Hyppää sisältöön
Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita varten.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Toteutimme keväällä 2023 markkinatutkimuksen rakennusalan ympäristövastuullisuudesta. Kysyimme alan toimijoilta, missä vaiheessa rakennushankkeissa tehdään hiilijalanjälkilaskentaa. Vastauksista kävi ilmi, että laskenta keskittyy hankkeen alkuun, hankesuunnitteluvaiheeseen.

Hiililaskentoja tehdään huomattavasti harvemmin suunnittelun edetessä, toteutussuunnittelun aikana, työmaavaiheessa ja käyttöönotossa. Mitä etuja saavutettaisiin toistamalla laskenta useammin hankkeen aikana?

Yksi hiilijalanjälkilaskenta ei riitä

On sinänsä positiivista, että hiililaskentaa tehdään juuri hankkeen alussa. Silloin laskennalla voidaan tunnistaa suurimmat päästövähennysmahdollisuudet. Hyödyt kuitenkin vesittyvät, jos hiilijalanjälkilaskentaa ei päivitetä hankkeen edetessä. Hiilijalanjälkilaskenta on hiilijalanjälkiohjauksen työkalu, ja siksi hiililaskennan pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa ja toimia suunnittelun tukena koko hankkeen läpi.

Hiilijalanjälkilaskenta on hiilijalanjälkiohjauksen työkalu, ja siksi hiililaskennan pitäisi ohjata kaikkea päätöksentekoa ja toimia suunnittelun tukena koko hankkeen läpi.

Rakennusalalla onkin toistaiseksi ongelmallista, että hiilijalanjälkilaskenta mielletään kertaluontoiseksi tehtäväksi. Laskentaa ei vielä nähdä kierros kierrokselta kehittyvänä prosessina, vaikka suunnittelukin tarkentuu vähitellen vaihe vaiheelta. Hankkeissa olisikin nyt tärkeää havahtua siihen, miten suunnittelu- ja työmaaratkaisuilla voidaan vaikuttaa hiilijalanjälkeen.

Pian asiaan on pakko kiinnittää huomiota. Uusi rakentamislaki vaatii useilta rakennustyypeiltä ilmastoselvityksen eli käytännössä hiilijalanjälkilaskennan. Tulossa on myös hiilijalanjäljen raja-arvo-ohjaus, joka luo tarpeen arvioida hiilipäästöjä koko hankkeen ajan. Muutenhan rakennuslupavaiheessa saatetaan havahtua siihen, että hanke ylittää sallitut raja-arvot.

Missä eri vaiheissa hiiliohjausta tarvitaan?

Unelmatilanteessa hiilijalanjäljen laskenta aloitetaan jo tarveselvitysvaiheessa, kun pohditaan, missä esimerkiksi toimistorakennus voisi sijaita ja rakennetaanko uutta vai korjataan olemassa olevaa. Jos asiantuntijamme ovat mukana jo tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheessa, pystymme arvioimaan laskennalla eri toteutusvaihtoehtojen ilmastovaikutukset.

Hiiliohjausta tarvitaan kaikissa vaiheissa, joissa tehdään merkittäviä päätöksiä. Muuten käy niin, että asiat on ehditty lyödä lukkoon ja hiililaskelmat jäävät pelkäksi raportiksi pöytälaatikkoon. Jos hiilijalanjälki on yksi päätöksentekokriteereistä, hiililaskennan tuloksilla voidaan optimoida monia rakennuksen ominaisuuksia, kuten:

• runkoratkaisu

• energiajärjestelmä

• tilaohjelma

• optimaalinen muoto

• sijoittuminen tontilla.

Hiililaskentaa kannattaa jatkaa käyttöönottovaiheessa

Suosittelemme seuraamaan hiilijalanjälkeä myös työmaavaiheessa ja rakennuksen käyttöönotossa. Silloin hankinnoissa ja huollon ohjauksessa voidaan huomioida eri vastuullisuusnäkökulmat, kuten vähähiiliset materiaalivalinnat. Voimme tukea rakentamisvaihetta työmaan ympäristöohjauksella, jolloin huomiota kiinnitetään esimerkiksi työmaan energia- ja kiertotalousratkaisuihin.

