Hyppää sisältöön
Millaista tukea rakennusten energiatehokkuushankkeisiin voi saada?

Millaista tukea rakennusten energiatehokkuushankkeisiin voi saada?

19.8.2021 – Energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista saada useita eri tukia, joiden avulla voi päästä lähemmäs rakennuksen energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Millaista tukea kannattaa hakea ja kuinka sitä saa täysimääräisesti?

Aihepiiri
Energia, Tuottavuus, Vastuullisuus
Jaa

Blogia päivitetty 29.10.2024

Energiatuet myöntää Business Finland

Business Finland on vuosia jakanut yrityksille energiatukea, jonka tavoitteena on muuttaa energiajärjestelmää vähähiilisemmäksi energiatehokkuuden keinoin. Granlund on menestyksekkäästi auttanut asiakkaitaan vuosien varrella tuhansissa energiatukihakemuksissa, joista lähes 100 % on hyväksytty.

Tänä vuonna tuen määrä ja ehdot ovat muuttuneet merkittävästi suhteessa edellisvuosiin. Tukea jaetaan tänä vuonna 14,1 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna sitä oli jaossa 100 miljoonaa euroa.

Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Lyhyesti Business Finlandin tuista

Energiatehokkuushankkeisiin on mahdollista saada useita eri tukia, joiden avulla voi päästä lähemmäs rakennuksen energiansäästö- ja hiilineutraaliustavoitteita. Energiatukea voivat saada kaiken kokoiset yritykset, mukaan lukien ammatin- ja liikkeenharjoittajat sekä toiminimet. Yhteisöiksi luetaan puolestaan kunnat, seurakunnat ja säätiöt.

Tänä vuonna tuen myöntämisperusteet ovat muuttuneet olennaisesti ja tukea myönnetään ensisijaisesti pitkälle valmistettuihin uuden teknologian hankkeisiin ja toiseksi energiatehokkuuteen liittyviin investointeihin.

Etusijalla ovat pitkälle valmistellut hankkeet, joilla edistetään kustannustehokkaasti energiatukiohjelman mukaisia tavoitteita, ja joilla ei arvioida olevan merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Tuen suuruus on tyypillisesti 10–25 prosenttia investoinnin kuluista. Harkinnanvaraisen tuen määrä riippuu hankkeen toteutuksesta ja kohteesta. Etusijalla ovat hyvin valmistellut hankkeet ja huolellisesti laaditut tukihakemukset.

Hankkeen investointikustannusten tulee olla vähintään 10 000 euroa, eikä hankkeen koolla ole ylärajaa. Investointihankkeiden ohella energiatukea on mahdollista saada myös selvityshankkeisiin, jotka ovat energiakatselmuksia ja -analyysejä.

Energiatukea voi hakea, jos esim.

  • Tukea tavoittelevaa hanketta ei ole vielä käynnistetty.
  • Suunnitelmissa on energiansäästöön liittyvä investointi tai katselmushanke, jonka investointikustannukset ovat vähintään 10 000 € (energiatehokkuusinvestointi) tai 30 000 € (uusiutuvan energian uuden teknologian investointi).
  • Energiatehokkuussopimukseen kuuluva suuri yritys voi hakea tukea syväselvityshankkeelleen (energiankäytön tehostamisen selvitys, uusiutuvan energian käytön osuuden kasvattaminen, tai energiankäytön muuttuminen vähähiiliseksi).

Vihreät lainat

Monet pankit ja rahoituslaitokset Suomessa ja Euroopassa ovat alkaneet myöntää rahoitusta, joka kohdistuu ympäristön hyvinvointia edistävään toimintaan. Tämä avaa esimerkiksi kiinteistönomistajille mahdollisuuden saada markkinoilta rahoitusta tavanomaisia lainoja edullisemmilla ehdoilla.

Vihreälle rahoitukselle ei ole tarkkaa määritelmää tai standardia. Esimerkiksi vihreät lainat ovat pankkien lainatuotteita, joiden ehdot kukin pankki määrittelee itse. Lainaehdoissa määritellään ympäristöhyödyt, joita lainalla tavoitellaan. Jos ne saavutetaan, se voi alentaa lainan hintaa.

Vihreään rahoitukseen lasketaan myös vihreät bondit, joissa joukkovelkakirjan liikkeelle laskenut yritys sitoutuu käyttämään rahoituksen vaikkapa kiinteistön energiatehokkuutta parantavaan investointiin.

Miksi energiatehokkuushankkeelle kannattaa valita yksi toteuttaja?

Energiatukien hakeminen kannattaa, mutta tukien hakuprosessit ovat varsin vaativia. Haussa tarvitaan vahvaa kokemusta ja ammattitaitoa, sillä esimerkiksi hakemukseen liitettävän projektisuunnitelman laatiminen on omanlaisensa taitolaji.

Lisäksi on oleellista, että tarjolla olevista vaihtoehdoista osataan hakea juuri kyseiseen hankkeeseen sopivinta tukimuotoa.

Paras tapa varmistaa energiatuen saaminen on käyttää samaa kumppania koko energiatehokkuushankkeen ajan. Granlundin Avaimet käteen -toteutus varmistaa, että hanke suunnitellaan ja toteutetaan samoilla tiedoilla kuin tukea on haettu.

Granlund auttaa asiakasta koko prosessin ajan aina tukihakemusten laadinnasta tuen maksatukseen asti.

Usein yhteistyö jatkuu kiinteistön käytönaikaisen toiminnan varmistamisessa. Todennetut energiasäästöt ovat huomattavia erityisesti suurissa kohteissa, joissa tukisummatkin liikkuvat sadoissa tuhansissa euroissa. Avustukset on sidottu rakennuksen laskennallisen E-luvun parantamiseen, ja muutoksen on oltava riittävän suuri.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Tuomo Niemelä

Osastonjohtaja, energiatehokkuushankkeet
Granlund Oy

Lue lisää aiheesta

“Vihreän siirtymän hankerahoitus on kiinni 5 tekijästä”

27.11.2024 – Rahoitusalan asiantuntija Eeva Grannenfelt kokosi yhteen viisi tekijää, joilla voidaan varmistaa innovatiivisten vihreän siirtymän hankkeiden rahoitus.

Uutinen

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen
Datakeskus

Datakeskusten hukkalämmöissä piilee huikea potentiaali

08.08.2023 – Datakeskusten hukkalämmöillä voitaisiin lämmittää satojen tuhansien suomalaisten kodit. Potentiaali on valtava, sillä tällä hetkellä vain viisi prosenttia hukkalämmöstä hyödynnetään.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Löydä Granlund-yhteyshenkilö paikkakunnallasi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?