Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?
30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita varten.

Toteutimme keväällä 2023 markkinatutkimuksen rakennusalan ympäristövastuullisuudesta. Kysyimme alan toimijoilta, missä vaiheessa rakennushankkeissa tehdään hiilijalanjälkilaskentaa. Vastauksista kävi ilmi, että laskenta keskittyy hankkeen alkuun, hankesuunnitteluvaiheeseen.
Hiililaskentoja tehdään huomattavasti harvemmin suunnittelun edetessä, toteutussuunnittelun aikana, työmaavaiheessa ja käyttöönotossa. Mitä etuja saavutettaisiin toistamalla laskenta useammin hankkeen aikana?
Yksi hiilijalanjälkilaskenta ei riitä
On sinänsä positiivista, että hiililaskentaa tehdään juuri hankkeen alussa. Silloin laskennalla voidaan tunnistaa suurimmat päästövähennysmahdollisuudet. Hyödyt kuitenkin vesittyvät, jos hiilijalanjälkilaskentaa ei päivitetä hankkeen edetessä. Hiilijalanjälkilaskenta on hiilijalanjälkiohjauksen työkalu, ja siksi hiililaskennan pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa ja toimia suunnittelun tukena koko hankkeen läpi.
Hiilijalanjälkilaskenta on hiilijalanjälkiohjauksen työkalu, ja siksi hiililaskennan pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa ja toimia suunnittelun tukena koko hankkeen läpi.
Rakennusalalla onkin toistaiseksi ongelmallista, että hiilijalanjälkilaskenta mielletään kertaluontoiseksi tehtäväksi. Laskentaa ei vielä nähdä kierros kierrokselta kehittyvänä prosessina, vaikka suunnittelukin tarkentuu vähitellen vaihe vaiheelta. Hankkeissa olisikin nyt tärkeää havahtua siihen, miten suunnittelu- ja työmaaratkaisuilla voidaan vaikuttaa hiilijalanjälkeen.
Pian asiaan on pakko kiinnittää huomiota. Uusi rakentamislaki vaatii useilta rakennustyypeiltä ilmastoselvityksen eli käytännössä hiilijalanjälkilaskennan. Tulossa on myös hiilijalanjäljen raja-arvo-ohjaus, joka luo tarpeen arvioida hiilipäästöjä koko hankkeen ajan. Muutenhan rakennuslupavaiheessa saatetaan havahtua siihen, että hanke ylittää sallitut raja-arvot.
Missä eri vaiheissa hiiliohjausta tarvitaan?
Unelmatilanteessa hiilijalanjäljen laskenta aloitetaan jo tarveselvitysvaiheessa, kun pohditaan, missä esimerkiksi toimistorakennus voisi sijaita ja rakennetaanko uutta vai korjataan olemassa olevaa. Jos asiantuntijamme ovat mukana jo tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheessa, pystymme arvioimaan laskennalla eri toteutusvaihtoehtojen ilmastovaikutukset.
Hiiliohjausta tarvitaan kaikissa vaiheissa, joissa tehdään merkittäviä päätöksiä. Muuten käy niin, että asiat on ehditty lyödä lukkoon ja hiililaskelmat jäävät pelkäksi raportiksi pöytälaatikkoon. Jos hiilijalanjälki on yksi päätöksentekokriteereistä, hiililaskennan tuloksilla voidaan optimoida monia rakennuksen ominaisuuksia, kuten:
• runkoratkaisu
• energiajärjestelmä
• tilaohjelma
• optimaalinen muoto
• sijoittuminen tontilla.
Hiililaskentaa kannattaa jatkaa käyttöönottovaiheessa
Suosittelemme seuraamaan hiilijalanjälkeä myös työmaavaiheessa ja rakennuksen käyttöönotossa. Silloin hankinnoissa ja huollon ohjauksessa voidaan huomioida eri vastuullisuusnäkökulmat, kuten vähähiiliset materiaalivalinnat. Voimme tukea rakentamisvaihetta työmaan ympäristöohjauksella, jolloin huomiota kiinnitetään esimerkiksi työmaan energia- ja kiertotalousratkaisuihin.
Hiililaskennan tarve ei pääty rakennuksen valmistumiseen, vaan myös käyttöönotto on tärkeä piste. Hiililaskenta käyttöönottovaiheessa auttaa reflektoimaan hankkeen päästövaikutuksia ja keinoja, joilla päästövähennykset onnistuivat. Hankkeen opit ovat hankkeen eri osapuolille arvokasta dataa, jonka voi laittaa kiertoon ja hyödyntää tulevissa hankkeissa. Tulokset auttavat asettamaan seuraaville hankkeille riittävän kunnianhimoiset tavoitteet ja myös pääsemään niihin.
Hiililaskenta käyttöönottovaiheessa auttaa reflektoimaan hankkeen päästövaikutuksia ja keinoja, joilla päästövähennykset onnistuivat. Hankkeen opit ovat hankkeen eri osapuolille arvokasta dataa, jonka voi laittaa kiertoon ja hyödyntää tulevissa hankkeissa.
Hiililaskennalla voidaan ohjata jopa rakennuksen käyttöä. Ylläpitovaiheessa hiiliohjaus keskittyy energiankulutuksen hallintaan, mutta elinkaaripäästöihin vaikutetaan myös rakenteiden ja talotekniikan huollon optimoinnilla. Huoltotoimenpiteiden oikealla ajoituksella pidennetään rakennuksen käyttöikää. Käytön aikana tehdyillä valinnoilla voidaan myös tukea kiertotaloutta ja suosia materiaaleja, jotka sisältävät kierrätettyjä tai uudelleenkäytettäviä osia.
Entä hankkeiden ehkä hämmentävin kysymys, hiilikädenjälki? Autamme löytämään toimivia ratkaisuja myös rakennushankkeen hiilikädenjäljen laskemiseen ja kasvattamiseen. Ota yhteyttä, niin suunnittelemme, miten hiililaskenta kannattaa toteuttaa sinun rakennushankkeessasi!
Haluatko kuulla lisää?

Tiia-Lotta Tuominen
Vältä hiilijalanjälkilaskennan sudenkuopat!
1. Varmista, että hiilijalanjälkilaskennassa käytetään kansallista arviointimenetelmää
> Olemme olleet kehittämässä hiilijalanjäljen standardisoitua arviointi- ja laskentamenetelmää ihan alusta asti, joten jokainen laskenta toteutetaan pätevillä kriteereillä.
2. Kiinnitä huomiota laskijan kokemukseen ja referensseihin
> Uuden asian äärellä kannattaa luottaa kokeneeseen toimijaan. Asetamme laskennan tavoitteet aina yhdessä asiakkaan kanssa.
3. Muista myös hiilikädenjälki!
> Hiilijalanjäljen vähentämisen rinnalla on jatkossa tärkeää kiinnittää huomiota myös mahdollisuuksiin kasvattaa rakennuksen hiilikädenjälkeä eli positiivisia ilmastovaikutuksia.
4. Harjoittele hiililaskentaa, ennen kuin on pakko
> Uusi rakentamislaki vaatii ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen. Asiaa kannattaa harjoitella nyt. Hiotaan käytännöt hyvissä ajoin kuntoon!
Lataa Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus
Lue muita blogejamme

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan
04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…
- Innovaatiot

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla
29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
- Ylläpito

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle
28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…
- Energia

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita
07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…
- Data ja digitalisaatio
- Granlund Manager
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
Tilaa uutiskirjeemme
Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.