Hiililaskennan tarve ei pääty rakennuksen valmistumiseen, vaan myös käyttöönotto on tärkeä piste. Hiililaskenta käyttöönottovaiheessa auttaa reflektoimaan hankkeen päästövaikutuksia ja keinoja, joilla päästövähennykset onnistuivat. Hankkeen opit ovat hankkeen eri osapuolille arvokasta dataa, jonka voi laittaa kiertoon ja hyödyntää tulevissa hankkeissa. Tulokset auttavat asettamaan seuraaville hankkeille riittävän kunnianhimoiset tavoitteet ja myös pääsemään niihin.

Hiililaskenta käyttöönottovaiheessa auttaa reflektoimaan hankkeen päästövaikutuksia ja keinoja, joilla päästövähennykset onnistuivat. Hankkeen opit ovat hankkeen eri osapuolille arvokasta dataa, jonka voi laittaa kiertoon ja hyödyntää tulevissa hankkeissa.

Hiililaskennalla voidaan ohjata jopa rakennuksen käyttöä. Ylläpitovaiheessa hiiliohjaus keskittyy energiankulutuksen hallintaan, mutta elinkaaripäästöihin vaikutetaan myös rakenteiden ja talotekniikan huollon optimoinnilla. Huoltotoimenpiteiden oikealla ajoituksella pidennetään rakennuksen käyttöikää. Käytön aikana tehdyillä valinnoilla voidaan myös tukea kiertotaloutta ja suosia materiaaleja, jotka sisältävät kierrätettyjä tai uudelleenkäytettäviä osia.

Entä hankkeiden ehkä hämmentävin kysymys, hiilikädenjälki? Autamme löytämään toimivia ratkaisuja myös rakennushankkeen hiilikädenjäljen laskemiseen ja kasvattamiseen. Ota yhteyttä, niin suunnittelemme, miten hiililaskenta kannattaa toteuttaa sinun rakennushankkeessasi!

Haluatko kuulla lisää?

Tiia-Lotta Tuominen

Vähähiilisyyden asiantuntija
Granlund Oy

Vältä hiilijalanjälkilaskennan sudenkuopat!

1. Varmista, että hiilijalanjälkilaskennassa käytetään kansallista arviointimenetelmää

> Olemme olleet kehittämässä hiilijalanjäljen standardisoitua arviointi- ja laskentamenetelmää ihan alusta asti, joten jokainen laskenta toteutetaan pätevillä kriteereillä.

2. Kiinnitä huomiota laskijan kokemukseen ja referensseihin

> Uuden asian äärellä kannattaa luottaa kokeneeseen toimijaan. Asetamme laskennan tavoitteet aina yhdessä asiakkaan kanssa.

3. Muista myös hiilikädenjälki!

> Hiilijalanjäljen vähentämisen rinnalla on jatkossa tärkeää kiinnittää huomiota myös mahdollisuuksiin kasvattaa rakennuksen hiilikädenjälkeä eli positiivisia ilmastovaikutuksia.

4. Harjoittele hiililaskentaa, ennen kuin on pakko

> Uusi rakentamislaki vaatii ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen. Asiaa kannattaa harjoitella nyt. Hiotaan käytännöt hyvissä ajoin kuntoon!

Lataa Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Lue muita blogejamme

Excel-johtamisessa hankkeita ja kustannuksia ei hallita

07.01.2025 – Hajallaan olevat järjestelmät, vanhentunut data ja puutteellinen kustannusohjaus ovat varma keino saavuttaa budjetin ylitys hankkeessa. Kuinka kauan näin voi jatkaa,…

Blogi

Miten voit saada yrityksellesi kilpailuetua hiilirajamekanismista?

15.11.2024 – Hiilirajamekanismi vaikuttaa etenkin rakennustuotealaan. Se tuo uusia sääntöjä ja velvoitteita erityisesti yrityksille, jotka tuovat Euroopan unioniin hiili-intensiivisiä tuotteita, kuten terästä,…

Blogi

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?