarakennuksia voi verrata teknisiltä vaatimuksiltaan sairaaloihin. Vaikka liikkuminen on vankiloissa rajoitettua, datan liikkumista voidaan aina parantaa. Digitaalisuus luo turvaa, eikä kaikkia ympäristöjä tarvitse enää vahtia ihmissilmin. Tekniikka seuraa, kuka liikkuu ja missä tiloissa.

Peruskorjauksissa on pystyttävä parantamaan tilankäytön tehokkuutta.

Tilantarve. Vaikka vankien määrä on Suomessa kasvussa, uusia vankiloita rakennetaan harvoin. Peruskorjauksissa on pystyttävä parantamaan tilankäytön tehokkuutta. Se mahdollistaa esimerkiksi sellien asumismukavuuden parantamisen omilla WC- ja suihkutiloilla. Korjausrakentaminen voi tarjota myös hyötyjä, kuten vähentää rakentamisen päästöjä ja säästää vanhaa arvokasta rakennuskantaa.

Suojeluarvot. Moni vanha vankila on kulttuurihistoriallisesti arvokas suojeltu rakennus. Olemme tottuneet tekemään peruskorjauksissa saumatonta yhteistyötä Museoviraston asiantuntijoiden kanssa. On kaikkien yhteinen etu pitää arvorakennukset kunnossa ja käytössä, vaikka tekniikka kehittyy.

Rakentamisen vaiheistus. Vankilat toimivat 24/7, mutta väistötiloja on vaikea löytää. Siksi hankkeissa tarvitaan turvallisia tilapäisratkaisuja, tarkkaa logistiikkasuunnittelua ja rakentamisen vaiheistamista. Rakentamisen aikana on varmistettava niin digitaalisen turvallisuustekniikan toiminta kuin liikenneratkaisut vankila- ja kaupunkiympäristössä. Sijaitseehan vankiloita aivan kaupunkikeskustoissa.

Kestävyys. Rakenteellisten ja turvateknisten tavoitteiden rinnalla vankilahankkeissa huomioidaan nykyään monenlaisia kestävyys- ja vastuullisuustavoitteita. Vastuullisena rakennuttajana olemme tottuneet edistämään esimerkiksi tilaajan kiertotaloustavoitteita. Rakennusosien uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat mukana monissa vankilahankkeissa.

Eettisyys. Vankien inhimillinen ja eettinen kohtelu on aina ollut osa suomalaisen Rikosseuraamuslaitoksen (RISE) toimintaa. Elämänlaatuun liittyviä asioita pohditaan tilaajan ja henkilökunnan kanssa tarkkaan jo hankesuunnittelu- ja tarveselvitysvaiheessa. Nykyvankilat mahdollistavat esimerkiksi monenlaisen kuntoutus- ja terapiatoiminnan sekä elämäntaitojen opettelun tulevaisuutta varten.

Turvaselvityksiin kuluva aika huomioidaan vankilahankkeen aikataulutuksessa ja kustannusarviossa.

Turvaluokittelu. Vankilahankkeissa on eduksi, että olemme mukana erilaisissa turvaluokitelluissa kohteissa julkisella ja yksityisellä puolella. Suunnittelijat, rakennuttajat ja valvojat tuntevat meillä pelin hengen, mikä helpottaa perehdyttämistä. Turvaselvityksiin kuluva aika huomioidaan vankilahankkeen aikataulutuksessa ja kustannusarviossa.

Vaikka vankilahankkeissa on yhä enemmän tekijöitä, vaatimuksia ja tavoitteita, rakennuttajana meillä on yksi kirkas tavoite: hankkeen johtaminen hyvässä hengessä eteenpäin. Kun mitään ei lasketa läpi sormien, lopputulos on toimiva ja turvallinen henkilökunnalle, vankilan asukkaille ja rakentamisen aikana kaikille projektiin osallistuville.

Haluatko kuulla lisää?

Tapani Muttonen

Liiketoimintajohtaja, rakennuttaminen ja valvonta
Granlund Oy

Riitta Tulokas

Ryhmäpäällikkö, korjausrakentaminen
Granlund Oy

Matti Tamminen

Projektipäällikkö
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?

31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…

Blogi

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Blogi

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.

Blogi

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?

12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…

Blogi

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen

05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Blogi

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta

03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…

Blogi

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan

04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…

Blogi

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla

29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.

Blogi

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle

28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…

Blogi

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?